Lönar det sig att köpa poäng för att boka flygresor och hotell?

Under pandemitider har flygbolag och hotell sett stora intäktsbortfall som ett resultat av den minskade efterfrågan. För att kunna hålla igång sina verksamheter så har de tvingats hitta alternativa intäktskällor. En av dessa är försäljning av poäng som görs antingen via kreditkortspartners, men även direkt till kund.

Historiskt sett har köp av poäng sällan varit en bra affär, men som ett resultat av flygbolagen och hotellens behov av att resa pengar så har rabatter och bonusar på poängköp erbjudits. I denna artikel undersöker vi om det verkligen är en bra affär att köpa poäng och vad du bör tänka på innan du köper poäng hos ett flygbolag eller hotell.

Introduktion till poängköp

Bonusprogram hos flygbolag och hotell har som huvudsyfte att bygga och upprätthålla lojalitet. Under de senaste 10 åren har synen på poäng och hur de tjänats in ändrats stort, där fokuset har ändrats från att primärt tjäna sina poäng från flygningar och hotellnätter till att poängen tjänas in genom kreditkort, shoppingportaler eller genom poängköp.

När det kommer till poängköp så delar olika flygbolag och hotell olika filosofier. Vissa flygbolag och hotell säljer poäng enbart i syfte att låta medlemmar toppa upp kontot när det fattas poäng för att boka en bonusresa. Poängen säljs till höga priser utan möjlighet till rabatt, samt med en begränsning på antalet poäng som man får köpa. SAS EuroBonus är ett bra exempel på detta. De låter sina medlemmar köpa poäng för 200 SEK per 1000p, med en begränsning på max 60 000 poäng per transaktion. Tidigare tillämpade SAS en begränsning på max 50 000 köpta poäng per medlemsår, men denna begränsning är borttagen.

Andra flygbolag så som Avianca har ett helt annat perspektiv på poängköp. De har gjort en business av att sälja poäng i syfte att använda dem för resor och de erbjuder regelbundet rabatter och bonusar på poängköp. Ordinarie pris för att köpa poäng är 33 USD per 1000 poäng, men under kampanjerna så kan tjäna upp till 200% i bonus utöver de köpta poängen vilket innebär att priset per 1000 poäng sjunker till 11 dollar om man lyckas pricka in rätt kampanj. Inget maxtak finns på antalet poäng du får köpa per år.

På hotellsidan så har det blivit allt vanligare för hotellkedjor att sälja poäng till rabatt. Hilton Honors är ett bra exempel på detta. De erbjuder regelbundet kampanjer där man tjänar 100% bonus på köpta poäng. Ordinarie pris för att köpa poäng ligger på 10 USD per 1000 poäng och köper man under en kampanj så går priset ner till 5 USD per 1000 poäng. Man får som max köpa 320 000 Hilton-poäng under ett medlemsår, men denna begränsning går att kringgås genom att köpa poäng på två olika konton och sedan överföra poängen gratis mellan kontona.

Poängförsäljning är en lönsam affär.

Att sälja poäng har visat sig vara en lönsam affär för många flygbolag och hotell då man räknar med att en stor andel av de köpta poängen inte kommer att användas och därmed brinna inne, vilket innebär en ren vinst för flygbolagen och hotellen. När det kommer till flygbolag som Avianca så är kostnaden för att kompensera andra Star Alliance flygbolag för den bokade bonusplatsen lägre än intäkterna som försäljningen av poäng inbringar, vilket på sikt har gjort försäljning av poäng till en form av lönsamt arbitrage.


Detta bör du tänka på innan du köper poäng

Att köpa poäng kan i vissa fall vara lönsamt, men det gäller att göra sin efterforskning i förväg innan du köper poängen.

Köp endast poäng när du har en specifik resa som du är påväg att boka. Att köpa poäng spekulativt dvs utan att ha en resa i åtanke är inget som vi rekommenderar då det alltid finns en risk att poängen inte används och brinner inne, eller spenderas på en resa som understiger värdet av poängens inköpspris.

  • Jämför alltid kostnaden av vad det hade kostat att köpa en flygbiljett eller hotellvistelse i cash mot vad det hade kostat att köpa poängen.
  • Vid köp av flygpoäng så är resor i first och business class en förutsättning för att få ut bra värde vid poängköp. En riktlinje är att kostnaden för att köpa poäng bör motsvara en 30-50% rabatt mot att köpa resan kontant för att det ska vara lönt att köpa poäng, då värdet av poängen som du tjänar på en flygresa även avsätter en del av kostnaden.
  • Vid köp av hotellpoäng så gäller samma princip och här så får man i regel ut bäst värde om poängen används på de absolut dyraste hotellen i kedjornas portfolio. Riktlinjen vid köp av hotellpoäng är att få minst 50% rabatt på kostnaden för en betald hotellvistelse.
  • Köpta poäng återbetalas i regel inte. Om du av någon anledning behöver avboka din resa så kommer poängen att återföras till ditt konto, men du kommer inte att kunna kräva en återbetalning för poängköpet. Se därför till att boka en ny resa för poängen så snart som möjligt.
  • Viktigast av allt är att alltid vänta tills strax innan du bokar för att köpa poängen. Bonusnätter på de dyraste hotellen är minst lika svåra, om inte svårare än att hitta bonusplatser i first och business class. För att inte riskera att spendera en stor summa pengar på poäng som har risken att bli obrukbara så bör man alltid vänta med att köpa poängen när man har säkerställt att bonusplatserna/nätterna finns tillgängliga.


Ett exempel på där köp av hotellpoäng kan tillföra väldigt bra värde är på World of Hyatt som just nu erbjuder upp till 30% bonus på köpta poäng. Hyatt har tillskillnad från Hilton och Marriott en större andel lyxhotell i sin portfolio vilket öppnar upp för fler möjligheter att maximera värdet av poängen.

World of Hyatts uttagstabell för bonusnätter.

Ett populärt poänghotell i Nordamerika är Alila Ventana Big Sur Resort som ligger två timmar söder om San Francisco. Hotellet tillhör kategori 7 i World of Hyatts uttagstabell där en natt kostar 30 000 poäng.

Alila Ventana Big Sur Resort

För två nätter krävs 60 000 poäng, och kostnaden för att köpa poängen ligger på 1128 USD om de köps under kampanj.

World of Hyatt erbjuder 30% i bonus på köpta poäng fram till den 25 juni. Liknande kampanjer erbjuds löpande.

Att hitta bonusnätter i standardrum på detta hotell är svårt, men under maj 2022 lyckades vi hitta två nätter för 60 000 poäng.

Motsvarande pris för två betalda nätter på samma datum uppgår till 3726 USD. Att köpa poäng och boka nätterna medför en besparing på 70%.

Vill du boka en bonusresa för köpta eller intjänade poäng? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – vi bokar din resa!Våra senaste inlägg