Så optimerar du din status i SAS EuroBonus & Lufthansa Miles & More på affärsresan

Det finns ingen skam i att erkänna det. Efter mer än ett år på hemmakontoret så längtar vi tillbaka till de tidiga morgonflygen, hotellfrukostarna, konferenserna och säljmötena som egentligen hade kunnat göras på Zoom. Affärsresorna är sakta men säkert på väg tillbaka och det börjar åter igen bli dags att lägga upp årets spelplaner för hur guld och diamantstatusen på flygbolagen, hotellen och hyrbilsfirmorna ska behållas.

Så optimerar du din status i SAS EuroBonus

Den arketypiska affärsresenären reser alltid med flyg från Sverige, och även om affärsresor med tåg eller hyrbil är hedervärda alternativ så är flygresan den del av affärsresan där det finns störst frihet att optimera resan under förutsättning att pris, tidtabell och bolagets resepolicy tillåter. För dig som har utgångspunkt i Stockholm, Oslo eller Köpenhamn är SAS det naturliga valet sett till antalet direktflyg till många Europeiska städer såväl som till Nordamerika och delar av Asien.

Att uppnå Guld hos SAS är ganska enkelt

Att uppnå status på SAS är relativt enkelt då guldnivån endast kräver 45.000 nivåpoäng per år. Om du har ett SAS Amex Elite får du 20.000 nivåpoäng per år så länge du håller kortet aktivt och om du kombinerar det med ett SAS MasterCard Premium så får du ytterligare 12.000 nivåpoäng per år. Med dessa två kreditkort behöver du bara flyga ihop 13.000 poäng per medlemsår för att behålla din guldstatus. Dessa poäng tjänar du enkelt in på fyra tur- och returresor i SAS Plus på ett direktflyg till valfri Europeisk storstad.

Guldkort i EuroBonus når du lätt på europaresor i SAS Plus.

EuroBonus Diamond tillför få förmåner över Guld

Nivån över guld heter diamant och kräver 90.000 nivåpoäng per år. Förmånerna skiljer inte så nämnvärt då bägge tillhör guldnivån i Star Alliance där tillång till lounger, fast track och prioriterad incheckning ingår. Som diamantmedlem på SAS får du obegränsad giltighetstid på dina poäng, fri dryck i ekonomiklass på SAS och sporadiska uppgraderingar till SAS Plus eller Business på långflygningar även kallat ”courtesy upgrade”.

Vill du veta mer om vad som ingår i SAS Diamond? Läs mer här

Om du primärt reser med SAS på långflyg och din arbetsgivare inte tillåter resor i högre klass än ekonomi kan diamantnivån vara en värd investering. Reser du mestadels inom Europa så tillför diamant inget större värde över guld. Om resemönstret tillåter så är vår rekommendation att sikta på att bygga status hos ett annat flygbolag.

Om du regelbundet reser med SAS på långa sträckor kan ett diamantkort löna sig, där får du fri dryck i ekonomiklass och möjlighet till courtesy upgrades till SAS Plus och SAS Business, samt prioritet när du budar för uppgraderingar med poäng.

Så optimerar du din status i Lufthansa Miles & More

För dig som är baserad i Skandinavien och vill ha ett alternativ till EuroBonus är Miles&More det närmaste man kan komma.

Miles & More skiljer sig en del från EuroBonus, främst när det kommer till hur poängen tilldelas. För flygningar med Lufthansa Group tilldelas poängen baserat på biljettpriset, där tjänar man 4 miles per spenderad Euro. Medlemmar på Frequent Traveler, Senator och HON Circle nivå tjänar 6 miles per spenderad Euro. Den "spenderingsbaserade modellen" gäller endast för biljetter bokade direkt via Lufthansa Groups egna försäljningskanaler.

Boka via en resebyrå som Chatflights för att maximera poängen i Miles & More

Om du bokar din resa via en resebyrå, som t.ex. Chatflights, gäller den traditionella "distansbaserade modellen" för intjäning av poäng. För resor inom Europa tilldelas poängen enligt fasta summor och för interkontinentala resor tilldelas dem efter flugen distans och bokningsklass. Även här får medlemmar på Frequent Traveller, Senator och HON Circle en bonus på 25 %.

Den "distansbaserade modellen" är och har alltid varit mer fördelaktig än den förstnämnda. Ett bra exempel på detta är för en resa i first class från Stockholm till Los Angeles via Frankfurt.

