airBaltic introducerar gratis Starlink Wi-Fi ombord

Det lettiska flygbolaget airBaltic har tillkännagivit planer på att införa gratis och höghastighets Wi-Fi i sin flotta. Detta nya steg markerar en signifikant utveckling för flygbolaget och dess kunder.

Planer på Wi-Fi ombord från slutet av 2024

airBaltic siktar på att utrusta hela sin Airbus A220-300 flotta med SpaceX Starlink internetsystem. Detta banbrytande samarbete kommer att göra det möjligt för passagerare att njuta av höghastighetsinternet från gaten till gaten, helt utan inloggningskrav.

Starlink, som erbjuder bredbandstjänster i över 90 länder, har börjat implementeras på utvalda kommersiella flygplan från 2022. Tack vare sin positionering i låg jordbana kan Starlink leverera upp till 350 Mbps till flygplan, med en fördröjning så låg som 20 ms.

Framsteg och hinder

Trots att installationen ursprungligen planerades att börja under slutet av 2023, har detta tidsplan förskjutits något. Det goda nyheterna är att airBaltic nyligen genomfört en framgångsrik test med det nya Wi-Fi-systemet ombord på en Airbus A220. Det dåliga nyheterna är dock att godkännande av tilläggstypcertifikat (STC) krävs, vilket kommer att ta tid. airBaltic förväntar sig nu att aktivera Wi-Fi på sin första A220 i slutet av 2024.

Starlink Wi-Fi från SpaceX ger hastigheter på upp till 350 megabit per sekund.

En spännande utveckling för airBaltic

airBaltic, som redan är känt för att ha en modern och effektiv flotta bestående enbart av Airbus A220-flygplan, tar sitt passagerarerbjudande till nästa nivå med detta tillägg. Det rymliga kabinutrymmet, 2-3 säteskonfigurationen och de stora toaletterna bidrar redan till en behaglig resa inom Europa. Med tillägget av gratis höghastighets Wi-Fi positionerar sig airBaltic som en ännu mer attraktiv aktör på den europeiska marknaden.

Frågan kvarstår dock hur airBaltic kommer att hantera kostnaderna för denna tjänst, givet det konkurrenskraftiga priset på intra-Europa-marknaden. Det återstår att se om airBaltic kan uppnå en prämie genom att erbjuda denna tjänst, eller om detta är en del av en bredare trend där branschen rör sig mot att erbjuda gratis Wi-Fi ombord.

Med flygbolag som Air New Zealand, Hawaiian Airlines och Qatar Airways som också planerar att införa Starlink Wi-Fi, kan airBaltic vara en pionjär i denna utveckling.

Våra senaste inlägg