Fotografen Daniel: "Man behöver inte vara vid någon fin exotisk plats för att få till en intressant bild."

"Man behöver inte vara vid någon fin exotisk plats för att få till en intressant bild."

Året är 2001 och en kärlekshistoria tar form. Inte vilken som helst utan den mellan Daniel Hedquist och hans fotograferande. Hans passion tog fart i Hälsinglands skogar i södra Norrland. Snart hade hans passion och fotande vuxit sig större än Hälsingland kunde erbjuda och han började upptäcka både Sveriges och världens alla städer.

Vi har pratat med honom om trender, vackra platser och drömresan!

Kroatien av Daniel Hedquist.

Hur började din passion för fotografering och hur började den utvecklas utanför Sveriges gränser?

Min passion för foto började 2001 då jag köpte min första kamera och då bodde jag i Ljusdal, Hälsingland. Jag tog ofta bilen ut i skogarna runt om i Hälsingland och fotade. Det är fantastiskt vackert där. Och passionen för foto har bara blivit större och större för varje år som gått.

Jag har i princip alltid med mig kameran och när jag åkte på semester var den givetvis med mig. Då blev det naturligt att fotandet togs med utomlands också. Så på den vägen är det.

Paris av Daniel Hedquist.

Vad är de största trenderna inom foto idag kontra när du började?

Jag har ganska dålig koll på trenderna. Då jag började fota för cirka 20 år sedan såg jag nästan bara mina egna och mina vänners bilder. Idag ser vi många bilder online genom sociala medier och det finns så många olika stilar och trender. Jag har nog alltid bara kört min grej och stil av foto som jag gillar. Men tycker det är kul att se vad andra fotografer skapar också.

Du verkar ha en förkärlek för urbana miljöer, hur kommer det sig?

Jag gillar städer och eftersom jag bor i Stockholm så blir det mycket foto i urbana miljöer. Jag tycker om att försöka hitta något intressant att fotografera överallt. Man behöver inte vara vid någon fin exotisk plats för att få till en intressant bild. Det är nog den utmaningen jag gillar mest med foto. Att kunna fotografera något i vardagen som man inte tänkt skulle kunna bli en bra bild.

Stockholm, av Daniel Hedquist.

Vart hämtar du inspiration till dina fotografier?

Det kommer mycket inspiration bara genom att vara ute med kameran. Även om jag ibland känner att jag saknar inspiration så vet jag att om jag bara tar med mig kameran och går ut så kommer inspirationen snabbt tillbaka.

Vilken är den absolut vackraste/häftigaste platsen du har fotat i världen?

Jag tycker Paris är fantastiskt vackert. Men det är sällan jag fotar klassiska turistattraktioner som exempelvis Eiffeltornet. Jag gillar att hitta nya ställen eller vinklar som andra kanske inte tänker på. Men Paris är helt klart extremt fint att fotografera. Även Wien är en favorit!

Wien av Daniel Hedquist.

Vilken är den mest utmanande reseupplevelsen du haft?

Jag har faktiskt klarat mig bra från några större utmanande reseupplevelser. Och jag hoppas att det fortsätter så :)

Vart ser du dig själv och din kamera om 5 år?

Jag hoppas det är liknande som idag men med ännu fler reseupplevelser och massor med fler bilder. Jag älskar att fotografera så jag kommer bara att fortsätta fota så mycket jag kan – sedan får man se vart det leder.

Hälsingland av Daniel Hedquist.

Sist men inte minst vill vi såklart höra om din absoluta drömresa!

Jag har aldrig besökt New York. Så det är en drömresa att göra. Speciellt som urban/gatufotograf. Jag tror jag kommer trivas väldigt bra där :)

Vill du boka en bonusresa för poäng eller pengar? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag - vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg