Melia Rewards Gold – Hotellförmånen från Amex Platinum som du inte får missa!

Om du har ett Amex Platinum utfärdat i Sverige så har du möjlighet att ansöka om guldstatus i Melia Rewards – ett hotellbonusprogram som få känner till och som erbjuder rabatter, poäng och förmåner som om de används rätt kan tillföra stort värde. I denna guide går vi igenom Melia Rewards-programmet, samt delar med oss av våra bästa tips för hur du får ut maximalt värde och spara tusenlappar på din hotellvistelse.

Melia Hotels finns i 36 länder

Melia Hotels International är en spansk hotellkedja som grundades 1965 och som idag består av 374 hotell världen över uppdelade på 7 varumärken i olika priskategorier. Melias hemmamarknad är Spanien där en dryg tredjedel av hotellen ligger, varav majoriteten av hotellen utanför Spanien ligger i Europa, Centralamerika, Karibien och Sydamerika.

Jämfört med de större kedjorna Hilton, Marriott och Hyatt så har Melia ett betydligt mer begränsat avtryck, men de finns ofta representerade på de mer populära semesterdestinationerna däribland Spanien, Mexico, Kuba, Dominikanska Republiken, Kap Verde, Tanzania, Vietnam och Dubai.

Melia Ho Tram Beach Resort, Vietnam

Bonusprogrammet Melia Rewards – Få förmåner men goda rabatter på hotellvistelser

Melia Rewards är på ytan ett helt ordinärt hotellbonusprogram med fyra nivåer, Bas, Silver, Guld och Platina. Jämfört med de större kedjorna (Hilton, Marriott och Hyatt) så är förmånerna på guldnivån tämligen snåla då varken fri frukost eller rumsuppgraderingar erbjuds, dessa erbjuds endast på platinanivån. Förvänta dig därför ingen VIP-behandling när du bor på ett Melia-hotell som guldmedlem.

Det som särskiljer Melia Rewards från många andra bonusprogram är rabatterna som erbjuds. Traditionellt så bygger bonusprogram på att uppmuntra återköpsbeteende, i syfte att maximera intäkterna från lojala medlemmar i utbyte mot förmåner så som uppgraderingar, fri frukost och tillgång till lounger. Rabatter på hotellvistelser brukar inte falla in i ramen för lojalitetsbyggande, men detta är något som Melia erbjuder till sina guld och platinamedlemmar.

Som guldmedlem i Melia Rewards så får du tre rabattkuponger per år som ger 20% rabatt på en hotellvistelse. Rabatten kan appliceras på i stort sett alla betalda hotellvistelser och går även att kombinera med reor och kampanjer. Detta innebär att du kan spara upp till 50% jämfört med ordinarie pris på hotellvistelser när rabattkoden appliceras under en pågående kampanj.

Som guldmedlem kan du få 20% rabatt på valfri hotellvistelse tre gånger per år.

Köpa poäng i Melia Rewards är en lönsam affär

När det kommer till intjäning av poäng så tjänar guldmedlemmar i Melia Rewards 13 poäng per spenderad Euro i rumskostnader, vilket motsvarar en 30% bonus mot de 10 poäng per Euro som en basmedlem tjänar. Intjäningen är något sämre än exempelvis Hilton där guldmedlemmar får en 80% bonus i intjänade poäng mot vad basmedlemmar tjänar.

Melia erbjuder tillskillnad från Hilton, Marriott och Hyatt sällan poängkampanjer där medlemmarna tjänar ytterligare bonusar utöver ordinarie poäng och överlag anser vi inte programmet vara speciellt attraktivt för maximering av poäng på betalda vistelser.

Något som däremot gör programmet väldigt attraktivt är vid poängköp för bokning av hotellvistelser. Att köpa poäng i syfte att boka en hotellvistelse kan medföra stora besparingar mot att boka hotellet för pengar. Melia Rewards har ingen publicerad poängtabell och poängpriserna korrelerar mer eller mindre med kostnaden i pengar för en given hotellvistelse. Detta gäller för majoriteten av hotellen i Melias portfolio, med undantag för de dyraste hotellen där poängpriset är betydligt lägre i förhållande till priset i pengar och där poängköp kan medföra besparingar på upp till 80% av priset i pengar.

