Resor och Covid-19 - Kan jag resa och i så fall vart?

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat oss att undvika utlandsresor fram till den 15 juli, men när andra länder nu har börjat öppna upp för turister så kan det vara läge att hålla koll på var nånstans vi kan resa, när vi väl får resa. Väljer man att åka utomlands innan UD har släppt på sin rekommendation om att inte resa så kan man dock inte räkna med samma stöd varken från dem eller i eventuella försäkringsärenden.

SAS gick häromveckan ut med återupptagna flyg till nedanstående destinationer i utlandet.

Destinationer i utlandet som SAS återupptar resor till

Från 8 juni

  • CPH-AMS Köpenhamn - Amsterdam
  • CPH-BGO Köpenhamn - Bergen
  • CPH-SVG Köpenhamn - Stavanger
  • SVG-ABZ Stavanger - Aberdeen
  • ARN-HEL Stockholm - Helsingfors
  • ARN-TKU Stockholm - Åbo

Från 10 juni

  • CPH-EWR Köpenhamn - New York
  • CPH-ORD Köpenhamn - Chicago

I takt med att olika länders rekommendationer lättar och efterfrågan på resor ökar så planerar SAS att öppna upp fler rutter.  

Ansiktsmask krävs för att resa med SAS

För att få resa med SAS krävs det nu ansiktsmask. Den ska täcka näsa och mun och sitta på från och med att du stiger ombord tills att du lämnar planet. Du ansvarar själv för att ta med dig en ansiktsmask. SAS har inga krav på att ansiktsmasken ska vara godkänd för medicinskt bruk eller att den ska ha en specifik klassificering. Ansiktsmasker som du själv har sytt eller någon annan typ av ansiktsmask tillverkad av klädesplagg godtas dock inte.

Om du lider av en sjukdom som hindrar dig från att bära ansiktsmask som täcker näsa och mun ska du visa läkarintyg för personalen vid gaten innan boarding. Kravet på ansiktsmask gäller från 18 maj till 31 augusti. Kravet gäller inte barn under 6 år.

Alla SAS-lounger, stängda, ingen service ombord och bara ett handbagage

Alla SAS lounger är stängda och all matservering ombord är stoppad så ska du resa så blir det tyvärr ganska annorlunda mot det normala, men du kan ta med egen mat och alkoholfria drycker ombord. Nu finns det alltså ingenting som hindrar dig från att ordna egen caviar service i economy till exempelvis Amsterdam.

Tänk också på att SAS nu endast tillåter 1 handbagage per person. Så inga extra dataväskor.

Även Lufthansa öppnar upp fler rutter i juni

Bokar du innan 30 juni så slopar man eventuell ombokningsavgift och ger dig möjlighet att boka ny resa ända fram till 31 december 2021. Gällande ansiktsmask, handbagage och stängda lounger så skiljer man sig inte något ifrån SAS. Dock verkar det finnas nån form av, om än reducerad, service ombord.

Följande länder kan man resa till just nu

Vi har satt ihop en lista på en del länder det är möjligt att resa till just nu. Dock är det viktigt att tänka på att saker och ting ändras. Exempelvis var vi svenskar inte tillåtna att åka till Grekland häromdagen, men de goda grekerna kom sedan på bättre tankar. Fast inte utan en hel del restriktioner. Flyger man från Stockholm och andra hårt drabbade regioner så måste man sitta i karantän i sju dagar även om du testar negativt för Covid-19.

DN hade en bra genomgång häromdagen där vi saxat följande info om länder dit svenskar är tillåtna:

Danmark

Gränsen öppnar för Norge, Tyskland och Island den 15 juni. För övriga nordiska länder väntas besked samma dag. Utlänningar som äger sommarställen i Danmark är redan välkomna. Danmark öppnar också för transit till och från Sverige för svenska turister på väg söderut men också för tyska turister på väg till Sverige.

