Allt du behöver veta om Amex Platinum- & Centurion Lounge By Pontus på Arlanda

Om du tar dig in i avgångshallen på Arlanda Terminal 5, mellan pir A och F, hittar du en trappa som leder upp till en av Arlandas vattenhål för Frequent Flyers, Amex Platinum och Centurion Lounge, som drivs av Pontus Frithiof och den närliggande restaurangen "Pontus in the Air".

Loungen anses av många vara en av de främsta anledningarna till att betala 6.600 kr per år för ett Amex Platinum då den erbjuder ett utbud av kostnadsfri mat och dryck som är svårslaget när det kommer till Arlanda flygplats. Det är dessutom en plats för avkoppling, fri från det mesta av flygplatsens stress och trängsel.

Allt du behöver veta

Här går vi igenom det mesta som du behöver veta om loungen. Det är en bra artikel för dig som redan har ett Centurion eller Platinumkort och vill veta om detta är något att besöka, eller för dig som funderar på att skaffa ett. Vi går igenom både praktiska detaljer men täcker även mer kvalitativa saker som folks åsikter om service och komfort.

Plats, hemsida och öppettider

Hemsida

Loungens hemsida hittas här.

Var hittar jag loungen?

Efter säkerhetskontrollen, mellan A- och F-piren, ta trappan mittemot Oak Café upp till ingången en trappa upp.

Ordinarie öppettider (kan variera under Corona-pandemin)

 • Mån 05:00-20:00
 • Tis 05:00-20:00
 • Ons 05:00-20:00
 • Tors 05:00-20:00
 • Fre 05:00-20:00
 • Lör 05:00-19:00
 • Sön 05:00-20:00

WiFi och tidningar

I loungen finns fri tillgång till WiFi samt ett urval av aktuella dagstidningar och magasin.

Loungen erbjuder en blandning av sittgrupper och bord att äta vid

Skillnad på Lounge och restaurang

Den som är uppmärksam lägger märke till att trappan till loungen även leder till en restaurang som varken är gratis eller off limits för den som saknar ett Platinum- eller Centurionkort. Det man då har stött på är restaurangen Pontus in the Air, som mycket riktigt är tillgänglig för alla.

Loungen som här avhandlas är endast till för den som har rätt kort eller dennes gäst. Loungen är delad i två, en som är till för alla som har Platinum eller Centurion, och en som bara är till för Centurionmedlemmar.

 • American Express Platinum kan skaffas av vem som helst och kostar 6.000 kr/år. Det är ett kreditkort som erbjuder särskilda förmåner som lounge-access och en utomordentligt bra reseförsäkring, och man tjänar poäng på allt man handlar med kortet.
 • American Express Centurion kostar 30.000 kr/år och erbjuds endast till en skara noga utvalda kunder till Amex. Kortet har en mängd fördelar såsom obegränsad kredit som tillgång til mer exklusiva lounger runt om i världen.

För mer information om vad ett Amex-kort ger för förmåner jämfört med andra kort, läs vår artikel om vad du kan få för dina Amex MR-poäng.

Hur man kommer in

Du måste ha med ett fysiskt kreditkort

För att komma in i loungen måste du kunna uppvisa ett fysiskt kreditkort av märket:

 • American Express Platinum, eller
 • American Express Centurion

Inga andra American Express-kort, varken de SAS-anslutna korten som t.ex. SAS Amex Elite eller American Express Gold ger dig tillgång till loungen. Inte heller kort såsom SAS Mastercard Premium ger dig access. Du kan heller inte komma in om du har glömt ditt kort hemma, inte ens om du har ditt kort i Apple Pay eller kan uppvisa ett foto av kortet, det måste helt enkelt vara med.

För inträde i loungen krävs ett Amex Platinum eller Centurion

Avgångsbiljett måste uppvisas

I loungens tidiga dagar var kontrollen mindre noggrann och man kunde ta sig in i loungen även vid hemresa till Arlanda. Det är inte möjligt längre, kontrollerna har blivit strikta och man måste kunna visa upp en giltig avgångsbiljett.

Loungen är dock i Terminal 5 och det duger fint med en avgångsbiljett från någon av de andra terminalerna. Skall du t.ex. flyga vidare inrikes efter att ha landat på Arlanda går det utmärkt att besöka loungen.

Du måste vara 18 för att besöka loungen själv, men barn är välkomna med målsman

För den som besöker loungen på egen hand finns en åldersgräns på 18 år.

För dig som vill besöka loungen med dina barn så går det alldeles utmärkt, med undantaget att varje kortmedlem endast får bjuda med en annan person (Platinum, 2 för Centurion) utan kostnad. Mer om det under avsnittet om gäster här nedanför.