  • Resan bokades för 35.000 SEK, varav flygskatter utgör cirka 1.500 SEK. Totalt poängrundande belopp är 33.500 SEK vilket motsvarar cirka 3.300 Euro. 3.300 Euro x 4 miles per Euro = 13.200 miles tjänade från resan.
  • Under det traditionella systemet tilldelas antalet miles baserat på flugen distans på långflyg och fasta poängsummor inom Europa. Den flugna distansen på sträckan Frankfurt - Los Angeles är 5.806 miles per väg.
  • Resan till Los Angeles bokades i J-klass på Stockholm - Frankfurt som ger 2.000 miles per väg och A-klass på Frankfurt - Los Angeles som ger 300% av den flugna distansen. Totalt genererar resan 38.836 miles tur och retur.

Genom att boka resan via en resebyrå tjänar man närmare tre gånger fler miles till Miles&More än om den hade bokats direkt via Lufthansas egna kanaler.

Att uppnå status i Miles&More är betydligt svårare än att uppnå status hos EuroBonus.

I Miles & More-programmet finns det tre medlemsnivåer:

  • Frequent Traveler (Silvernivå), kräver 35.000 status miles inom ett kalenderår.
  • Senator (Guldnivå) kräver 100.000 status miles inom ett kalenderår.
  • HON Circle (Svart nivå) kräver 600.000 HON Circle miles intjänade i business och first class på Lufthansagruppens flygningar inom två kalenderår.

Frequent Traveler motsvarar Star Alliance Silver och här ingår endast tillgång till Lufthansagruppens egna lounger för en person. Senator motsvarar Star Alliance Gold och erbjuder samma förmåner som exempelvis EuroBonus Gold, här ingår förmåner som lounge access på alla Star Alliance flygbolag, extra bagage och prioriterad incheckning. HON Circle är Miles & More-programmets mest exklusiva förmån och här får du tillgång till Lufthansagruppens förstaklass lounger, inklusive den berömda förstaklassterminalen på Frankfurts flygplats.

Som HON Circle-medlem har du tillång till den mytomspunna förstaklassterminalen på Frankfurts flygplats, där du får skjuts direkt till flygplanet.

Satsa på Senator

För dig som har som avsikt att bygga status är det primärt Senator som du bör satsa på. För att komma upp i de 100.000 status miles som krävs så förutsätter det att du reser inom Europa i de dyrare bokningsklasserna i business class som ger 2.000 miles per segment, eller att du gör minst 4-5 långresor per år i betald first eller business class.

När du väl har nått Senator behöver du endast återkvalificera vartannat år, vilket är en stor fördel mot EuroBonus som kräver att du flyger ihop din status varje år. Status-miles tilldelas baserat på den flugna distansen på interkontinentala flygningar och efter fasta poängsatser inom Europa, detta gäller oavsett om resan bokades direkt från Lufthansagruppens försäljningskanaler eller från en resebyrå.

Amex Platinum och Centurion är ett bra alternativ till status hos flygbolag

För dig som inte har möjlighet att uppnå status hos ett flygbolag t.ex SAS EuroBonus men fortfarande vill komma åt förmåner som lounger och fast track så är Amex Platinum och Centurion ett bra alternativ.

Amex Platinum har länge varit en favorit bland frekventa resenärer då kortet erbjuder tillgång till lounger via Priority Pass, Amex Lounge Collection, Plaza Premium, samt samarbeten med flygbolag. Dessa samarbeten inkluderar bland annat Lufthansa och Delta Air Lines.

Reser du med Lufthansa får du som kortmedlem med Amex Platinum tillgång till Business Lounge om du reser i ekonomiklass eller Senator Lounge om du reser i business class. Har du ett Centurion så får du även tillgång till Lufthansas exklusiva förstaklasslounger på Frankfurts och Münchens flygplats oavsett vilken klass du reser i. Detta är tveklöst en av de bästa förmånerna med Centurionkortet då Lufthansa vanligtvis är väldigt restriktiva med vem som har tillgång till dessa lounger.

Amex Lounge by Pontus på Arlanda är en av tusentals lounger världen över som du får tillgång till med Amex Platinum eller Centurion.

Boka din affärsresa och få personlig support & service via Chatflights

Därför ska du boka din affärsresa via Chatflights:

  • Optimera din affärsresa för status: Vi vet hur man bokar resor som optimerar din status hos flygbolagen och hjälper dig hela vägen.
  • Få personlig hjälp via chatt: Bolla och diskutera resor med erfarna agenter, det kostar inget förrän du bokar.
  • Boka med poäng: Vi kan allt om dina poäng - Res i business class och maximera värdet av dina hårt förvärvade poäng.
  • Personligt stöd vid ombokning och strul: Våra agenter finns där för dig så fort något måste lösas.

Ladda ner Chatflights app och boka din affärsresa idag!

Våra senaste inlägg