Avanzas VD Rikard Josefson: "Vi har växt med över 100%"

Två av tre intjänade kronor blev ren vinst

Rikard Josefson är VD på Avanza, som har nått stora framgångar och intäkterna har stigit med 77%, där två av tre intjänade kronor blev ren vinst. Avanza har varit skickligt på att att möjliggöra handel med utländska aktier för sina kunder, konstaterar Di:s Johan Wendel. ”Man skulle kunna hårdra det och säga att de har blivit en storbank”, säger han.

Vi har pratat med Rikard om en dag på jobbet, resorna han minns och drömmen om att få upptäcka Nya Zeeland!

Rikard Josefson, Avanzas VD.

Hur skulle du sammanfatta din resa med Avanza?

Jag började att arbeta för Avanza i november 2017 och det har varit fantastiskt. Vi har magiska medarbetare och väldigt nöjda kunder. Detta är några faktorer som har gjort att vi har växt med över 100% på dessa år avseende kunder och sparkapital.

Hur ser en vanlig dag ut som CEO?

En vanlig dag består utav många möten och mycket kontakt med medarbetare. I bankvärlden måste man lägga en hel del tid på regelverksfrågor och att Avanza som bank fungerar på alla sätt och vis.

Många resor går till London för att träffa investerare.

Har ditt arbete för Avanza inneburit mycket resande?

Vi reser väldigt lite, men till London har vi åkt en del för att träffa investerare dvs sådana som äger Avanza eller är intresserade. Vi gör normalt en vecka i USA på våren för samma syfte, ibland kan det också bli Frankfurt och Paris. Nu senast kom ag kom hem i februari 2020 från Bryssel och sedan dess har jag tyvärr inte rest alls.

Vilket är ditt häftigaste minne från en jobbresa?

Den häftigaste jobbresan jag har gjort var när jag var VD på SEB Finans och reste till Svalbard. Där fick jag åka både snöskoter och flög helikopter – en helt magisk naturupplevelse. Vi finansierade en Helikopter och besökte även ett event där. Jag har alltid tänkt att åka tillbaka någon gång i framtiden.

Svalbard, Norge.

Vi på Chatflights arbetar med att hjälpa våra kunder att boka flyg med poäng. Vad tycker du som CEO för en bank om systemet med kreditkort och poäng?

Kreditkort och poäng är inget jag har tänkt så mycket på, vi reser så pass lite just nu och det är därför inte lika aktuellt för oss.

Har du själv rest i Business eller First class någon gång, isåfall hur var den upplevelsen?

När jag var VD på Länsförsäkringar Bank hade vi leverantörer i Indien så där har jag varit många gånger och då flög jag Business Class. Det är bekvämt och trevligt – framförallt kan man sova ordentligt så att man är pigg när man landar och kan börja jobba direkt. Jag har också flugit hem från USA privat i Business Class då jag har velat sova ordentligt och landa hemma utvilad.

Ladda ner Chatflights app och boka din resa för poäng eller pengar i Business eller First Class,

Din absoluta drömresa!

Min drömresa är till Nya Zeeland, min dotter var där hösten 19 och hon blev helt fascinerad av naturen. När jag tittar på hennes bilder känner jag att jag verkligen vill uppleva det.

Lae Wakatipu, Nya Zeeland.

Våra senaste inlägg