Myt: Flygbolag öppnar alltid upp bonusplatser när schemat öppnas

En vanlig missuppfattning bland resenärer är att flygbolag alltid gör bonusplatser tillgängliga direkt när deras bokningsschema öppnas. Detta är dock inte alltid fallet och kan leda till frustration hos många som försöker boka resor med sina intjänade poäng.

Flygbolag gör ofta inte bonusplatser tillgängliga direkt

Många tror att det bästa sättet att säkra bonusplatser är att vara vaken till midnatt den dag flygbolagets schema öppnas (10-12 månader i förväg) och ringa direkt för att boka. Trots ansträngningarna får många resenärer reda på att ingen bonusplats fanns tillgänglig när de försökte boka.

Den goda nyheten är att sannolikt ingen annan heller hann före. Den dåliga nyheten är att flygbolag ofta inte släpper några bonusplatser i premiumkabinen direkt när schemat öppnas.

Undantag finns

Vissa flygbolag, som British Airways Executive Club, Finnair Plus och Virgin Atlantic Flying Club, har en garanti för bonusplatser. Dessa bolag öppnar ett visst antal bonusplatser på varje flygning direkt när schemat öppnas.

Till exempel garanterar British Airways minst fyra bonusplatser i business class per flygning när schemat öppnas. Men detta är undantag snarare än regel.

Finnair är ett av få flygbolag med platsgaranti där de garanterar att ett visst antal bonusplatser släpps på varje avgång när schemat öppnar sig.

Tips för att hitta bonusplatser i förväg

Att boka bonusresor i sista minuten kan ofta vara det bästa alternativet, eftersom flygbolag då ofta släpper flest platser. Men för dem som vill planera i förväg finns det några strategier som kan öka chanserna att hitta bonusplatser:

Vet när flygbolag öppnar bonusplatser

Möjligheten att boka en bonusresa begränsas av när lojalitetsprogrammet öppnar sin kalender, inte nödvändigtvis när flygbolaget gör det. Till exempel öppnar American AAdvantage sin kalender 331 dagar i förväg, medan Cathay Pacific Asia Miles öppnar sin kalender 360 dagar i förväg.

Känn till flygbolagens trender för bonusplatser

Innan bokningsfönstret öppnar, undersök trenderna för det specifika flygbolaget och den rutt du är intresserad av. Vissa flygbolag släpper konsekvent bonusplatser när fönstret öppnar, medan andra inte gör det. Exempel på flygbolag som släpper platser på varje flygning när schemat öppnar sig är Ethiopian Airlines och Avianca. Andra flygbolag som Lufthansa och Thai Airways släpper sina bonusplatser vid senare tillfällen.

Ethiopian Airlines släpper sina bonusplatser när schemat öppnar sig 331 dagar före flygets avgång.

Om datumen är fasta, samla flexibla poäng

Om du behöver resa på specifika datum med begränsad flexibilitet, se till att du har samlat på dig överförbara poängvalutor t.ex Amex Membership Rewards. Dessa poäng kan överföras till flera lojalitetsprogram och erbjuder därmed fler möjligheter att hitta bonusplatser.

Slutsats

Flygbolag öppnar inte alltid upp bonusplatser när schemat öppnas. Det är en vanlig missuppfattning att bonusplatser finns tillgängliga direkt vid schemaöppning. Oftast släpps de flesta bonusplatserna närmare avresedatumet.

Våra senaste inlägg