Allt du behöver veta om Storbritanniens flygpassageraravgift (UK APD)

Storbritannien har världens högsta skatter för flygpassagerare, känd som flygpassageraravgiften (Air Passenger Duty, APD). Här går vi igenom hur APD fungerar – vad det är, hur mycket det kostar, när det tillämpas och finns det några knep för att minimera det? Storbritannien har gjort förändringar i APD från och med april 2024, så vi kommer att gå igenom vad dessa förändringar innebär för passagerarna.

Vad är Storbritanniens flygpassageraravgift (APD)?

Storbritanniens flygpassageraravgift är en hög skatt som tas ut på alla flyg som avgår från Storbritannien. Det innebär att om du enbart transiterar genom Storbritannien mellan andra länder på en biljett, bör du inte behöva betala denna. Den tas ut baserat på att din resa har sitt ursprung i Storbritannien (även om det är returresans del av en biljett), oavsett var du ansluter.

Hur mycket är Storbritanniens flygpassageraravgift?

APD-beloppet i Storbritannien delas in baserat på avståndet du flyger och den klass du flyger i. Det finns fyra olika prisklasser, och här är priserna från och med den 1 april 2024:

  • För inrikesflygningar (endast inom England, Skottland, Wales och Nordirland) är APD 7 £ (~9 $) i ekonomiklass och 14 £ (~18 $) i premiumkabin.
  • För internationella flygningar på upp till 2 000 miles (kortdistans) är APD 13 £ (~16 $) i ekonomiklass och 26 £ (~32 $) i premiumkabin.
  • För internationella flygningar på 2 001 till 5 500 miles (långdistans) är APD 88 £ (~111 $) i ekonomiklass och 194 £ (~245 $) i premiumkabin.
  • För internationella flygningar på mer än 5 500 miles (ultralångdistans) är APD 92 £ (~116 $) i ekonomiklass och 202 £ (~255 $) i premiumkabin.

När tillämpas Storbritanniens flygpassageraravgift?

Det finns viss förvirring om under vilka omständigheter Storbritanniens flygpassageraravgift tillämpas. Kortfattat gäller APD baserat på om du har en flygresväg som har sitt ursprung i Storbritannien; en resväg anses ha sitt ursprung i Storbritannien om du är på marken där i mer än 24 timmar.

APD-skatten tillämpas endast för resor som börjar i Storbrittannien. Inte vid transit eller ankomst.

När betalar du Storbritanniens flygpassageraravgift?

Storbritanniens flygpassageraravgift samlas in direkt av flygbolagen vid bokningstillfället. Så när du bokar en biljett som omfattas av APD kan du förvänta dig att ditt biljettpris kommer att inkludera APD.

Skillnaden mellan Storbritanniens APD och bränsletillägg?

Det råder ofta förvirring om skillnaden mellan Storbritanniens flygpassageraravgift och bränsletillägg, eftersom brittiska flygbolag är kända för att ta ut båda, och det är också anledningen till att priserna för utmärkta biljetter som har sitt ursprung i Storbritannien kan vara så höga.

British Airways är kända för att ta ut höga bränsletillägg utöver den redan höga APD-skatten. Detta innebär att du kan betala mer än 1000 GBP utöver dina Avios om din bonusresa börjar i Storbritannien.

Finns det några sätt att minimera Storbritanniens APD?

Det finns inget riktigt sätt att "besegra" Storbritanniens flygpassageraravgift, men det finns vissa sätt att minimera den eller åtminstone vara strategisk om det. Olika personer kommer att ha olika syn på i vilken utsträckning dessa strategier är värda det, men jag tycker att de åtminstone är värda att påpeka.

Sammanfattning

Storbritanniens flygpassageraravgift är världens högsta skatt som tas ut på flygpassagerare. Detta gäller för passagerare med resvägar som har sitt ursprung i Storbritannien och skatten varierar från 13 £ för en internationell kortdistansflygning i ekonomiklass till 202 £ för en internationell premiumkabin långdistansflygning.

Våra senaste inlägg