Därför har flygplatslounger blivit så överbefolkade

Flygplatslounger har historiskt sett varit tillflyktsorter för resenärer som söker en stunds lugn och ro före sin flygning. På senare år har dock dessa lounger blivit allt mer överfyllda, särskilt efter pandemin. Här utforskar vi varför dessa utrymmen som en gång var avskilda nu liknar trängseln man finner i resten av flygplatsen.

Ökad tillgänglighet och popularitet

En stor anledning till trängseln i lounger är att tillgången på premiumkreditkort som erbjuder lounge-tillgång har exploderat. Tidigare var sådana kort mest populära bland äldre generationer, men numera är de vanliga även bland yngre användare som ofta reser mer. Med kort som Amex Platinum, Chase Sapphire Reserve och Capital One Venture X har fler människor än någonsin tillgång till lounger, vilket bidrar till trängsel.

Premiumkreditkort som Amex Platinum har blivit allt mer lättillgängliga vilket innebär att fler personer har tillgång till lounge idag än för 10 år sedan.

Kapaciteten kan inte möta efterfrågan

Trots en ökning av antalet passagerare globalt har kapaciteten i flygplatsernas lounger inte utökats i samma takt. Många flygplatser har begränsad möjlighet att expandera på grund av sin infrastruktur, vilket innebär att samma antal lounger nu måste hantera en större mängd resenärer. Detta problem är särskilt påtagligt i USA.

Förändrade resvanor

En annan faktor är att efterfrågan på premiumbiljetter och därmed tillgång till lounger inte har minskat, trots ett minskat affärsresande. Många privatresenärer väljer att betala mer för en förbättrad reseupplevelse, vilket ökar trycket på loungerna. Den så kallade "blended travel"-trenden, där människor kombinerar arbete med nöje och därmed tillbringar mer tid på flygplatsen, bidrar också till detta.

Lönsamhetsstrategier

Flygplatslounger är dyra investeringar för flygplatser och flygbolag, vilket leder till en önskan om att maximera dessa investeringar. Loungeoperatörer, vare sig de är oberoende eller anknutna till specifika flygbolag eller kreditkort, ser gärna att loungerna är så fulla som möjligt för att öka intäkterna. Detta kan dock leda till att loungernas kvalitet och avslappnade atmosfär försämras.

Allt fler flygbolag, kreditkortsföretag och loungeoperatörer har börjat betrakta lounger som ett vinstcentra. Här vill man öka antalet besökare för att maximera intäkterna.

Slutreflektioner

Även om det finns flera fantastiska lounger kvar, tenderar många att hoppa över den typiska Priority Pass-loungen i USA och väljer istället att sitta vid en lugn gatplats. Det blir allt vanligare att resenärer som söker lugn och ro föredrar att undvika de trånga och ofta stressiga lounge-områdena för att hitta en mer avslappnande plats innan flygningen.

Våra senaste inlägg