Kan jag boka en resa för både Eurobonuspoäng och pengar?

Många har samlat på sig poäng hos Eurobonus men har inte tillräckligt för att resa t.ex. hela familjen på en poängresa. Därför vill man kombinera poäng och pengar för att få till en bra deal. Att blanda poäng och pengar för en resa är möjligt men är dyrt och kan bara göras hos SAS. Här reder vi ut begreppen och ger rekommendationer för hur man bör tänka.

I korthet - därför rekommenderar vi dig inte att blanda poäng och pengar

 1. Det går bara att göra när du bokar resor hos SAS, inte hos resten av Star Alliance, och när du gör det betalar du mer poäng per bokning.
 2. Du kan inte använda vouchers och rabatter, som t.ex. Amex "2 for 1" eller FlyPremium-rabatten.
 3. Det kostar också mer att använda poängen för uppgraderingar hos SAS, och det kan bara göras genom budgivning, dvs. det finns inga garantier att du får platsen.
 4. Du kan i praktiken inte köpa en resa inom Star Alliance och uppgradera för poäng. Läs mer om uppgraderingar här

Denna tabell visar vad det kostar att använda pengar och poäng för en resa till USA i Business Class

Olika sätt att boka en poängresa till USA och vad det kostar i Business Class. Detta är vad vi rekommenderar (vänstra delen av tabellen):

 • Att boka med SAS kostar mindre men sannolikheten att hitta plats är liten.
 • Att boka med Star Alliance kostar lite mer men det finns fler platser.

Detta kan man göra men det är dyrt och har liten chans att lyckas (högra delen):

 • Att växla pengar till poäng ger garanterat plats men kostar skjortan.
 • Att uppgradera kostar inte lika mycket men sannolikheten att man får en plats är liten.

Undantag där det kan löna sig att blanda poäng och pengar

I vissa fall, som det skrivs om i denna blogpost om hur man bokar poängresor hos SAS, kan det vara en ganska bra deal att boka en "vanlig resa" för poäng i SAS Business Class. Ibland är platser i SAS Business billiga, det kan t.ex. uppstå på skollov då färre affärsresenärer bokar platser i Business Class, så de prisas ner. Då kan det vara möjligt att göra klipp i Business Class, och då kan det löna sig att betala med poäng istället för pengar.

Mer om skillnaden mellan SAS och Star Alliance

Man kan använda sina Eurobonuspoäng för att boka resor för poäng i hela Star Alliance vilket innefattar bolag som Thai Airways, Lufthansa och United. Men en viktig skillnad mellan att boka resor hos SAS eller hos de de andra flygbolagen inom Star Alliance är att man hos SAS kan boka ytterligare 3 typer av resor för poäng:

 1. Resor som annars bokas för pengar, men där man kan växla in sina poäng mot pengar och boka dem. Dessa kallas "Bästa Tillgänglighet", det finns många fler platser att boka men de är oftast mycket dyrare.
 2. Resor som bokas för en blandning av poäng och pengar, vilket är samma sak som punkten ovan, men där en del av resan betalas med pengar.
 3. Resor som bokas för pengar men uppgraderas för poäng via SAS s.k. "Plusgrade" som kan användas för att buda på uppgraderingar strax innan avresa.

I alla ovanstående fall har man inte tillgång till hela Star Alliance, och i de flesta fall är det dyrt och/eller låg sannolikhet att lyckas.

Lär dig mer om poängresor och Travel Hacks

Våra senaste inlägg