Nu blir det lättare att resa till Asien och Oceanien – Dessa länder lättar på restriktionerna i vår

Efter två år av stränga restriktioner börjar länderna i Asien och Oceanien sakta men säkert öppna upp. Populära semesterdestinationer som Indonesien, Vietnam, Singapore, Australien och Nya Zeeland är redo att välkomna turister igen med lättade restriktioner under våren.

Här går vi igenom vad som gäller för några viktiga länder. Har du frågor eller behöver hjälp med en bokning för poäng eller pengar? Chatta med våra experter nu!

  • Singapore
  • Australien
  • Vietnam
  • Indonesien
  • Nya Zeeland

Kraven för inresa uppdateras kontinuerligt och Chatflights kan ej ansvara för att informationen i denna artikel är fullt korrekt. För dagsaktuell information om gällande krav för inresa hänvisar vi er till IATA Travel Center.

Singapore slopar VTL-programmet från 1 april 2022

Asiens minsta land var ett av de första länderna i Asien att välkomna utländska besökare. Från hösten 2021 införde landet pilotprogrammet Vaccinated Travel Lanes VTL där vaccinerade besökare kunde resa till Singapore utan karantän på designerade flygningar. Kraven för VTL var strikta till en början där besökare endast tilläts flyga på specifika flygningar och ej fick vistas i andra länder än de designerade VTL-länderna inom 14 dagar från ankomst. Likaså krävdes det PCR-test före avresa, vid ankomst, samt ett antigentest varje dag under de första 7 dagarna av vistelsen i Singapore.

VTL-programmet var ett bra första steg men fortfarande väldigt komplext för besökare. Från och med den 1 april 2022 slopar Singapore sitt VTL-programmet och du kan nu resa in till landet karantänfritt på alla flyg, båtar och bussar under förutsättning att du är fullt vaccinerad och kan uppvisa ett negativt PCR eller antigentest tidigast 48 timmar från avresa.

  • Testkravet vid ankomst slopas också och du kan fritt resa in från flygplatsen till stan med valfritt transportmedel.
  • Mycket tyder på att kravet om test kommer att slopas helt senare under våren eller sommaren och vi kommer snart att kunna resa in till landet lika enkelt som innan pandemin.
Singapore

Australien öppnade i februari

Australien har gått från att ha några av världens strängaste restriktioner för inresa till att snart öppna upp helt. Den 21 februari 2022 öppnade landet sin gräns för utländska besökare med kravet om att vara fullt vaccinerad och kunna uppvisa ett negativt PCR-test tidigast 72 timmar innan avresa eller ett antigentest tidigast 24 timmar innan avresan.

Från och med den 17 april 2022 slopar landet kravet om test innan avresan, vilket innebär att du endast behöver uppvisa ett vaccinationsintyg för att bli insläppt till landet. Test vid ankomst kan förekomma baserat på lokala bestämmelser i den delstat du reser till. Reser du till Sydney som ligger i delstaten New South Wales så krävs ett antigen självtest inom 24 timmar från ankomst.

Sydney, Australien

Vietnam öppnade den 15 mars

Vietnam stängde sin gräns abrupt för besökare under våren 2020 och har sedan dess inte tillåtit kommersiella flygningar in i landet med undantag för specialchartrade repatrieringsflygningar. Turism är en viktig inkomstkälla för Vietnam och den 15 mars 2022 beslutade landet att öppna upp sin gräns för utländska besökare.

För att resa in i landet behövs inget vaccinationsintyg, däremot måste du kunna uppvisa ett negativt PCR-test tidigast 72 timmar innan avresa eller ett antigentest tidigast 24 timmar innan avresa. Inget test vid ankomst krävs.

Hanoi, Vietnam

Indonesien öppnade den 1 april

Bali är en av Asiens populäraste semesterdestinationer och före pandemin såg ön över 6 miljoner utländska besökare årligen. Landet har sedan dess öppnat upp i begränsad omfattning med en lång lista på krav och bestämmelser, däribland specialvisum och karantän. Något som inte bidrog till att återuppliva landets turistindustri som tagit stor skada av pandemin.

Den 1 april öppnar landet upp för utländska besökare utan krav på karantän, något som många av oss har längtat efter. För inresa till Indonesien krävs bland annat ett negativt PCR-test taget tidigast 48 timmar innan avresan, samt ett PCR-test vid ankomst, såväl som tre vaccindoser.

Bali, Indonesien

Nya Zeeland öppnar den 2 maj

Zero covid har varit Nya Zeelands strategi under större delen av pandemin. Detta har medfört stränga restriktioner för inresa med 14 dagars obligatorisk hotellkarantän för medborgare som återvänder till landet eller utländska besökare med specialtillstånd. I takt med att smittspridningen har ökat i landet så har restriktionerna för inresa lättats gradvis. Planen var ursprungligen att välkomna utländska besökare under hösten 2022 i lagom tid innan turistsäsongen, men öppnandet har tidigarelagts till den 2 maj 2022.

För inresa krävs ett giltigt vaccinationsintyg, ett negativt PCR eller antigentest, ett test vid ankomst, samt ett test på dag 5 av resan. Detaljerade inresekrav kommer att annonseras när öppningsdatumet närmar sig.

Fiordlands National Park, Nya Zeeland

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg