Lufthansas flygvärdinnor går ut i strejk

Under de senaste veckorna har det varit oroligt på Lufthansa med upprepade strejker bland markpersonalen. Nu har även flygvärdinnorna hos Lufthansa meddelat att de kommer att strejka.

Detaljer om flygvärdinnornas strejk

Oberoende Flygvärdinnors Organisation (UFO), fackföreningen som representerar Lufthansas flygvärdinnor, har uppmanat sina medlemmar att delta i en strejk. Strejken berör följande flyg:

  • Alla flygningar som avgår från Frankfurt (FRA) tisdagen den 12 mars 2024, från kl. 04:00 till 23:00
  • Alla flygningar som avgår från München (MUC) onsdagen den 13 mars 2024, från kl. 04:00 till 23:00

Strejken gäller för Lufthansa och Lufthansa CityLine, men inte för andra flygbolag inom Lufthansa Group, såsom Austrian eller SWISS. Ungefär 100 000 passagerare beräknas bli påverkade av strejken.

Lufthansa har meddelat sina kunder att flygbolaget förväntar sig störningar i flygtrafiken och att de kunder vars flyg påverkas av strejken kommer att få information om avbokning och ombokningsalternativ inom kort.

Vad flygvärdinnorna kräver

Över 96% av Lufthansas flygvärdinnor har röstat för att gå ut i strejk. De kräver en löneökning på 15% samt en engångsbetalning på 3 000 euro som kompensation för inflationen.

Denna strejk annonserades strax efter att Lufthansa presenterade sina finansiella resultat för 2023, där flygbolaget nästan fördubblade sina vinster jämfört med föregående år, till 1,67 miljarder euro. UFO:s chef har uttalat att flygvärdinnorna "borde kunna dra nytta av denna framgång" och tillade att fackföreningen "djupt beklagar" att behöva vidta dessa åtgärder, men ber passagerarna om ursäkt för olägenheterna.

Förhandlingar har pågått mellan ledningen och fackföreningen, men enligt fackföreningens ledning har ingen överenskommelse nåtts. Ledningen anklagas för att vilja förvärra situationen på passagerarnas bekostnad.

Situationen för arbetsgrupperna hos Lufthansa är inte unik; liknande förhandlingar pågår bland flygvärdinnor i USA, även om det där är betydligt svårare att genomföra en strejk på grund av landets lagstiftning.

Flygvärdinnorna är den senaste i raden av medarbetare som går ut i strejk hos det tyska flygbolaget.

Sammanfattning

Lufthansas flygvärdinnor kommer att strejka denna vecka, vilket innebär att alla flyg från Frankfurt väntas ställas in på tisdag och alla flyg från München på onsdag. Med tanke på att Lufthansa för närvarande har två strejkande arbetsgrupper, ser det osäkert ut för flygbolagets resplaner de kommande veckorna.

Våra senaste inlägg