Så är det att flyga business class för första gången

Att flyga business class på ett långdistansflyg är något som en liten del av jordens befolkning får chansen att uppleva och vad som många drömmer om när de vill resa till ett långväga resmål. Bonuspoäng gör detta möjligt för många som annars aldrig hade haft chansen att få uppleva business class. I denna guide beskriver vi upplevelsen från ett nybörjarperspektiv och vad du kan förvänta dig på marken och ombord.

På flygplatsen

Att flyga i business class handlar inte bara om att få en bekvämare stol på flygplanet, utan upplevelsen sträcker sig hela vägen från att du anländer till flygplatsen till att du kommit fram till din slutdestination. Prioriterade incheckningsdiskar, fast track i säkerhetskontroll och lounge bidrar till en behaglig och stressfri start på resan.

Incheckning och bagage

Business class-upplevelsen börjar på marken, mer specifikt när du ska checka in. Som resande i business class har du tillgång till egna incheckningsdiskar eller ett separat incheckningsområde.

På en typisk långflygning med 300 passagerare används 8-10 incheckningsdiskar, varav en tredjedel är dedikerade åt resande i business class. Köerna är vanligtvis korta och du slipper ägna timmar i den ringlande kön bakom ekonomidiskarna.

För dig som har bråttom eller är försenad till flygplatsen stänger incheckningen för passagerare i business class närmare inpå avgång och har du tur kan du få din väska incheckad så sent som 30 minuter innan avgång. Att ha tillgång till en dedikerad incheckning med korta köer bidrar till en stressfri start på resan oavsett om du är på flygplatsen i god tid innan avgång eller väldigt nära inpå.

Prioriterad incheckning för business class.

När du reser i business class har du även möjlighet till större bagagemängd, både incheckat och hangbagage. Mängden bagage som du får ta med  varierar beroende på flygbolag och destination. Gemensamt för många flygbolag som tillämpar kolli-konceptet är att du får ta med dig en extra väska utan kostnad. Flygbolag som tillämpar viktkonceptet ger dig vanligtvis en extra mängd på 20-30kg utöver den bagagemängd som normalt fås i ekonomiklass.

För dig som föredrar att resa med handbagage tillåter många flygbolag dig att ta med två handbagage + ett personligt föremål.

När du reser i business class får du ta med dig extra bagage, både incheckat och handbagage.

Fast track I säkerhetskontrollen

På många flygplatser erbjuds fast track i säkerhetskontrollen för passagerare i business class och medlemmar på hög nivå i flygbolagens bonusprogram. Långa köer i säkerhetskontrollen är ett av stressmomenten som många flygresenärer upplever. Som ekonomipassagerare kan du ibland vara tvungen att vänta mer än en timme för att komma igenom säkerhetskontrollen, med risk för att flyget missas om du kommer lite för sent. När du reser i business class har du tillgång till fast track och här kan du förvänta dig en betydligt mindre kö med kortare väntetider.

Fast track i säkerhetskontrollen har du tillgång till när du reser i business class.

Lounge

Du har nu tagit dig igenom säkerhetskontrollen och två timmar återstår innan avgång. Som ekonomipassagerare är du förpassad till att fördriva tiden bland tax-free butikerna eller på någon av flygplatsens restauranger, barer och caféer. För dig som inte vill spendera en mindre förmögenhet på en macka och öl så är en sittplats vid gaten det bästa stället att invänta avgång.

Som resande i business class har du tillgång till lounge på flygplatsen. Dessa lounger är behagliga tillflyktsorter från folkhavet i terminalen. I loungen sitter du bekvämt i lugn och ro. Här bjuds det på mat, vanligtvis en lättare kall/varm buffé och ett urval av drycker inklusive alkohol. All dryck och förtäring i loungen är kostnadsfri och du kan ta för dig så mycket du vill.

Qatar Airways Al Mourjan Business Lounge Doha.

Standarden på loungerna varierar beroende på flygbolag och flygplats. Flygbolag som SAS och Lufthansa erbjuder sina business class-passagerare tillgång till enklare lounger med ett mer begränsat utbud av mat och dryck. Andra flygbolag som United Airlines och Qatar Airways erbjuder sina business class-passagerare tillgång till lounger med a la carte restaurang, champagne och bemannad bar.

À la carte-restaurangen i United Airlines Polaris Lounge på Washington Dulles flygplatsen.

Många lounger erbjuder även tillgång till dusch vilket är en mycket uppskattad bekvämlighet före eller efter en långflygning. Reser du på ett nattflyg och vill maximera sömnen så passar det perfekt att äta en ordentlig middag i loungen och sova igenom hela flygningen. Men för dig som aldrig har flugit business class förut så gäller det att spara på aptiten om du vill ta del av den mat och dryck som serveras ombord.

Oavsett vilken lounge du besöker så kommer upplevelsen att vara betydligt mer behaglig än den du kan förvänta dig i terminalen och att kunna skåla ett glas champagne med ressällskapet är en trevlig start på resan.

Att skåla in semestern med ett glas champagne i loungen är aldrig fel

Ombordstigning

Avgångstiden börjar närma sig och det är dags att kliva ombord på flygplanet. Som passagerare i business class ges prioriterad ombordstigning och du får vara en av de första att stiga ombord på flygplanet.

Hur prioritetsordningen efterlevs varierar beroende på flygbolag och flygplats. Hos vissa flygbolag efterlevs den stenhårt med tydligt markerade köer och fållor i gaten, medan andra nöjer sig med att göra ett upprop. Om flygplatsen tillåter så kan ombordstigningen för business class-passagerare göras direkt från loungen eller från en egen gate.

På stora flygplan som Boeing 747-8 och Airbus A380 kan business class-kabinen bestå av över 80 passagerare, så det gäller att inte försöka tränga sig före om kön är lång.

Som business class-passagerare får du prioriterad ombordstigning.

Ombord på flygplanet

Nu är du ombord på flygplanet och business class-upplevelsen börjar på riktigt. Vid dörren gör du en vänstersväng och flygvärdinnan visar dig till din plats.

Business class ombord på Qantas Airbus A330-300.

Stol och komfort

För dig som endast har rest i ekonomiklass så kommer de första intrycken av business class-stolen vara mycket positiva. Här har du i genomsnitt tre till fyra gånger så mycket utrymme som i ekonomiklass med goda förvaringsmöjligheter, samt en stol som kan fällas till en helt platt säng.

SAS Business.

Säteskonfigurationerna skiljer sig åt mellan olika flygbolag, men standarden idag är att alla passagerare ska ha direkt tillgång till mittgången. Reser du ensam så är ensamstolarna vid fönstret att föredra, medan par med fördel väljer mittenstolarna. Dagens business class-stolar erbjuder en god nivå av avskildhet som skärmar av dig från medpassagerarna. Vissa flygbolag som Qatar och British Airways erbjuder till och med privata sviter med dörrar som kan stängas för maximal avskildhet.

Q-Suites Business Class på Qatar Airways. Här har varje passagerare sin egna privata svit med dörrar som kan stängas.

Dagens business class-stolar erbjuder många inställningsmöjligheter och du kan utan problem hitta en bekväm position i upprätt, lounge och sovläge. Att kunna sova ordentligt ombord är ett av de främsta skälen till varför många väljer att boka business class då restiden inte känns av på samma sätt. En 12-timmarsflygning blir plötsligt mer hanterbar när du kan sova bort 8 av timmarna. 

Oavsett vilket flygbolag du väljer så kommer komforten att vara bättre än i ekonomiklass och när du väl har fått chansen att uppleva nivån av komfort som erbjuds i business class så är det svårt att flyga något annat.

Mat och dryck

Mat och dryckesutbudet är en viktig komponent av business class-upplevelsen. På marken serveras en välkomstdryck i form av champagne, vatten eller juice. Vissa flygbolag bjuder även på ett lättare tilltugg på marken. Utskrivna menyer delas ut i samband med välkomstdrycken vilket ger dig tillräckligt med tid att bestämma dig för vad som ska ätas och drickas uppe i luften.

Välkomstchampagne i business class ombord på SWISS.

Huvudmåltiden är vanligtvis lunch eller middag då majoriteten av alla långflygningar avgår på förmiddag, eftermiddag eller kvällen. Denna består vanligtvis av 2-3 val av förrätt, sallad och eller soppa, samt 3-4 val av varmrätt. Efter maten erbjuds ett urval av ostar, 1-2 efterrätter, glass och frukt. Kaffe och the serveras efter maten, vanligtvis tillsammans med en chokladbit eller petit four.

Före landning serveras frukost eller en lättare varm eller kall måltid. Mellan serveringarna erbjuds snacks, smörgåsar, frukt eller lättare maträtter.

En typisk business class-meny på en långflygning.

Många flygbolag erbjuder business class-passagerare möjligheten att anpassa måltiderna efter sina egna preferenser. För dig som vill maximera tiden ombord åt sömn eller arbete så finns det möjlighet att beställa expresservering. Då serveras förrätt, varmrätt och efterrätt på en och samma bricka direkt efter start. Andra flygbolag erbjuder dine on demand vilket innebär att du kan beställa fritt från menyn och få maten serverad vid den tidpunkt som passar dig.

Förrätt och sallad i business class på SWISS.
Huvudrätt i business class på SWISS.
Kaffe och efterrätt i business class på SWISS.

På dryckessidan erbjuds ett stort urval av dryck både med och utan alkohol. Till de alkoholhaltiga dryckerna erbjuds champagne, 2-3 röda och vita viner att välja på, dessertviner, samt ett urval av starksprit, likörer och öl. Enklare cocktails kan även fås vid förfrågan.

När det kommer till utbudet av viner och champagne så är det en särskiljande faktor bland flygbolagen. Flygbolag som Emirates, Qatar Airways och Singapore Airlines satsar stort på sina vinprogram och erbjuder business class-passagerare exklusiva årgångsviner och champagner som kan närma sig tusenkronors-klassen per flaska. Andra flygbolag som Lufthansa, KLM och SAS erbjuder lite enklare men fullt acceptabla viner och champagner ombord. 

Flygbolag som Qatar Airways och Singapore Airlines erbjuder påkostade vinlistor till sina passagerare i business class.


All mat och dryck i business class är inkluderad i biljettpriset och du förväntas aldrig betala extra för något av det som erbjuds i menyn. Detta är i stark kontrast till ekonomiklass där huvudmåltiden är inkluderad i biljettpriset, medan snacks och dryck utöver måltiderna är avgiftsbelagt.

Om du inte har flugit business class tidigare så behöver du inte skämmas för att beställa en påfyllning av champagneglaset eller en extra efterrätt, så länge det görs i moderering.

Service och övriga bekvämligheter

En typisk business class-kabin består av 28-50 stolar vilket medför en mer personlig och intim serviceupplevelse. Flygbolag som Lufthansa, SWISS, Singapore Airlines och Qatar Airways har som regel att tilltala business class-passagerare vid efternamn vilket sätter en mer personlig prägel på servicen.

När det kommer till bekvämligheterna så erbjuds varje passagerare en egen necessär innehållandes tandborste, tandkräm, sovmask, strumpor och diverse hudkrämer. Dessa necessärer får du ta med dig efter flygningen och fungerar bra som en liten souvenir från flygresan.

Vissa flygbolag erbjuder även pyjamas och tofflor till business class-passagerare vilket bidrar till en mycket behaglig upplevelse på nattflyg.

Emirates business class-necessär.

När det är dags att konvertera stolen till en säng så erbjuds ofta ett bäddset, en ordentlig kudde och ett täcke. Vissa flygbolag erbjuder turndown service där besättningen bäddar i ordning sängen för en extra god natts sömn. Andra flygbolag som SAS och Lufthansa erbjuder bäddset men låter dig bädda i ordning sängen själv.

Sovkomforten i en business class-stol kan inte jämföras med en riktig säng, men du kommer utan problem att kunna få en god natts sömn i dessa stolar.

Turndown service i Qatar Airways Q-Suites

Utbudet av filmer på underhållningssystemet är detsamma i business class som i ekonomiklass. Den stora skillnaden är storleken på skärmen, samt att hörlurarna som man får låna håller god kvalitet och erbjuder brusreducering. Det går givetvis bra att koppla in sina egna hörlurar i underhållningssystemet.

American Airlines lånar ut brusreducerande hörlurar från Bang&Olufsen till sina passagerare i business class.

Wifi är något som många flygbolag erbjuder ombord, men det är långt ifrån alla flygbolag som erbjuder det till sina business class-passagerare. Ett fåtal flygbolag (däribland SAS) erbjuder gratis wifi under hela flygningen, medan de flesta erbjuder en begränsad datamängd med möjlighet att förlänga uppkopplingen mot betalning.

Vid ankomst

Flygresan går mot sitt slut och ni har landat på er slutdestination. Som business class-passagerare ges tillträde att stiga av flygplanet först och flygvärdinnorna ser till att ekonomipassagerarna får vänta tills dess att alla business-passagerare har klivit av.

Beroende på ankomstflygplats så har du tillgång till fast track i passkontrollen. Om fast track inte erbjuds så gäller det att vara snabb för att hamna först i kön. Väl ute igenom passkontrollen så väntar bagaget redan på bandet. Som business class-passagerare ingår nämligen prioriterad bagagehantering och här kommer väskorna (mestadels) först ut på bandet.

När du reser i business class får dina väskor prioriterad hantering på bagagebandet. Här kan du räkna med att din väska är en av de första som rullar ut på bandet vilket sparar dig tid på flygplatsen.

Summering

Din första långresa i business class är en upplevelse som du sent kommer att glömma och något som som kan få många att ändra synen på långa flygresor. En långresa i ekonomiklass är för många en obekväm upplevelse och en ren transport som man helst vill få överstökad på kortast möjliga tid. En långresa i business class är däremot en upplevelse där du får chansen att äta och dricka gott både på marken och i luften, där restiden gärna får vara några timmar längre så att man hinner njuta ordentligt av upplevelsen.

Att flyga business class för poäng innebär ofta en längre resväg då tillgängligheten på dessa biljetter är mycket begränsad. Huruvida det är värt den längre restiden för den bättre upplevelsen är upp till var och en att avgöra. Oavsett lång eller kort du väljer att göra din resa så kommer upplevelsen att vara behaglig och lämna minnen som består.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till oförglömliga resor. Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg