En affärsresenär i karantän

Det är en speciell tid för världens alla affärsresenärer och frequent flyers. Vi har växlat några ord med creative directorn Mårten Knutsson från den nystartade reklambyrån Hong Kong.

Hej Mårten, berätta gärna lite om ditt reseintresse

- I hela mitt yrkesverksamma liv har jag haft globala företag som uppdragsgivare; Absolut, H&M, Volvo, Levi’s, och därför har jag rest mycket. Olika destinationer i olika perioder, men mycket till europeiska storstäder samt New York, Los Angeles, Hong Kong, Peking, Tokyo och så vidare. Privat reser jag också hela tiden. Under småbarnsåren var jag ganska lat och reste enkelt, så ofta som möjligt utan byten, eller med bara ett byte. Nu, när barnen blivit större, ser jag fram emot nya länder som kräver mer komplicerade rutter och mer utmaningar.

Hur har viruset och dess konsekvenser påverkat ditt resande just nu och de närmaste månaderna? Har du ställt in många resor och hur har i så fall avbokningsmöjligheterna skiljt sig från bolag till bolag?

- Det har ju tvärstannat. Två resor till USA, en privat och en i jobbet, har blivit avbokade. Och många andra planerade inom Europa blev inte av. Dessa bokar jag oftast med kort varsel, så det har inte varit några problem där heller. De amerikanska resorna var bokade med old-school-resebyrå, och pengarna är krediterade, så det har inte varit några problem alls. Det har då varit fråga om SAS och United.

Vad hade du egentligen tänkt göra för resor den här perioden och kommer du göra dom lite senare i år istället om det går?

- Två USA, som sagt, och cirka 10 i Europa: London, Paris, Amsterdam, Barcelona. Plus någon till Gotland. Det handlar om nykundsbearbetning, så det får bli så snart världen öppnar igen. Är dock osäker på om det blir av redan i höst. Men ingen vet ju.

Känner du abstinens av att inte resa något?

- Oh ja! Jag har inte varit så här länge i Sverige i ett svep sen början av nittiotalet. Å ena sidan är det jättekonstigt. Det finns så många moment i resandet som inte går att ersätta på land i sin hemkommun. Å andra sidan har jag i viss mån lärt mig att njuta av småsaker. Bli lika glad av en drink i vårsolen på tomten, som en helkväll med bra band i Williamsburg. Frågan är väl bara hur länge denna asketiska hållning överlever.

Hur har du sysselsatt dig under karantänen (om du nu har suttit i karantän)? Finns det något reserelaterat du har kunnat syssla med trots att du varit på marken?

- Jag satt i självvald karantän i några veckor, för att jag var sjuk till och från, men jobbade mest. Vad gäller resor har jag till hundra procent avhållit mig från alla typer av planerande. Har inte besökt Google Flights eller någon av hotellsajterna på månader nu. Det är bara irriterande ifall inget går att boka och inget blir av. Fast man kanske borde börja planera julresan. Det känns som att människors uppdämda behov kommer vara enormt, när världen väl öppnar. Frågan är väl bara vilka flygbolag och hotell som finns kvar i december.

Någon känsla för när vi kommer kunna uppta resandet igen och tror du att du kommer resa lika mycket som innan?

- Ingen aning. Men jag tror att jag kommer resa precis lika mycket som innan. Kan möjligen tänka mig att vissa jobbmöten kommer flyttas till datorn, av ekonomiska skäl. Men samtidigt har dessa eviga videokonferenser bevisat att energi uppstår när människor möts på riktigt. Och jag behöver den energin.

Vad tänker du kring diverse bonusprogram och hur generösa de är eller inte är kring statusnivåer i rådande läge? Hur hade du resonerat om du hade jobbat för exempelvis Eurobonus?

- Jag oroar mig inte. Tänker att allt annat än att förlänga folks statusar är helt orimligt. Lojaliteten är bland det viktigaste ett flygbolag har, skulle jag tro.

Tror du att flygbolagen kan komma tillbaka efter ett sånt här stopp eller kommer vi få se många bolag gå under?

- Jag är långt ifrån expert på sånt. Men jag tror att resorna kommer göras, och då behövs det ju bolag att åka med. Men lite omstruktureringar i samband med konkurser känns ju rimligt. Och att bolag som inte har någon styrka i varumärket byter namn och skapar ett vettigt erbjudande för att gå stärkta ur krisen.

Vad är det första du kommer göra när UD släpper på reserestriktionerna?

- Förutsatt att man får åka dit kommer jag ta mig till Barcelona. Annars blir det nog någon resa vartsomhelst bara för att.

Våra senaste inlägg