Chatflights Guide: Så använder du dina Amex Membership Rewards poäng på Finnair Plus

Chatflights Guide: Så använder du dina Amex Membership Rewards poäng på Finnair Plus

Om du har ett American Expresskort utfärdat i Sverige som inte är co-branded med SAS så tjänar du Membership Rewards poäng. Amex Green, Guld och Platinum tjänar en poäng per spenderad krona, medan Centurion tjänar två poäng per krona. Dessa poäng kan växlas till nio olika flygbolag, bland annat SAS, British Airways och Air France - KLM.

Poängöverföringar till dessa program är i regel ingen jättebra affär jämfört med poängen du får från att spendera på ett SAS Amex, men med rätt knep så finns det möjligheter att uppnå ett bra värde för dina hårt förvärvade Amex-poäng. Ett av dessa program är Finnair Plus.

Finnair Business Class Helsinki till Bangkok.

Finnair Plus

Finnair är Finlands nationella flygbolag och är medlemmar i Oneworld sedan den 1 september 1999. Flygbolaget fokuserar primärt på trafik inom Europa och anslutningar vidare till ett 15-tal olika destinationer i Asien via sitt nav i Helsingfors. Från Sverige erbjuder Finnair de kortaste restiderna till Asien, vilket har gjort dem till ett populärt val bland affärsresenärer.

Hamnen i Helsingfors.

Finnair Plus är tillskillnad från många andra bonusprogram baserat i kilometer och inte miles. För flygresor har detta ingen större betydelse då dessa tilldelas baserat på den flugna distansen och bokningsklassen på biljetten.

Vid intjäning från kreditkort spelar detta en större roll. Överföringar från svenska Amex Membership Rewards överförs till kursen 1:11 vilket innebär att 1 Finnair Plus poäng motsvarar 11 Amex-poäng. Kursen är densamma som för andra miles-baserade program (exempelvis British Airways Executive Club) vilket innebär att Finnair Plus i praktiken blir mindre värda då poängtabellen reflekterar priserna i kilometer.

Så räknar du ut kostnaden för en bonusresa med Finnair Plus

Finnair har tre olika poängtabeller för bonusresor:

  • Rena Finnair-flygningar
  • Bonusresor med ett Oneworld flygbolag (så kallade airline specific)
  • Bonusresor för två eller fler Oneworld flygbolag (så kallad multi-carrier)

För bonusresor med Finnair och bonusresor med ett Oneworld flygbolag tillämpas en fast prissättning baserad på avresezon, destinationszon och klass (se bild nedan). För resor med två eller fler Oneworld flygbolag tillämpas en distansbaserad prissättning där priset på bonusresan baseras efter den flugna distansen samt klassen.

Finnair erbjuder även medlemmar att boka ordinarie betalda biljetter för sina poäng, dessa är tekniskt sett inga bonusresor och prissättningen på dessa baseras på flygningens marknadspris och går under namnet ”Any Seat”.

Enkelresor prissätts som 60% av tur och returresans pris. För Finnair-bokningar som görs över telefon tillkommer ett påslag på 1000 poäng.

Att boka med poäng hos Finnair.

Bonustabell för Classic bonusresor på Finnair-flygningar

Prissättningen för bonusresor på Finnairs egna flygningar är lätt överskådlig och en bonusresa i business class mellan Europa och Asien kostar 160.000 Finnair Plus poäng. För bonusresor med Oneworld är prissättningen mer komplicerad. Tillskillnad från många andra bonusprogram som tillämpar samma tabell för alla partnerflygbolag, har Finnair Plus en separat bonustabell för varje enskilt flygbolag.

Tabellen för varje enskilt flygbolag.

Bonustabell för bonusresor på Qatar Airways-flygningar.

Bonustabellerna för enskilda Oneworld flygbolag utöver Finnair tillämpar en zonbaserad prissättning. Zonerna är indelade baserade på flygbolagets hemmaflygplats och i fallet med Qatar Airways så anges priserna i tabellen endast för flygningar som utgår från Qatar. Då Qatar Airways verksamhet till största del bygger på att ansluta passagerare via Doha till resten av världen så finns det inget pris för vad en bonusresa från Europa till Asien via Doha kostar.

Priserna som Finnair har publicerade på sin hemsida var giltiga fram till den 31 maj 2020 och flygbolaget har ännu inte publicerat nya tabeller eller kommenterat om huruvida prissättningen kommer att finnas kvar i framtiden.

Poängkostnaden baserat på avstånd.

