Premium Economy – Är det värt pengarna?

Mellanklassen premium economy har blivit ett populärt val bland resenärer som önskar extra komfort på en långflygning men som inte är villiga att betala hela kostnaden för en business class-biljett. Klassen erbjuds på många världens flygbolag och i denna guide undersöker vi vad du normalt kan förvänta dig i premium economy och om det är värt mellanskillnaden.

Premium economy är en lönsam klass för flygbolagen

Världens första flygbolag att införa premium economy var Taiwanesiska EVA Air år 1991 med son Elite Class. En separat sektion mellan ekonomiklass och business class med något bredare stolar med mer lutning, extra benutrymme, samt bättre mat och dryck. 

Idag finns klassen på en stor del av världens flygbolag och är mycket uppskattad bland både affärsresenärer vars resepolicy inte tillåter business class, samt fritidsresenärer som vill unna sig en bekvämare flygresa. Faktum är att premium economy är den lönsammaste klassen sett till intäkterna per kvadratmeter yta som tas upp ombord på flygplanet.

Taiwanesiska EVA Air var det första flygbolaget i världen att införa premium economy ombord på sina flyg.

Incheckning och bagage

Som passagerare i premium economy erbjuds vanligtvis prioriterad incheckning. Beroende på flygbolag så erbjuds antingen en egen disk på flygplatsen eller så får premium economy-passagerare använda samma incheckningsdiskar som för business class-passagerare. Extra bagage är också en av fördelarna där du antingen får ta med en extra väska eller extra kilo om viktkonceptet tillämpas.

Japanska All Nippon Airways erbjuder prioriterad incheckning vid egna diskar för sina passagerare i premium economy.

Fast Track och lounge

Markupplevelsen som premium economy-passagerare skiljer sig inte nämnvärt från ekonomiklass.  Fast track och lounge är något som man vanligtvis inte erbjuds som resande i premium economy. SAS är ett av få flygbolag som erbjuder tillgång till fast track och lounge som resande i SAS Plus på långflyg. Tillgång till lounge gäller endast till SAS egna lounger i Skandinavien, samt på Newark och Chicagos flygplatser. Tillgång till Star Alliance lounger ges ej till passagerare i SAS Plus på långflyg.

Tillgång till lounge brukar vanligtvis inte ingå för passagerare i premium economy. Många flygbolag erbjuder dock möjligheten att köpa inträde till loungen till ett rabatterat pris.

Stol och komfort

Premium economy erbjuds nästan uteslutande på långdistansflygningar och hos majoriteten av alla flygbolag som erbjuder klassen så upptar den en väldigt liten yta av flygplanet. Kabinen består vanligtvis av 3-5 stolsrader med en 2-4-2 eller 2-3-2 konfiguration beroende på flygplanstyp.

Stolarna är större och bredare än vanliga ekonomistolar och erbjuder vanligtvis 38 tum i seat pitch (avståndet mellan stolsrygg och stolsrygg). Som jämförelse har de flesta flygbolag 32-34 tum i seat pitch i ekonomiklass på långflyg och 28-32 tum inom Europa.

När det kommer till självaste komforten så är stolarna i premium economy bekvämare än i ekonomiklass, men de kan inte jämföras med den äldre varianten av business class som återfanns på 90-talet där stolarna var riktiga fåtöljer med ordentlig lutning. 

Dagens premium economy stolar består antingen av en skaldesign där stolen lutar i sitt eget utrymme, eller av den mer traditionella designen där lutningen tar upp utrymmet hos passageraren på raden bakom. Båda stolsmodellerna har sina för och nackdelar, men gemensamt är att du har tillräckligt med utrymme för att sitta bekvämt, men inte tillräckligt för att kunna sova ordentligt som du vanligtvis kan i business class. Det gäller därför att hålla rimliga förväntningar om komforten.

SWISS Premium Economy med skalsäten.


