Fyra scenarion med störst chans att hitta bonusplatser


I takt med att pandemin går mot sitt slut så har efterfrågan på flygresor ökat explosionsartat. För dig som har bonuspoäng att spendera så innebär detta att det finns färre bonusplatser att boka, delvis av skälet att flygbolagen har färre flygningar till försäljning, samt att efterfrågan till populära destinationer är större än någonsin förr. Att hitta bonusplatser är svårt men inte omöjligt. I denna guide går vi igenom 4 scenarion där du har störst chans att hitta en bonusresa.

När flygningarna går till försäljning

God framförhållning är A och O när det kommer till att hitta bonusplatser. Flygbiljetter går till försäljning mellan 364 och 300 dagar innan flygets avgång, den exakta tidpunkten varierar mellan flygbolag till flygbolag. I samband med att flygningarna går till försäljning så görs även ett initialt släpp av bonusplatser.

Värt att notera är att inte alla flygbolag släpper sina bonusplatser i samband med att flygningarna går till försäljning, men följande flygbolag kan du räkna med att hitta bonusplatser om du är ute i god tid.

  • Turkish Airlines: Upp till 4 platser i business class per flygning som släpps tidigast 354 dagar före flygets avgång.
  • All Nippon Airways: Vanligtvis 1 plats i first och/eller business class per flygning som släpps tidigast 355 dagar före flygets avgång.
  • TAP Portugal: Upp till 9 platser i business class per flygning som släpps tidigast 361 dagar före flygets avgång.
  • Ethiopian Airlines: 2 platser i business class per flygning som släpps tidigast 331 dagar före flygets avgång.
God framförhållning är en förutsättning för att hitta bonusplatser. Boka din resa i samband med att flygningen går till försäljning.

När flygbolaget öppnar en ny destination

Nyöppnade destinationer är kanske en av de bästa möjligheterna för att hitta bonusplatser. Antalet bonusplatser som flygbolagen släpper på en given rutt styrs av historisk försäljningsdata. Denna data tillhandahåller flygbolaget själva eller köper in från en utomstående aktör. När ett flygbolag öppnar upp en ny destination så saknas ofta försäljningsdata och som ett resultat brukar många flygbolag öppna upp bonusplatser på alla datum under tidtabellen.

Flygbolag som Lufthansa, Austrian Airlines, SWISS och Turkish Airlines har som vana att släppa bonusplatser på många eller alla datum under tidtabellen i samband med att en ny destination går till försäljning. Bonusplatserna har en tendens att bokas upp fort eller dras tillbaka av flygbolaget i takt med att biljetter på den nya rutten säljs.

När nyöppnade destinationer går till försäljning finns det möjlighet att hitta bonusplatser på nästan varje datum i tidtabellen. Det gäller att vara snabb då platserna bokas upp eller dras bort av flygbolaget kort efter försäljningsstart.

Vid extrainsatta avgångar på en befintlig rutt

Ett ytterligare scenario som erbjuder goda möjligheter att hitta bonusplatser är när ett flygbolag sätter in extra avgångar på en befintlig rutt. T.ex när man utökar antalet dagliga avgångar från en till två, eller när en rutt uppgraderas till en större flygplanstyp.

Flygbolagen bestämmer vanligtvis sina tidtabeller mer än ett år i förväg, men i de fall där man på kort varsel bestämmer sig för att sätta in extra avgångar så är chansen stor att bonusplatser släpps på den nya avgången. Ett bra exempel är Lufthansa som under oktober 2021 utökade sin rutt mellan Frankfurt och Mexico City till två dagliga avgångar under veckosluten. På den extrainsatta avgången fanns det möjlighet att hitta upp till fyra bonusplatser i first class.

Ett annat exempel är Qatar Airways som med relativt kort varsel satte in Airbus A380 på sin rutt mellan Sydney och Doha. Kapacitetsökningen innebar fler bonusplatser i business class, samt möjligheten att hitta två bonusplatser i first class på varje avgång under hela tidtabellen.

Qatar Airways A380 har satts in på flera rutter, bland annat Sydney, Bangkok, Paris och London. Här finns det möjlighet att hitta bonusplatser i first class på nästan varje avgång.

Under lågsäsong

Hur många bonusplatser som släpps, när och vart styrs av tillgång och efterfrågan. På populära destinationer så som Los Angeles under sommaren bör man sällan räkna med att hitta några bonusplatser i business class. Om du däremot är öppen och kan tänka dig att resa under lågsäsong så är chansen stor att kunna hitta bonusplatser till många populära destinationer.

Bra exempel är t.ex Tokyo där det ofta finns möjlighet att hitta bonusplatser i business class under perioden december till mars. Här kan du hitta upp till 9 platser på samma flygning i business class med SWISS på nästan alla datum under perioden.

Bonusplatser under lågsäsong släpps inte nödvändigtvis i samband med att flygningen går till försäljning, utan det kan även ske vid ett senare tillfälle där flygbolagen räknar med att inte kunna sälja tillräckligt många biljetter till fullt betalande passagerare.

Resor under lågsäsong medför goda möjligheter att hitta bonusplatser till populära destinationer.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg