Så använder du dina Amex Membership Rewards poäng på Iberia Plus

Chatflights Guide: Så använder du dina Amex Membership Rewards poäng på Iberia Plus


Om du har ett American Expresskort utfärdat i Sverige som inte är co-branded med SAS så tjänar du Membership Rewards poäng. Amex Green, Guld och Platinum tjänar en poäng per spenderad krona, medan Centurion tjänar 1,5 poäng per krona. Dessa poäng kan växlas till nio olika flygbolag, bland annat:

  • SAS
  • British Airways
  • Air France - KLM

Poängöverföringar till dessa program är i regel ingen jättebra affär jämfört med poängen du får från att spendera på ett SAS Amex, men med rätt knep så finns det möjligheter att uppnå bra värde för dina hårt förvärvade Amex-poäng. Ett av dessa program är Iberia Plus.

Iberia Plus - Spaniens nationella flygbolag

Sedan 2011 är Iberia en del av flygbolagskoncernen IAG som även består av British Airways, Vueling och Aer Lingus. Tillskillnad från andra stora flygbolagskoncerner där alla flygbolag delar samma bonusprogram så har IAG valt att låta varje medlemsflygbolag behålla sitt eget bonusprogram, där den enda likheten är namnet på poängvalutan Avios som är gemensam för alla flygbolag.

Avios känner många av oss igen från British Airways Executive Club och trots att namnet är detsamma så finns det en rad skillnader mellan British Airways och Iberia Avios, framför allt gällande poängpriser, samt skatter och avgifter på bonusresor.

Tibidabo Amusement Park, Barcelona, Spanien.

Så räknar du ut kostnaden för en bonusresa med Iberia Plus

I likhet med British Airways Executive Club så prissätter Iberia Plus bonusresor efter antalet segment på biljetten där priset per segment fastställs av den flugna distansen och kabinklassen. För att komplicera det ytterligare så varierar priset beroende på resdag och säsong där Iberia i likhet med British Airways tillämpar en annan prissättning för hög eller lågsäsong. Datumen för säsongerna revideras årligen, men vanligtvis brukar högsäsong innefatta sommarmånaderna, påsk och vinterloven.

En fullständig poängtabell finns publicerad på Iberias hemsida, där distanserna är uppdelade i nio band: 0-650 miles för de kortaste flygningarna och upp till 7000+ miles för de längsta flygningarna.


Vart vill du resa? Chatta med oss i Chatflights app - vi tar dig dit!


Priset för en bonusresa kan du antingen räkna ut själv via verktyget Great Circle Mapper och sedan jämföra flygdistansen med poängtabellen, eller genom att använda Iberias eget verktyg. Värt att tänka på är att verktyget på Iberias hemsida endast fungerar för flygningar till och från Madrid, så för att få reda på totalpriset för en sträcka med anslutningsflyg så behöver du göra två separata sökningar.

En bonusresa från Stockholm till Buenos Aires i business class under lågsäsong räknas ut som följande:

- Stockholm - Madrid, flugen distans på 1617 miles klassas som band 3 i tabellen och kostar 20 000 Avios per väg i business class.

- Madrid - Buenos Aires, flugen distans på 6252 miles klassas som band 7 och kostar 51 000 Avios enkel väg i business class.

Totalpriset för en tur och returresa blir: 20 000 + 51 000 + 51 000 + 20 000 = 142 000 Avios.

För den som önskar att spara poäng så erbjuder Iberia tillskillnad från många andra program möjligheten att välja kabinklass för varje segment. Detta innebär att du kan välja att flyga i ekonomiklass på sträckan Stockholm - Madrid och därmed spara 10 000 Avios per väg.

Iberia Plus ”sweet spots”

Den största skillnaden mellan British Airways Executive Club och Iberia Plus är prissättningen. Iberia flygningar prissätts lägre än British Airways, i synnerhet när det kommer till långflygningar.

En ytterligare skillnad är summan av skatter och bränsletillägg. Iberia debiterar ett lägre bränsletillägg för bonusresor bokade genom Iberia Plus, medan British Airways debiterar den fulla summan av bränsletillägget. För en långresa i business class med Iberia mellan Europa och Nord eller Sydamerika så kan du räkna med att betala cirka 2500-3000 SEK i skatter och bränsletillägg för en tur och returresa bokad med Iberia Plus. För samma resa bokad med British Airways Executive Club kan du räkna med att få betala det dubbla.

British Airways flygningar bokade med Iberia Plus är dock föremål för samma höga bränsletillägg som flygningar bokade med British Airways Executive Club.

British Airways 747 preparing to leave for London from Chicago.
Det absolut bästa värdet du kan få för Iberia Avios är för flygningar mellan Madrid och New York/Chicago, samt Los Angeles.

En tur och returresa mellan Madrid och New York kostar endast 68 000 Avios tur och retur i business class under lågsäsong. Till Los Angeles kostar samma resa i business class 85 000 Avios tur och retur under lågsäsong.

Att resa till New York via Madrid kanske inte är så lockande för de flesta skandinaver, så en ytterligare sweet spot som funkar bra för oss är mellan Madrid och San Juan i Puerto Rico. Flygningen har en distans på 3968 miles vilket innebär att den klassificeras som band 5, vilket innebär att en tur och returresa i business class kostar 68 000 Avios under lågsäsong och 100 000 under högsäsong.

Edificio Metropoli, Gran vía - Madrid, Spain.

Lägger vi på anslutningsflyg från Stockholm i business så kostar en tur och returresa 108 000 Avios, och väljer du att flyga economy på sträckan mellan Stockholm och Madrid så går det att få ner priset till 88 000 Avios. Alternativt så kan anslutningsflygen bokas på en separat betald biljett i ekonomiklass med Iberia där det är möjligt att hitta biljetter för så lite som 1200 SEK tur och retur.

Så konverterar du dina Amex Membership Rewards och British Airways Avios till Iberia Avios

Iberia är en transferpartner till svenska Amex Membership Rewards. Överföringskursen är 11:1 vilket innebär att 11 MR-poäng motsvarar 1 Avios. Överföringstiden är upp till 5 arbetsdagar, men om överföringen genomförs på en vardag så brukar poängen finnas tillgängliga redan nästföljande arbetsdag.

För att kunna överföra poäng till Iberia Plus krävs ett konto. Viktigt är att namn och adress stämmer överens på bägge konton, annat fall kommer de inte att kunna sammanlänkas. Sammanlänkning och överföring görs via Membership Rewards portalen och det brukar ta omkring ett dygn för att länka samman kontona. När överföringen är genomförd kan poängen inte återföras till ditt Amex Membership Rewards konto. För att riskera att inte tappa platserna så erbjuder Iberia möjligheten att hålla bonusplatserna i upp till 72 timmar i väntan på att poängen ska överföras.

Ladda ner Chatflights app och chatta med oss för att boka din resa.

För dig som har Avios hos British Airways så finns det även en möjlighet att överföra dem till Iberia Plus. För att kunna överföra Avios mellan programmen så måste du ha varit medlem i bägge bonusprogram i mer än 90 dagar, samt att du måste ha minst en kvalificerande transaktion på kontot. Flygresor, poängköp och poängöverföringar från Amex eller andra kreditkort räknas som kvalificerande transaktioner.

Om dessa krav är uppfyllda så kan du överföra poäng genom att logga in din profil på British Airways och gå till fliken ”combine my avios”. Där länkar du dina konton genom att ange dina inloggningsuppgifter till ditt Iberia Plus-konto och därefter kan du välja hur många Avios som ska överföras mellan programmen.

Vill du konvertera dina Amex Membership Rewards poäng till bonusresor med Iberia? Ladda ner Chatflights app idag så hjälper vi er vidare.

Anslutningsflyg från Stockholm i Business Class? Vi hjälper dig i chatten!

Våra senaste inlägg