Qatar Airways introducerar Boeing 777X: Vad kan förväntas?

Boeings nya flaggskepp, 777X, är kraftigt försenat. Flygplanet skulle ursprungligen tas i bruk 2020, men på grund av certifieringsproblem har detta skjutits upp till tidigast 2025. Även om Boeing officiellt hoppas att flygplanet kommer att vara i drift 2025, tror många flygbolagschefer att 2026 är mer realistiskt.

777X spelar en viktig roll i flottplaneringen för flera flygbolag, inklusive Qatar Airways, som är känt för att vara ett av världens högkvalitativa flygbolag. 777X förväntas höja passagerarupplevelsen till en ny nivå.

Qatar Airways kommer att flyga många Boeing 777X

Qatar Airways har offentligt beställt 40 Boeing 777-9, och flygbolaget i Doha förväntas vara en av de tre lanseringskunderna för jetplanet, tillsammans med Emirates och Lufthansa.

Trots osäkerheten kring certifieringsprocessen förväntas Qatar Airways få sitt första jetplan i slutet av 2025 eller början av 2026, förutsatt att inga ytterligare förseningar inträffar. Det har också avslöjats att Qatar Airways är den "hemliga" kunden som beställt ytterligare 20 Boeing 777-9, vilket ökar det totala antalet beställda flygplan till minst 60.

Qatar Airways planerar också att lägga en stor flygplansorder inom de kommande månaderna, fördelad mellan Airbus och Boeing, specifikt Airbus A350 och Boeing 777X. 777X är en del av Qatar Airways långsiktiga flottförnyelse, med vissa beställningar avsedda för 2030-talet.

Utöver passagerarversionen av jetplanet har Qatar Airways också beställt 34 Boeing 777-8 fraktflygplan.

Boeing 777-9X är världens största passagerarflygplan i produktion.

Qatar Airways 777X kommer att ha nya Qsuites

Qatar Airways är känt för sina Qsuites i business class, som allmänt anses vara bland de bästa i världen. Qatar Airways arbetar nu på nästa generation av Qsuites, som förväntas lanseras snart.

Det är inte klart exakt när den nya produkten kommer att introduceras, men det är troligt att den kommer att finnas på alla 777X. Det återstår att se om andra flygplanstyper får den nya produkten innan dess. Qatar Airways förväntas återigen sätta standarden för business class.

Qatar Airways 777X kommer att ha ny första klass

En spännande utveckling är att Qatar Airways planerar att introducera en ny första klass, vilket är en avvikelse från tidigare planer att helt eliminera första klass. Den nya första klassen förväntas kombinera element av privat och kommersiellt flyg, och detaljerna är ännu begränsade.

Det är troligt att 777X kommer att vara de flygplan som utrustas med den nya första klassen. Det återstår att se om alla 777X får första klass eller bara ett urval som används på de mest exklusiva rutterna.

Qatar Airways har tidigare haft en mindre imponerande första klass jämfört med sin utmärkta business class. Nu finns förhoppningar om att flygbolaget kommer att skapa en förstklassig produkt som är ledande i branschen.

Qatar Airways kommer sannolikt att introducera en ny first class-produkt på Boeing 777X.

Sammanfattning

Qatar Airways har en betydande order på Boeing 777X och förväntas ta emot sina första flygplan inom de kommande åren. Dessa flygplan förväntas höja passagerarupplevelsen med nya Qsuites i business class och en ny första klass. Framtiden för Qatar Airways flotta ser ljus ut med introduktionen av 777X som ett nytt flaggskepp.

Våra senaste inlägg