Nya Amex Lounge by Pontus Frithiof är nu öppen på Arlanda Terminal 5

American Express och krögaren Pontus Frithiof har haft ett långtgående och fruktsamt förhållande sedan 2017 när Amex öppnade sin första lounge i Pontus dåvarande restaurang Pontus In The Air. Loungen har sedan dess blivit en central del i Amex marknadsföringsstrategi för att rekrytera nya medlemmar till Platinum Card och har varit omtyckt bland medlemmarna. I torsdags förra veckan öppnade loungen efter en omfattande ombyggnation och Chatflights fick en exklusiv inblick av de nya loungerna på invigningsdagen.

Nordens största lounge för Amex Platinum och Centurion-medlemmar

Den nya loungen slog upp dörrarna den 4 april 2024 och ligger belägen i samma lokaler som dåvarande Pontus In The Air. Den stora skillnaden idag mot tidigare är att loungen tar upp hela ytan istället för att endast utgöra en liten del av restaurangen.

Loungen är indelad i två sektioner, en större del för Platinum-medlemmar och en lite mindre mer intim del för Centurion.

Platinum-delen finns till höger om receptionen och här finns det plats för upp till 270 gäster, en markant ökning mot den gamla loungen som ofta kantrades av kapacitetsproblem. I loungen finns flera sittsektioner både form av soffor, privata bås, samt bord, såväl som en bar med stolar.

Centurion-delen som i den gamla loungen var ett inre rum är en helt egen lounge med egen entré och egna toaletter för att skapa en intim och exklusiv miljö för Amex mest värdefulla kortmedlemmar.

Platinum-delen av den nya loungen på Arlanda.

Mat och dryckeskoncept signerat Pontus Frithiof

Mat och dryckeskonceptet signerat av Pontus Frithiof är en av de mest särskiljande attributen för denna lounge jämfört med andra Amex-lounger världen över. Här serveras alla gäster vid bordet från en a la carte meny där maträtterna roterar månadsvis.

Mycket av det som vi känner igen och älskade från den gamla loungen lever kvar i den nya och samma fantastiska personal med Lena Olsson i spetsen som många av oss har bekantat oss med jobbar kvar i den nya loungen.

Matmässigt är skillnaderna inte så stora mot den gamla loungen, däremot så har det skett en del förbättringar på dryckessidan. Nu erbjuds det två vita och två röda viner att välja på. För den som önskar sig ett glas champagne eller en finare flaska vin så finns det möjlighet att beställa dessa mot en rimlig tilläggskostnad.

Precis som innan finns det möjlighet att beställa ytterligare rätter mot betalning från La Giraffe som är Pontus systerrestaurang som ligger en trappa ner från loungen. Därifrån hämtar du även ut din Lounge On The Go takeawaypåse om du inte har tillräckligt med tid för ett besök i loungen, men ändå vill avnjuta en god bit mat på resan.

Den berömda räkmackan finns alltid på menyn mot en tilläggskostnad på 195kr.

Chatflights intryck av den nya loungen

Den nya loungen är klart efterlängtad och framförallt faktumet att man har ökat storleken markant.  Mat och dryckeskoncepten samt samma familjära och trevliga service är något som vi uppskattar och är mycket glada över att det fortfarande lever kvar.

Den nya bardisken är ett trevligt tillägg vilket gör det enklare för gästerna att beställa dryck utanför måltiderna. Tidigare var man ofta tvungen att invänta en medlem i personalen för en påfyllning av öl/vinglaset, men med baren kan man enkelt gå fram och beställa valfri dryck.

Något som vi däremot saknar från den gamla loungen är ljuset och den luftiga inredningen. Den nya inredningen signerad Maria Whyte är stilfull, men vi upplevde den som aningen mörk och instängd. Likaså finns det inte längre möjlighet att sitta mot räcket och titta ut över terminalen vilket var möjligt i den gamla loungen.

American Express nordenchef Philip Trocmé, Maria Whyte från Whyte Lilja, och Pontus Frithiof.

Våra senaste inlägg