Air France drabbas ekonomiskt på grund av OS

De olympiska sommarspelen 2024 kommer att hållas i Paris senare denna månad. Vid en första anblick kan man anta att detta är goda nyheter för Air France och att flygbolaget har en lysande sommar, med tanke på att bolaget dominerar Paris marknad. Men så är inte fallet.

Varför OS är dåliga nyheter för Air France

Air France-KLM har nyligen utfärdat uppdaterad finansiell vägledning och varnar för att enhetsintäkterna under perioden juni till augusti 2024 förväntas ta en negativ träff på €160-180 miljoner. Detta beror på att både Air France och Transavia France (Air France-KLM

lågprisbolag) ser svagare efterfrågan än väntat under sommarmånaderna.

Problemet är att trafiken till och från den franska huvudstaden ligger efter andra stora europeiska städer. Detta beror på några huvudfaktorer:

  • Människor undviker att mellanlanda på Paris flygplatser under och runt OS, troligen för att de förväntar sig att flygplatserna kommer att vara kaotiska.
  • Paris har inte sina typiska sommarturister under OS på grund av hotellkostnader och begränsad tillgänglighet, och den genomsnittliga personen som reser för OS stannar längre än den genomsnittliga turisten (vilket betyder att färre flyg behövs).
  • Invånare i Frankrike skjuter upp sina semestrar till efter OS eller överväger alternativa reseplaner.

Företaget uppger att resandet till och från Frankrike förväntas normaliseras efter OS, med uppmuntrande efterfrågenivåer för slutet av augusti och september.

Detta är kanske inte så överraskande

Även om konceptet att ett flygbolag har problem på grund av massiv efterfrågan till och från sin hubb kan verka kontraintuitivt, är det faktiskt ganska logiskt.

Flyg till och från Paris kommer sannolikt att vara fullsatta före och efter OS. Men under OS är det en annan historia. Detta har märkts i egna sökningar efter flyg, där det till och med funnits en hel del tillgänglighet på bonusresor med Air France under OS-datumen.

Verkligheten är att transatlantiska flygbolag vanligtvis inte behöver hjälp att fylla plan mellan Nordamerika och Europa på sommaren, även bara vid mellanlandningar. Dessutom bygger flygbolagen sina nätverk baserat på historiska efterfrågemönster, och för Air France innebär det en hälsosam mix av personer som reser till Paris och vidare.

Men det är inte överraskande att detta inte är en vanlig sommar för Air France, och det kan vara svårt att planera utifrån det. Normalt sett har de som arbetar med nätverksplanering och intäktsstyrning utmärkta verktyg för att planera sin strategi, men något som OS gör detta oändligt mycket mer komplicerat.

2024-års olympiska spel hålls i den franska huvudstaden.

Slutsats

Air France har varnat för att intäkterna kommer att ta en betydande träff denna sommar på grund av OS. Företaget märker att människor undviker Paris runt OS (om de inte ska till evenemanget), och att fransmännen undviker resor tills efter OS.

Våra senaste inlägg