Frankrike

Frankrike planerar att öppna sin gräns för turister från andra europeiska länder den 15 juni. Men Macron har varnat för att Frankrikes gränser kan förbli stängda ända fram till september om Coronasmittan inte lägger sig.

Grekland

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har meddelat att Greklands turistsäsong startar den 15 juni. Då öppnar flygplatserna i Aten och Thessaloniki för internationella resor från 29 länder. Färjetrafiken till de grekiska öarna är igång men munskydd krävs för alla publika resor samt inne i affärer. Max två personer får åka i en taxi.

Island

Önationen ska öppna för turister den 15 juni. Men alla ankommande kommer att testas för Covid-19, och de som testas positivt måste isolera sig i 14 dagar. Inresande måste troligen även ladda ner landets spårningsapp för coronaviruset.

Irland

Irland kommer inte att öppna sin gräns för utländska turister förrän den 10 augusti. Kaféer och restauranger planeras att öppna den 29 juni medan museer, gallerier och hotell öppnas först den 20 juli. Pubar får vänta till den 10 augusti.

Italien

Den 3 juni får resenärer från EU, Storbritannien, Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten komma in utan att behöva gå i karantän. På ön Sicilien försöker man locka tillbaka inhemska och internationella besökare med subventionerade priser, som en fri övernattning.

Kroatien

Landet har redan öppnat för internationella turister, och bara förra helgen slog drygt 130 hotell och runt 65 campingar upp portarna inför semestersäsongen. Utrikesflygen förväntas komma igång alltmer i juli.

Nederländerna

Den 15 juni planerar landet att öppna gränsen för resande från EU/Schengen. Hotell och affärer har redan börjat öppna. Från 1 juni är det krav på munskydd i kollektivtrafiken.

Norge

Norge öppnar sin gräns för turister den 15 juni, men endast från Danmark. Övriga nordiska länder samt vissa andra EU-länder kan släppas in den 20 juli. För övriga länder kommer troligen inreseförbudet att ligga kvar till augusti. Alla inresanden måste i nuläget isolera sig i tio dagar.

Polen

Den 13 juni planerar landet att öppna gränsen för internationella turister. Polen har gradvis lyft sina restriktioner sedan den 4 maj och inrikesresor till nationalparker, stränder och städer är åter tillåtna.

Portugal

Portugal har redan öppnat gränserna för turister från övriga EU, medan övriga länder får vänta. Enligt utrikesminister Augusto Santos Silva väntar hälsokontroller på flygplatser, men inga besökare måste sitta i karantän. Madeira och Porto Santo planerar för internationell turism från den 1 juli.

Schweiz

Gränsen mot Tyskland, Frankrike och Österrike ska öppnas för turister den 15 juni, och för övriga länder inom EU/Schengen den 6 juli. Turister från övriga länder kan släppas in senare i juli.

Spanien

Från den 1 juli kan det åter bli möjligt att besöka landet för EU-medborgare utan krav på självisolering i 14 dagar. För närvarande råder krav på munskydd för alla över sex år på offentliga platser såväl utomhus som inomhus där det inte går att hålla avstånd till andra personer.

Kanarieöarna tillåter åter besökare på semesterorterna, och karantänreglerna ska hävas den 8 juni. I samarbete med WHO ska Kanarieöarna som första område i världen testa digitala hälsointyg när de öppnar för internationella turister i juli, enligt Guardian.

Tyskland

Tyskland har öppnat sina gränser mot flera grannländer och planerar att öppna för turister från övriga EU-länder den 15 juni. Även Schweiz, Liechtenstein, Island, Norge och Storbritannien ingår så länge smittspridningen inte flammar upp igen. Ankommande utanför EU/Schengen kan tvingas att isolera sig under 14 dagar.

Färjetrafiken mellan Tyskland och Sverige är igång men i mindre omfattning, liksom tåg-, och flygtrafiken.

(källa: DN)

Våra senaste inlägg