Att köpa poäng i Melia Rewards kostar €5 per 1.000p, men under kampanjer är det möjligt att köpa poäng med en bonus på mellan 35 och 50%. Man kan som mest köpa 150.000 poäng per transaktion före eventuella bonusar, vilket innebär att du behöver köpa poängen i flera omgångar om din hotellvistelse kostar mer än 150.000 poäng.

Melia Rewards erbjuder medlemmarna att köpa poäng för €5 per 1.000 poäng, samt med möjlighet till bonusar på 30-50% på poängköpet. Att köpa poäng kan ge upphov till besparingar på upp till 70% jämfört mot att boka hotellet kontant.

Melia Rewards sweet spots för poängköp

Grundprincipen för de flesta hotellbonusprogram är att det bästa värdet fås när du bokar de dyrare hotellen och detsamma gäller för Melia Rewards. Här är några av våra bästa sweet spots där du kan göra stora besparingar genom att köpa poäng:

Melia Zanzibar

Pris i poäng från cirka 30.000 per natt (kan köpas för €150). Ordinarie pris per natt €200-400 beroende på säsong.

Bungalow med havsutsikt på Melia Zanzibar

Melia Serengeti Lodge

Pris i poäng från cirka 40.000 per natt (kan köpas för €200). Ordinarie pris per natt cirka €400-600 beroende på säsong.

Melia Serengeti Lodge.

Paradisus Los Cabos All Inclusive Resort

Pris i poäng från cirka 40.000 per natt (kan köpas för €200). Ordinarie pris per natt cirka €350-600 beroende på säsong.

Paradisus Los Cabos All Inclusive Resort

Poängpriserna varierar beroende på säsong, samt tillgång och efterfrågan. Vanligtvis brukar priset i poäng korrelera med priset för en betald natt, men under vissa perioder går det att hitta poängpriser som är betydligt lägre än de betalda priserna och därav finns det möjligheter att göra stora besparingar på att köpa poäng. Köper man poäng under en kampanj så kan besparingarna bli ännu större.

Tänk på detta innan du köper poäng

Något som är värt att tänka på är att köpta poäng inte är återbetalningsbara, detta innebär att du inte kan få tillbaka pengarna för poängköpet om du bestämmer dig för att avboka din hotellvistelse. Vid avbokning så återfås poängen till ditt konto, under förutsättning att du bokar ett återbetalningsbart pris.

Poängen i Melia Rewards har inget utgångsdatum så länge du har en kvalificerande aktivitet på ditt konto inom 12 månader. Med kvalificerande aktivitet så räknas alla transaktioner där du tjänar eller använder poäng. Om kontot är inaktivt i mer än 12 månader så kommer hela poängsaldot att brinna inne. Ett enkelt sätt att förlänga giltighetstiden är att köpa till fler poäng, och här räcker det att köpa minsta summan som är 1.000 poäng för €5 för att förlänga giltighetstiden med ytterligare 12 månader.

Poängen i Melia Rewards förfaller om kontot är inaktivt i mer än 12 månader. Köp därför endast poäng i samband med att du bokar din hotellvistelse. Köpta poäng återbetalas inte, så håll ett öga på ditt poängkonto om du behöver boka av din hotellvistelse i efterhand.

Sammanfattning Melia Rewards

  • Guldstatus i Melia Rewards fås via Amex Platinum, statusen är giltig så länge du är Platinum-kortmedlem.
  • Medlemmar i Guld och Platinum i Melia Rewards får 20% rabatt på tre hotellvistelser per år. Rabatten kan appliceras på nästan alla betalda bokningar och kan kombineras med pågående kampanjer och reor. Här finns det möjlighet att spara upp till 50% på ordinarie pris.
  • Att köpa poäng i Melia Rewards är fördelaktigt i vissa lägen och här finns det möjlighet att spara upp till 70% mot ordinarie pris.
  • Poängen har inget utgångsdatum så länge kontot hålls aktivt. Om kontot är inaktivt i mer än 12 månader så kommer poängen att förfalla.

Våra senaste inlägg