Corona-update 2021: Vilka länder kan jag resa till?

Kan jag resa långt? Vilka länder kan jag resa till? Vad är det för restriktioner? Vi gräver ner oss i vad som gäller kring Corona just nu och reder ut begreppen.

Du kan boka biljetter till nästan alla destinationer

Många tror att flygbolagen har dragit ner på antalet biljetter som säljs, men faktum är att nästan alla biljetter som tidigare kunde bokas fortfarande kan bokas.

Australien, Nya Zeeland och delar av Asien är undantagna

Av världens alla länder är det egentligen bara Australien och Nya Zeeland som har så stränga restriktioner att det inte går att resa in i landet. Länderna har satt en gräns på antalet individer som får åka in i landet under en viss period, efter det är det stopp. Detta har lett till att flygbolag som Qantas och Emirates har tagit bort ett antal flyglinjer i väntan på att saker ändras.

Anledningen till att en hel del annat österut inte kan bokas har att göra med att Singapore Airlines och Thai Airways har ställt in en ganska stor del av sina avgångar, dock har det mer med finansiella problem att göra, inte pandemin i sig. Detsamma gäller för vissa mindre aktörer såsom t.ex. Norwegian.

Thai airways har minskat antalet avgångar ganska markant, men det är mer av finansiella orsaker än något annat.

Mer eller mindre alla andra större flygbolag har i stor utsträckning behållit sitt utbud av flygstolar, av den enkla anledningen att de vill säkerställa sitt kassaflöde. Om de skulle dra ner antalet flyglinjer så skulle antalet stolar som säljs minska ytterligare, utöver minskningen som redan finns. Så istället för att minska utbudet säljer de biljetter som vanligt, och jobbar med ombokningar och inställda flyg närmare inpå avgång för att försöka fylla planen så gott det går.

Många upplever ganska fulla flyg trots pandemin. Ofta beror det på att flygbolagen ställer in många flyg dagarna innan avgång och försöker samla alla på enskilda flygningar.

Vilka länder kan jag flyga till?

Vissa länder tillåter inresor från Sverige utan karantän medan andra inte gör det. Reglerna ändras ständigt och kan i många fall bero på hur det ser ut från vecka till vecka. De flesta medlemsländer i EU baserar t.ex. sina regler på hur smittoläget ser ut i det land som man reser från, något som kan ändras med kort varsel.

Om du ska ut och resa rekommenderas du därför att kolla upp vad som gäller just innan du ska resa, men här kommer lite om hur det ser ut just nu.

Länder utan krav på PCR test eller karantän

  • Mexico har fritt inträde och är dessutom en bra destination för dig som reser för Eurobonuspoäng, det finns t.ex. gott om platser med Lufthansa i Business Class.
  • Costa Rica erbjuder också fritt inträde, dock är det svårare att hitta bonusplatser dit just nu då Avianca inte släpper lika mycket.
  • Tanzania är fritt att resa till, här rekommenderas Zanzibar som destination som också kan nås med Eurobonuspoäng.
Zanzibar har fritt inträde utan karantän eller PCR test

Länder med krav på 48-72 timmar gammalt PCR-test men ingen karantän

Vissa länder har valt bort kravet på karantän men kräver PCR-test. Hur gammalt testet får vara varierar från land till land och kan ändras, men det brukar gälla mellan 48 och 72 timmar. Observera dock att den tiden ibland gäller tiden för avresa och ibland tiden för ankomst, det gäller att kolla upp det för varje destination.

  • Maldiverna: Glöm poängplatser i Business men det finns i Economy, främst med Turkish Airlines
  • Dubai: Turkish, Swiss och Lufthansa funkar i Business Class
  • Turkiet: Nås bäst med Turkish från Sverige
  • Brasilien: TAP har en hel del platser i Business för poäng
  • Chile: Tyvärr svårt att nå med poäng pga. Avianca
  • Delar av karibien (t.ex. Dominikansa republiken och delar av Kuba): Också svårt att nå med poäng i dagens läge

Vissa länder ändrar sig hela tiden

Tyvärr är det viktigt att poängtera att ändringar sker hela tiden. Colombia och Sydafrika är exempel på länder som har ändrat sina regler ofta.

Våra senaste inlägg