Finnair öppnar upp direktflyg från Stockholm till Bangkok, Phuket och Miami i höst

Finnairs storsatsning på tre nya långlinjer från Stockholm Arlanda kom som en överraskning för många. Flygbolaget kommer inför vintersäsongen 2021-2022 att öppna en bas på Arlanda och stationera tre långdistansflygplan av typen Airbus A350-900 som ska trafikera de nya linjerna. 

Trafikstart för Bangkok är planerad till den 22 oktober 2021 med fem avgångar per vecka, följt av Phuket den 24 oktober med en avgång per vecka, och slutligen Miami med två avgångar per vecka. Senare under vintern beräknas frekvenserna att öka till dagliga avgångar på Bangkok, två avgångar per vecka till Phuket och fyra avgångar per vecka på Miami.

Stockholm Arlanda har förlorat många långlinjer under pandemin

SAS har länge varit det dominerande flygbolaget på Arlanda och för endast tre år sedan trafikerade SAS direktflyg från Stockholm till New York, Chicago, Los Angeles, Miami och Hong Kong. SAS har successivt valt att fokusera sina långlinjer från Köpenhamn vilket har lett till att direktflygen till Los Angeles och Hong Kong flyttades till Köpenhamn.

I samband med att pandemin bröt ut beslutade SAS att tillfälligt stänga ner alla långlinjer från Stockholm och i nuläget finns det ingen prognos för när flygningarna kommer att återupptas, men mycket tyder på att det kommer att ske tidigast i september 2021 under förutsättning att inreseförbudet från Europa hävs.

SAS fokus på Köpenhamn i kombination med konkurrenten Norwegians permanenta nedsänkning av sin långverksamhet har skapat ett vacuum i efterfrågan som Finnair nu har valt att fylla.

Fritidsresor är framtiden för långflygen

Finnair har historiskt varit ett flygbolag med ett stort fokus på affärsresenärer, något som avspeglas i flygbolagets ruttnätverk. Finnairs nisch har legat i att ansluta sekundära marknader i Europa till Asien via sitt nav i Helsingfors, något som har gett dem en konkurrensfördel tack vare de korta restiderna.

Affärsresandet har minskat kraftigt sedan pandemins start både som ett resultat av rådande inreseförbud men även då många möten görs digitalt. Detta har lett många flygbolag att skifta fokus mot fritidsresenärerna som är det kundsegment som har återhämtat sig snabbast i takt med att fler länder börjar öppna sina gränser.

Med en flotta på totalt 24 långdistansflygplan av flygplanstyperna Airbus A330-300 och A350-900 så har Finnair just nu en överkapacitet på flygplan och genom att öppna upp fler rutter till rena semesterdestinationer så kan flygbolaget sätta flottan i användning i väntan på att affärsresandet återhämtar sig.

Phuket har blivit en populär destination i takt med att ön är den första regionen i Thailand dit turister kan resa utan att spendera 14 dagar i karantän.

För den som önskar att boka en resa ombord på Finnairs nya direktflyg från Stockholm så finns biljetterna ute till försäljning just nu. För den som önskar att använda poäng för att boka en resa så släpper Finnair bonusplatser i business till sina Oneworld partners 60 dagar i förväg, och till sina egna medlemmar i samband med att platserna går till försäljning 360 dagar innan avgång.

Vill du boka en resa till Bangkok, Phuket eller Miami med Finnair i höst? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa!Våra senaste inlägg