Får jag ha med gäster och barn?

Man får ta med sig en gäst som Platinum och 2 gäster som Centurion. Det gäller även eventuella extrakort, så om du och din maka/make har ett baskort och ett extrakort kan ni båda gå in, plus var sitt barn. Har du fler gäster än så får ytterligare en gäst per kortinnehavare komma in genom att betala inträde vilket kostar 500 kr för en vuxen eller 250 kr för barn mellan 3 och 12 år.

Vad bjuds det på i loungen?

Som med många andra lounger ute i världen bjuds medlemmarna på ett urval av mat och dryck i loungen. Just denna lounge bör betraktas som något utöver det vanliga då man får mer än de flesta är vana vid.

Ät och drick så mycket du vill

Många undrar om det finns tidsgränser eller andra gränser på hur mycket man får konsumera i loungen, och även om det finns en formell tidsgräns på 3 timmar innan avgång för att komma in så är det inget som verkar tas på allvar, många har fått stanna långt mer än 3 timmar.

Äta och dricka kan man göra så mycket man orkar, här är det ditt eget samvete som sätter gränserna. Än så länge har vi inte hört talas om någon som blivit nekad, förutom de formella gränserna som t.ex. ett glas champagne per person i Centurion-loungen.

Frukost mellan 05:00 och 10:00

Till frukost bjuds man på en enkel men trevlig frukost. Menyn har varierat över åren, nedan listas den senaste frukostmeny som vi har sett. Sedan loungen delades upp i en del för Platinum och en del för Centurion skiljer sig frukostarna på varje del åt.

Man kan beställa från lunch- och middagsmenyn under frukosttider men får i så fall betala bistro-priserna.

Exempel på frukost till Platinum-medlemmar
 • Ost- och kalkonfralla
 • Croissant
 • Pain au Chocolat
 • Yoghurt
 • Kullamust
 • Kaffe / Te
Exempel på en frukost i loungen från dess tidiga dagar
Tillägg för Centurion-medlemmar
 • Ett glas mimosa
 • Äggröra
 • Bacon
 • Prinskorv
 • Bakad tomat
 • Rågbröd med avocado och ägg

Lunch- och middagsmeny mellan 10:00 och 1 timme före sista avgång

Den senaste menyn som vi har fått ta del av är följande:

 • Pocherat ägg med rostad jordärtskocksallad, rotselleripuré, picklad morot och rödbetsgroddar
 • Köttbullar med picklad gurka, lingon, potatispuré och brunsås
 • Räksmörgås med äpple, hackat ägg, picklad rödlök och Pontus rökta majonäs
 • Penne pasta med chorizo, spenat, soyabönor och Gran Padano
Räksmörgåsen har funnits med sedan loungens tidiga dagar, alltid mycket uppskattad. Den har blivit mindre nu, vissa gillar det, andra inte.
En rätt som har varit med på en av de mer aktuella menyerna, strömming med mos och lingon.

Centrionmedlemmar får även drinkar

Alla besökare i loungen bjuds på ett urval av juice, läsk, öl, mineralvatten och vin. Till Centurionmedlemmar ingår även ett glas mimosa, avec 3 cl och gin & tonic, vilket kan köpas för 50 kr av Platinum-medlemmar.

Takeaway att ha med till gaten

En populär service som loungen erbjuder är möjligheten att ta med sig mat om man har bråttom. Det går att beställa online men de flesta gör det på plats i loungen. Man kan även köpa med sig en kylväska om man vill.

Var det bättre förr?

Amexloungen öppnade sina portar för första gången i april/maj 2017 och var mycket uppskattad och applåderad av de allra flesta frequent flyers. Många menar att denna lounge har lockat många högvärdeskunder till Amex.

Vissa är dock redan nostalgiska när det kommer till loungen och anser att ”det var bättre förr”. Många saknar till exempel räksmörgåsen som förut var rejält tilltagen, samt möjligheten att besöka loungen vid hemkomst, och till och med få med sig lite god mat hem. Precis i början ingick dessutom champagne till alla besökare.

Generellt sett bör man dock se Amexloungen som en mycket uppskattad del av Arlanda, och även om vissa saker har blivit mindre så bör standarden anses som hög.

Loungen under pandemin

Under Coronapandemin har Amex och Pontus hållt igång sina verksamheter förvånansvärt mycket, trots att andra lounger stängde. Själva loungen har varit stängd under delar av pandemin men det har varit möjligt att utnyttja förmånerna i brasseriet intill.

Den 30e augusti 2020 lät Amex meddela att loungen öppnar igen som vanligt.

Våra senaste inlägg