"Digitalt turistvisum" – Emelie Fågelstedt om morgondagens arbetssätt

Svenska digitala nomader

Emelie Fågelstedt startade Svenska Nomader år 2017, ett community för det flexibla arbetslivet. Hon reste och arbetade på distans, främst med svenska kunder och uppdragsgivare. När det inte fanns ett community som levde och arbetade som henne själv, startade hon Svenska Nomader med två andra.

Vi har intervjuat Emelie i det senaste avsnittet av MEDVIND – en podcast där vi pratar med folk i rörelse. Chatflights vd Alexis Barnekow pratar med Emelie om distansarbete, vår tids nya arbetssätt, och om individbaserat ledarskap.

Emelie Fågelstedt, Svenska Digitala Nomader.

Skatterna en digital nomad måste känna till

Vi pratar bland annat om allt praktiskt som en Digital Nomad (och arbetsgivare) behöver känna till för att kunna arbeta på distans: “Vi försöker tacklas med de lite större utmaningarna med att jobba utomlands såsom skatter, starta bolag och försäkringar.”

Emelie flyttade till andra sidan jorden för att leva i Kina ett par år och pga tidsskillnaden kunde ungefär hälften av hennes kunder följa med. Det var då, nu är nu. I och med pandemin har att jobba hemifrån blivit “det nya” och det märker Emelie framförallt när hon pratar med företagsledare och myndigheter. "Dessa organisationer börjar omvärdera och kontoret är inte längre lika centralt."

Vi kommer fortfarande att vilja träffas

Även om många har vant sig vid distansarbete menar Emelie på att vi fortfarande kommer att vilja träffas och arbeta tillsammans. Ett klockrent exempel enligt Emelie är Bali som verkligen har satsat på att bygga ett community, både co-working och co-living.

Dojo co-working space, Bali.

Digitala nomad visum - en ny typ av turism.

Barbados var faktiskt först med att prata om detta nya digitala nomad visumet. "Prata med din arbetsgivare om möjligheter till att jobba på distans, det viktigaste är tillit och struktur. “Som chef kommer man att behöva tillämpa ett helt annat individbaserat ledarskap och inlyssnande ledarskap där man försöker förstå varje individs drivkrafter.”

Vi pratar även om 'Remote Year' och 'Wifi-Tribe' som är företag som hjälper digitala nomader. “De är nästan som en all-inclusive för digitala nomader.”

För dig som är intresserad av hur morgondagens arbetsliv kommer se ut är detta helt rätt poddavsnitt! Lyssna på MEDVIND där poddar finns och avsnittet med Emelie Fågelstedt hittar du här.

Lyssna på MEDVIND där poddar finns.

Våra senaste inlägg