EU:s digitala vaccinationsbevis har lanserats

Väntan är äntligen över, den 1 juli 2021 lanserades EU:s digitala vaccinationsbevis. Detta innebär att personer som har fått minst en dos av de tre godkända vaccinerna mot Covid-19 kan resa fritt mellan medlemsländerna utan krav på test eller karantän.

Ett stort steg för att återuppta den fria rörligheten

Den fria rörligheten är en av grundbalkarna i den Europeiska Unionen, där medborgare i de 27 medlemsländerna kan röra sig fritt mellan länderna. Covid-19 pandemin satte stopp för detta och sedan våren 2020 har rörligheten varit begränsad genom en rad olika inreseförbud och restriktioner som har varit satta av varje medlemsland.

Införandet av EU:s digitala vaccinationsintyg innebär att medborgare i de 27 medlemsländerna, Norge, Schweiz, San Marino och Lichtenstein inte längre omfattas av de inreserestriktioner som gäller, vilket underlättar både vid inresa och transit då många länder (däribland Tyskland) kräver ett negativt covid-test vid transit i landet.

För svenskar laddas vaccinationsintyget ner från hemsidan covidbevis.se För att kunna ladda ner intyget behövs e-legitimation och en digital brevlåda. För den som saknar e-legitimation så finns det möjlighet att få intyget skickat på post. Intyget är i PDF-format och kan antingen skrivas ut på papper eller sparas digitalt på mobiltelefon, dator eller surfplatta.

Intyget är giltigt i 90 dagar och det kan ta upp till 7 dagar innan vaccinationsdoserna är registrerade i systemet.

Det kan ta upp till 7 dagar innan vaccinationsdoserna är registrerade digitalt. Se därför till att boka din resa med god framförhållning.

Vad innebär detta för resor utanför Europa?

Än så länge har inget land utanför EU/EES godkänt det digitala vaccinationsintyget för restriktionsfritt resande, men målsättningen är att fler länder utanför EU ska godkänna vaccinationsintyget. Just nu så krävs ett negativt PCR eller antigen-test för resor till länder utanför Europa. Svenska medborgare är sedan tidigare fråntagna från testkravet vid hemresa, men beroende på var man byter flygplan så kan man behöva ta ett test oavsett. Vaccinationsintyget underlättar däremot vid hemresor via Europa då man inte längre behöver testa sig för att resa via ett Europeiskt land så som Tyskland eller Frankrike, som kräver test vid transit.

Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg