Hur gör jag för att maximera bonuspoängen jag tjänar på mina resor?

Hur gör jag för att maximera antalet poäng jag tjänar på mina resor? Vilka program ska jag satsa på och vad kan jag få ut av dem? Här går vi igenom hur du kan utnyttja insikterna från flygbolagens bonusprogram till din fördel och säkra förmåner i världsklass.

Maximera antalet poäng

För att maximera antalet poäng du tjänar ska du fokusera på tre saker:

 1. Skapa en strategi för vad du vill att poängen ska omvandlas till.
 2. Boka dina betalda resor på rätt sätt och i rätt bokningsklass.
 3. Välj rätt kreditkort som toppar upp ditt poängsaldo i varje transaktion.

Nedan går vi igenom dessa steg i detalj.

1. Skapa en strategi för vad du vill att dina poäng ska omvandlas till

Att skapa en strategi är viktigt för att fatta rätt beslut och komma i mål med den resa man har drömt om. Här är några exempel på vad du kan uppnå med dina poäng:

 • En årlig resa till Karibien för familjen
 • Bo en vecka på ett femstjärnigt hotell på Seychellerna
 • Bjud ditt team på en team weekend i Dubai eller New York

Att resa till Dubai eller New York kan ganska enkelt uppnås med poäng från SAS Eurobonus. Bägge destinationer kan nås med flera flygbolag inom Star Alliance, och det släpps många platser per flygning. För att nå detta skulle vi rekommendera många resor med SAS och Star Alliance, kopplat med ett kreditkort som ger SAS-poäng.

Andra destinationer, som t.ex. Karibien, är svåra att nå med Star Alliance. Här är det klokare att satsa på ett poängprogram i alliansen OneWorld eller SkyTeam så att du kan boka resor med KLM/Air France eller jobba med en kombination av betalda resor och uppgraderingar hos British Airways. Det finns därmed stor anledning att boka resor i den alliansen kombinerat med poäng från Amex Membership Rewards som kan växlas dit.

För att uppnå dina mål gäller det alltså att boka rätt resor och teckna rätt kreditkort som toppar upp poängkontot

Allt detta kan en av våra experter hjälpa dig med. Ladda ner Chatflights och chatta med en av våra experter nu.

Amex Membership Rewards kan ibland vara fördelaktiga att satsa på

2. Boka resor på rätt sätt, och i rätt bokningsklass

Bokningsklasserna reglerar hur många poäng du tjänar

I varje kabinklass (Economy, Business och First) finns s.k. bokningsklasser som reglerar t.ex. biljettens flexibilitet men även antalet poäng man tjänar på sin resa. En bokning i Premium Economy's lägsta bokningsklass kan ge långt färre poäng än en klass som bara kostar ett par hundralappar mer att boka.

Att säkra rätt bokningsklass kräver expertis och professionella bokningsverktyg som inte finns online. Här är det mycket klokare att boka sina resor hos en resebyrå som Chatflights, som har koll på vad varje bokningsklass ger i poäng.

3. Välj rätt kreditkort

Att välja rätt kreditkort innebär att du toppar upp de poäng som du tjänar på dina resor vilket kan ge dig dubbelt värde eller mer. Många väljer kreditkort baserat på dess försäkring eller förmåner som Fast Track på flygplatsen, men viktigast i valet av kreditkort bör vara om poängen från ditt kort "lirar" med de poäng du tjänar på din resa.

På den svenska marknaden finns några olika kreditkort som kan vara av intresse:

 • SAS Amex Elite och Premium som kan ge rejäla fördelar för dig som vill resa med Star Alliance.
 • SAS Mastercard Premium som är bra för dig som vill resa med SAS inom Europa.
 • Amex Platinum och Centurion som kan ge stora fördelar för dig som vill boka hotell eller andra allianser för dina poäng.
 • Resurs Bank Miles & More som vi rekommenderar om Lufthansa-gruppen passar dina mål (Lufthansa, Swiss och Austrian).
SAS Amex Elite är ett populärt kort för de som vill ha förmåner inom Star Alliance

Vilka program ska jag satsa på och vad kan jag få ut av dem?

