Fem proffstips för en smidigare flygresa

Våra bonusexperter har tillsammans mer än 1.000 flygningar under bältet, varav 200 långresor i first och business class. I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips för en smidigare resa, både på flygplatsen och ombord på flygplanet.

Var ute i god tid och skriv ut alla papper som går att skriva ut

Långa köer på flygplatsen, korta mellanlandningar och försenade flyg är tre saker som orsakar stor stress hos resenärer. Faktum är att en stor del av stressen kan undvikas med förberedelse och planering.

Att vara ute på flygplatsen i god tid är något som vi har lärt oss sedan barnsben, vilket är extra relevant under covid-tider där man ofta behöver uppsöka en manuell incheckningsdisk för att verifiera vaccinationsintyg, formulär och covid-test. Räkna med att vara på flygplatsen minst tre timmar innan avgång på resor utanför Europa. Inte nog med att köerna är längre än normalt så tar det längre tid att bli incheckad och det uppstår nästan alltid problem som man inte räknar med.

Ha alla papper utskrivna

Ha alla papper utskrivna, dels för att det underlättar för incheckningspersonalen, men även för att vissa länder kräver det. Att bli nekad ombordstigning för att du inte skrev ut ditt PCR-test på papper är något som man helst vill undvika.

Vissa länder kräver papperskopior på covid-test, bokningsbekräftelser och inreseformulär. Se till att alltid ha med dig papperskopior på alla nödvändiga dokument som kan behövas på resan.

Spåra ditt inkommande flyg och ha en plan B

Förseningar och missade anslutningar är något som kan orsaka problem under resan. Flygbolagen har en tendens att annonsera förseningarna sent. Ett sätt att ligga steget före är att spåra ditt inkommande flygplan. Detta fungerar endast om du reser från en flygplats som inte är flygbolagets hub, t.ex en resa till London från Stockholm med British Airways.

FlightRadar24 är den mest använda tjänsten

Det finns idag många tjänster för att spåra flygplan, varvid den vanligaste är FlightRadar24. Ta reda på flygnumret för ditt inkommande flyg t.ex BA776 från London till Stockholm, som sedan går tillbaka som BA777 från Stockholm till London. Med hjälp av flygnumret kan du spåra flygplanet och därmed se ifall det lämnade London enligt tidtabell eller inte.

Kortare förseningar på 20-30 minuter brukar ofta flygas ikapp, men om flygplanet är en timme försenat, eller inte ens har lämnat flygplatsen så är sannolikheten stor att det blir en kraftig försening.

Flygbolagen annonserar förseningar när det är för sent

För att undvika att missa din anslutning eller behöva köa i timmar bakom biljettdisken, så är det en bra idé att själv leta fram alternativa flyg som du kan bli ombokad till. Genom att ha ett alternativ färdigt så har du gjort halva jobbet åt flygplatspersonalen, vilket underlättar vid ombokning.

Spåra ditt inkommande flyg för att ta reda på om det är försenat eller i tid.

Studera flygplatskartor noggrant

Google är en användbar resurs

Korta mellanlandningar kan vara stressiga, i synnerhet om det är på en flygplats som du inte besökt innan eller om du reser med barn. Ett bra tips för att undvika stress vid korta mellanlandningar är att studera flygplatskartor. Google Maps är en användbar resurs för detta, där du kan hitta detaljerade kartor över de största flygplatserna, kompletta med gater och terminaler.

Hitta din gate genom att googla ditt flygnummer

Där kan du se vilken gate som flyget avgick och ankom till upp till tre dagar bakåt i tiden. Vanligtvis så brukar flygbolagen ankomma till samma eller närliggande gate på flygplatser som inte är deras egen hub. Utifrån den informationen så kan du avgöra om behöver stressa igenom flygplatsen, eller inte. 

Google Maps har detaljerade flygplatskartor för många av världens storflygplatser. Studera dem noggrant innan du reser.

Äg en bra kabinväska och packa effektivt

Förlorat och försenat bagage kan göra din drömresa till en mardröm. I synnerhet när du behöver göra klädinköp i sista minuten, eller om du packade med dig ett viktigt klädesplagg som inte får försvinna. Att checka in bagage kostar både tid, pengar och stress. Något som du kan undvika helt genom att resa med handbagage.

Packpåsar och packkuber

Vi har ofta en tendens att ta med oss mer kläder på resan än vad vi egentligen behöver och för kortare resor på mindre än en vecka så klarar man sig utan problem på en kabinväska, förutsatt att du packar rätt. Packpåsar och packkuber gör det enkelt att hålla väskan organiserad och få plats med fler klädesplagg än om de hade packats ner direkt i väskan. Dessa finns att köpa hos välsorterade sportaffärer och kommer i flera former och storlekar. Vår rekommendation är att köpa två uppsättningar i ett 3-pack med storlekarna small, medium och large, som är tillräckligt för att fylla en normalstor kabinväska.

För dig som reser ofta rekommenderar vi att du investerar i en kabinväska av ett bättre märke t.ex RIMOWA eller TUMI. Inte nog med att dessa väskor kan hålla i en hel livstid så är de ergonomiskt utformade och framförallt snygga, vilket gör resan lite trevligare.

På långflygningar är handbagage extra användbart i synnerhet om du tycker om att duscha i loungen före eller efter en långflygning. Det finns få saker som slår känslan av en dusch och ett par rena kläder efter en 14-timmars nattflygning.

Investera i en bra kabinväska. De kan hålla i en hel livstid!

Pyjamas på nattflygningar är ett måste

Men inte i ekonomiklass

Hur man ska klä sig ombord på flygplan och flygplatser är ett kontroversiellt ämne som har varit föremål för många diskussioner. Det finns inget rätt eller fel sätt att klä sig ombord på flygplan, så länge man är helt och ren och inte besvärar sina medresenärer. På längre flygningar så anser vi att fokus ska ligga på bekvämlighet, oavsett om du reser i first, business eller ekonomiklass.

För att hålla god blodcirkulation i benen rekommenderar vi ett par bekväma byxor och skor på dagsflygningar, där du sitter upprätt under större delen av flygningen. På nattflygningar är det pyjamas som gäller om du reser i de högre klasserna. I first class ingår ofta pyjamas, som du byter om till innan start. I business class är vårt tips att ta med en egen pyjamas, med fördel en first class pyjamas som du har fått från en tidigare flygning.

Att bära pyjamas i ekonomiklass anser vi vara totalförbjudet. Det gäller både om du reser i ekonomi eller går bak i planet från de högre klasserna.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg