Lufthansa stoppar flyg till Iran på grund av missilhot

I ljuset av ökade spänningar i Mellanöstern har Lufthansa valt att förlänga sin flygstopp till Tehran. Denna beslut kom efter en rad händelser som eskalerat oron för säkerheten i luftfarten.

Lufthansas flyg till Iran fortsätter att vara inställda

Lufthansas beslut att fortsätta ställa in flyg till Tehran följer på en incident där Israel utförde en riktad bombkampanj mot den iranska ambassaden i Damaskus den 1 april 2024. Attacken resulterade i 16 dödsfall, inklusive brigadgeneral Mohammad Reza Zahed från Quds-styrkan under Iranska revolutionära garden. Iran har lovat att hämnas, vilket har lett till ökad oro för att situationen ska eskalera ytterligare.

Bakgrund och konsekvenser

Sedan den tragiska nedskjutningen av ett Ukraina Airlines-passagerarflygplan den 8 januari 2020, som skedde under liknande omständigheter av spända relationer mellan Iran och väst, har västliga flygbolag varit försiktiga med sina operationer i regionen. Ingen västlig flygbolag flyger för närvarande till Syrien eller Jemen, där Houthi-rebeller har genomfört attacker mot västliga och israeliska mål på uppdrag av Tehran.

Lufthansa hade planerat att återuppta sina flygningar från Frankfurt (FRA) till Tehran den 13 april 2024, men har nu meddelat att dessa flygningar fortsätter att vara inställda. Austrian Airlines fortsätter dock sina flyg till den iranska huvudstaden från Wien (VIE), eftersom deras besättningar kan göra samma-dagsturer och inte behöver övernatta i Tehran.

Internationella reaktioner och säkerhetstiltag

Iran stängde inte sitt luftrum över Tehran, men utfärdade en NOTAM som suspenderade visuella flygregler i två dagar, fram till den 13 april 2024. På uppmaning av USA har länder som Saudiarabien och Qatar bett Iran att inte genomföra några attacker mot Israel som hämnd för anfallet i Syrien.

Denna fortsatta osäkerhet har påverkat beslut från flygbolag som opererar i regionen och försöker balansera mellan att upprätthålla service och säkerställa säkerheten för sina passagerare och besättningar.

Lufthansa.

Våra senaste inlägg