Undvik bonusprogram som ger en procentuell cashback

Ett bra exempel på bonusprogram som ger procentuell cashback är Norwegians program eller bonusprogram inom dagligvaruhandeln. ICA-kortet har en bonus som står i direkt proportion till hur mycket du spenderar; om du spenderar 2.000 kr. får du en check på 25 kr., vid 4.000 kr. får du en check på 50 kr., osv.

Detsamma kan sägas om många kreditkort som belönar cashback, dvs 1-2% i återbäring på den totala summan som spenderas. Gemensamt för dessa typer av rena bonusprogram är att bonusen kan likställas med en rabatt.

Satsa istället på "äkta" lojalitetsprogram

Ett "äkta" lojalitetsprogram bygger på dynamiska poängvalutor. Ett exempel på detta är poäng i SAS Eurobonus som kan användas till att boka flygresor, handla varor i shoppingportalen, boka hotellnätter eller omvandlas till diverse presentkort. Poängen har inget direkt monetärt värde utan varierar beroende på vad poängen används till vilket innebär att man kan få ut mycket större värden av programmet om man hanterar det på rätt sätt.

Poängens värde ökar exponentiellt

Sofistikerade lojalitetsprogram uppmuntrar mottagaren att spara sina poäng till större belöningar och är därmed konstruerade för att bygga långsiktig lojalitet. I fallet Eurobonus ökar poängens värde exponentiellt sett till hur många poäng du samlar på dig.

Man brukar säga att ett Eurobonuspoäng har ett ”riktvärde” på 10 öre, men i praktiken kan poängen vara värda mer eller mindre:

 • 3.230 poäng kan användas till att köpa ett presentkort på H&M värt 100 kr. Utväxlingsvärdet blir då  3 öre per poäng eller 30% av poängens riktvärde.
 • 30.000 poäng kan användas till att boka en resa till London till ett värde av ca. 1.500 kr. Utväxlingsvärdet på 5 öre per poäng blir 50% av poängens riktvärde.
 • 100.000 EB-poäng kan användas till att boka en bonusresa i Business Class med SAS till New York till ett värde av ca. 25.000 kr. Utväxlingsvärdet blir 25 öre per poäng eller 250% av poängens riktvärde.
Bonuspoäng har potentialen att omvandlas till härliga familjeresor

Kan jag verkligen få ut en resa i Business Class?

Det låter kanske för bra för att vara sant, men det finns en god anledning till det.

Lojalitetsprogram som SAS Eurobonus gör det avsiktligt svårt att utnyttja poängen för att få ut de riktigt bra utväxlingsvärdena. Faktum är att det finns betydligt fler bonusplatser tillgängliga till London för 30.000 poäng i ekonomiklass än vad det finns platser i Business Class till New York för 100.000 poäng.

SAS erbjuder långresor för poäng i Business Class och Plus till låga poängpriser

Resorna i Business Class som många vill boka för sina poäng agerar som ett lockande löfte om poängens värde, men få personer bokar dessa resor. Av SAS 5 miljoner medlemmar så utnyttjar endast 0,5-0,7% av medlemmarna sina poäng på långresor i Business Class.

Detta beror främst på att det krävs engagemang och kunskap, dels för att kunna samla ihop tillräckligt stora mängder poäng, och dels för att kunna sätta sig in i kunskapen som krävs för att hitta och boka dessa resor.

Hemligheten ligger i att utnyttja poängen på rätt sätt

Det stora problemet som många har är att de inte besitter tiden eller kunskapen att utnyttja sina poäng rätt, något som har varit föremål för stor frustration hos personer som under åren har samlat ihop stora poängsaldon hos flygbolag och hotell. Allt för ofta händer det att poängen läggs på hög under flera år och brinner inne eller används på resor som tillför lågt värde. Detta har lett folk till att ifrågasätta poängens värde.

Anlita Chatflights för allt från planering till bokning av hotell, flyg och bonusresor

Baserat på dina mål kan en expert välja rätt kreditkort åt dig och säkerställa att rätt resor bokas vid varje tillfälle så att din poängintjäning blir maximal, därefter hjälper vi dig att boka rätt flyg och hotell för dina poäng. Genom att anlita Chatflights för bokning av både bonusresor och betalda resor ökar du chansen att få ut maximalt värde av poängen till en låg kostnad.

Ladda ner Chatflights och få hjälp att få ut det mesta av bonuspoängen

Våra senaste inlägg