Bonustabell för Oneworld multi-carrier

Bonustabellen för bonusresor med två Oneworld-flygbolag utöver Finnair är lite mer straightforward än tabellen för resor med enskilda flygbolag. För multi-carrier bonusresor på Oneworld prissätts resan baserat på den flugna distansen från bonusresan. Distansen räknas ut genom att använda tjänsten Great Circle Mapper.

En bonusresa från Stockholm till New York tur och retur, utresa med British Airways och hemresa med American Airlines har en flugen distans på 14.036 kilometer vilket innebär att resan kostar 170.000 poäng i Business Class.

Utöver poängen tillkommer skatter och bränsletillägg. Dessa varierar beroende flygbolag och destination, men man bör i genomsnitt räkna med att betala omkring 3.000-7.000 SEK per person för en långresa tur och retur utanför Europa.

Så maximerar du dina Finnair Plus poäng på bonusresor

Finnair Plus bonusresor på ett Oneworld flygbolag erbjuder en ganska dålig valuta för poängen på grund av de höga poängpriserna.

Bäst värde för dina Finnair Plus-poäng får du om du använder dem för en multi-carrier bonusresa på Oneworld. De får max innehålla 16 segment och prissätts endast som tur och returresor. Den stora fördelen med dessa bonusresor är flexibiliteten i rutterna då Finnair är tämligen liberala kring vad som anses vara en rimlig resrutt.

En stopover är tillåten i varje riktning vilket innebär att man kan stanna på två orter utöver destinationen. Detta lämnar mycket rum för kreativitet och för den som är extra kreativ så kan du resa jorden runt. Följande resa jorden runt är möjligt som en Finnair Oneworld multi-carrier bonusresa.

Res jorden runt med Finnair!

- Stockholm-London-Los Angeles: British Airways Business Class

[Stopover]

- Los Angeles-Sydney Qantas Business Class

[Destination]

- Sydney-Tokyo Japan Air Lines Business Class

[Stopover]

- Tokyo-Doha-Stockholm Qatar Airways Business Class.

Den totala flugna distansen för resan är 42960 kilometer

Detta innebär att resan kostar 300.000 Finnair Plus-poäng vilket trots faktumet att programmet är baserat i kilometer motsvarar ett bra värde för poängen. För den som vill göra samma resa i First Class krävs 400.000 poäng vilket också är en överkomlig summa. Värt att tänka på är att Finnair tar betalt för den högsta klassens poäng för hela resan, så om en av flygningarna på resan är i First så gäller First priset för hela resan.

En av de större fördelarna med Oneworld är tillgängligheten på First Class

Det är möjligt att boka platser i first långt i förväg med British Airways, Cathay Pacific, Japan Air Lines, Qantas och American Airlines. Att hitta platser är svårt men inte omöjligt så länge du har lång framförhållning.

Finnairs onlinesökmotor för Oneworld är begränsad då endast ett fåtal bolag kan bokas online. För att söka tillgång för hela Oneworld är vår rekommendation att använda American Airlines sökmotor, notera alla flygnummer och ange dem till agenten vid bokning över telefon.

Tokyo, Japan.

Så konverterar du dina Amex Membership Rewards till Finnair Plus

Finnair är en transferpartner till svenska Amex Membership Rewards. Överföringskursen är 11:1 vilket innebär att 11 MR-poäng motsvarar 1 Finnair-poäng. Överföringstiden är upp till 5 arbetsdagar, men om överföringen genomförs på en vardag så brukar poängen finnas tillgängliga redan nästföljande arbetsdag.

För att kunna överföra poäng till Finnair Plus krävs ett konto. Viktigt är att namn och adress stämmer överens på bägge konton, i annat fall kommer de inte att kunna sammanlänkas. Sammanlänkning och överföring görs via Membership Rewards portalen och det brukar ta omkring ett dygn för att länka samman kontona. När överföringen är genomförd kan poängen inte återföras till ditt Amex Membership Rewards-konto.

Lönar det sig att överföra Amex-poäng till Finnair Plus?

Med tanke på att Finnair Plus är ett kilometerbaserat program så är poängen mindre värda än i motsvarande program som är baserade i miles. Om du redan har poäng i Finnair Plus som har tjänats in genom flygningar så är överföringar från Amex ett bra sätt att toppa upp saldot på kontot. Det bästa användningsområdet är för multi-carrier bonusresor på Oneworld och 3,3M Amex-poäng för en jorden runt resa i business class anser vi vara en överkomlig summa.

Önskar du hjälp med att omsätta dina Finnair Plus-poäng till bonusresor? Ladda ner Chatflights app idag.

Vi tar dig dit! Chatta med våra resegenier i Chatflights app och boka din nästa resa för poäng eller pengar.

Våra senaste inlägg