Mat och service

När det kommer till mat och service så kan man vanligtvis förvänta sig bättre mat och dryck jämfört med ekonomiklass, både när det kommer till den faktiska maten och drycken som erbjuds, såväl som presentationen. De flesta flygbolag erbjuder en förbättrad måltidsservering för passagerare i premium economy med utskrivna menyer med 2-3 val av varmrätt, mat som serveras på porslin, samt riktiga glas och bestick.

På dryckessidan erbjuds vanligtvis läsk, juice. öl, vin, starksprit och i vissa fall även champagne utan kostnad under hela flygningen. Som jämförelse tar många flygbolag betalt för alkoholhaltiga drycker i ekonomiklass, och vissa flygbolag (däribland SAS) tar betalt för läsk och juice utanför måltidsserveringarna. När det kommer till snacks och tilltugg mellan måltiderna så erbjuds dessa utan kostnad när du reser i premium economy, medan du normalt måste betala för det i ekonomiklass.

För att summera så kan mat och servicen som du får i premium economy idag likställas med vad som ficks i ekonomiklass för 10-15 år sedan. Många av flygbolagen har gjort nedskärningar i serveringen i ekonomi.

Måltid i Premium Economy på SAS.

Så prissätter flygbolagen flygbiljetter i premium economy

Premium economy var till en början en klass avsedd för affärsresenärer vars resepolicy inte tillät resor i business class. Denna målgrupp är i regel mindre priskänslig och värdesätter flexibilitet över pris. Detta har inneburit att en flygbiljett i premium economy normalt sett kostar 2-3 gånger mer än motsvarande flygbiljett i ekonomiklass då dessa flygbiljetter normalt sålts som fullt ombokningsbara. Som jämförelse kostar en business class-biljett från Skandinavien vanligtvis 4-5 gånger mer än motsvarande biljett i ekonomiklass.

Många flygbolag har på senare år börjat erbjuda rabattrade biljetter i premium economy utan flexibiliteten som klassen normalt medför. De nya rabatterade biljetterna i premium economy har en prisnivå som är marginellt högre än motsvarande biljett i ekonomiklass, vilket har gjort dem till ett attraktivt val för privatresenären som vill unna sig förbättrad komfort och service på flygresan.

Rabatterade premium economy-biljetter riktade mot privatresenärer har blivit allt vanligare. Merkostnaden att resa i premium economy är kan vara låg om du bokar din resa i god tid.

Premium economy är en sweet-spot för dig som vill samla poäng på flygresan

Flygbolagen har på senare år blivit allt mer aggressiva i att reducera antalet poäng som du tjänar på flygresan, i synnerhet om du reser på en rabatterad biljett i ekonomiklass. För dig som bokar de allra billigaste biljetterna i ekonomiklass (och ibland även business class) så kan du räkna med att tjäna få eller inga poäng. I premium economy så tilldelar många flygbolag poäng på hela distansen oavsett om du köper en rabatterad eller fullt flexibel biljett. Detta har gjort premium economy till ett bra alternativ för de som vill samla poäng för att uppnå eller behålla status.

Flygbiljetter i premium economy medför full poängintjäning, även om du har bokat en kraftigt rabatterad biljett.

Slutsatser – Premium economy kan tillföra ett stort mervärde till rätt pris

Premium economy är ett bra alternativ för dig som vill unna dig lite mer komfort och avskildhet, samt bättre service på en långflygning utan att behöva betala den dyra prislappen för en business class-biljett. Då många flygbolag erbjuder rabatterade biljetter i premium economy som endast kostar några tusenlappar mer än ekonomiklass så kan merkostnaden tillföra ett stort mervärde. Värdet av förmånerna så som extra bagage, prioriterad incheckning, fri mat och dryck ombord, samt full poängintjäning kan i många fall överväga prisskillnaden mot ekonomiklass. Som alltid gäller det att hålla förväntningarna i styr när det kommer till komfort och service då helhetsupplevelsen är mer lik ekonomiklass än business class.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg