Så får du ersättning vid försenat flyg

Om ditt flyg har blivit försenat så har du rätt till ersättning med upp till 6 000 kr. Den kan variera beroende på hur lång flygningen samt förseningen var. Här kommer en kort guide på hur du gör för att få kompensation för din resa.

Du har rätt till kompensation om ditt flyg var mer än 3 timmar försenat vid ankomst

När du drabbats av en försening går du in på flygbolagets hemsida för att göra en skriftlig reklamation. Här kommer några exempel på information som du behöver skicka med för att få kompensation från flygbolaget:

  • Vad vill du ha ersättning för och varför? Det är bra att ange att du hade en viktig anledning att komma fram i tid.
  • Kopia på din biljett eller bokningsreferensen för din resa.
  • Kvitton på andra utlägg som du har haft i samband med förseningen.
  • Intyg från din arbetsgivare om du skulle behöva söka ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Var noga med att alltid spara dina originalkvitton och en kopia på reklamationen i fall någonting skulle gå fel och du måste göra om processen.

Ett SAS Diamantkort kan vara bra att ha vid förseningar - läs om fördelarna här.

Så söker du ersättning från SAS för ett försenat flyg

Om din resa med SAS blivit försenad går du in på www.sas.se/feedback/ och klicka på "Canceled / Delayed Flights".

När det är gjort och du har skickat iväg formuläret får du ett automatiskt svar via mailen där du får en bekräftelse på att de har mottagit ditt ärende och du får ett ärendenummer. Du brukar då få informationen om hur lång tid det tar innan du får svar.

Observera att detta inte är samma sak som förseningsintyg

I samma formulär finns ett fält som heter “Jag vill ha ett förseningsintyg” vilket är något annat. Ibland kan man även söka ersättning via sitt försäkringsbolag och de kan då fråga efter ett förseningsintyg, då ska du välja det fältet och fylla i detaljerna kring din resa.

Så söker du ersättning från Norwegian för ett försenat flyg

Även för Norwegian är det ett onlineformulär som behöver fyllas i för att ansöka om ersättning vid flygförsening. Klicka på länken.

Söka ersättning av andra flygbolag än SAS och Norwegian

Beroende på vilket flygbolag du reste med så hittar du ofta ett formulär att fylla i på deras respektive hemsidor. Testa att söka på “Kompensation” eller “Försenat flyg” i sökfältet så brukar det alltid leda till träffar.

Våra senaste inlägg