Så uppgraderar du med Finnair Plus

Under hösten 2021 genomförde Finnair en storsatsning från Arlanda med öppnandet av fem nya långrutter till New York, Los Angeles, Miami, Bangkok och Phuket. Detta har gjort Finnair till den största aktören på långdistansmarknaden från Stockholm och i samband med detta så har intresset för bonusprogrammet Finnair Plus ökat.

Tillskillnad från SAS EuroBonus som erbjuder bäst värde vid bokning av bonusresor, så erbjuder Finnair Plus bäst värde vid uppgraderingar både med poäng och uppgraderingsvouchers. I denna guide går vi igenom allt som du behöver veta om uppgraderingar med Finnair Plus.

Finnair Plus är ett av få bonusprogram där uppgraderingar är värda poängen

Uppgraderingar är ordet som ofta förknippas med bonuspoäng, men faktum är att uppgraderingar sällan är en bra affär. Anledningen till detta är då många bonusprogram prissätter uppgraderingar på samma nivå som bonusresor, samt att tillgängligheten för att uppgradera styrs av antalet bonusplatser som finns tillgängliga.

Du betalar med andra ord för en underliggande ekonomiklassbiljett i onödan, då det går åt lika många poäng, samt att tillgängligheten är densamma som för bokning av rena bonusresor. När du bokar en bonusresa så medförs även flexibiliteten av att enkelt kunna boka av och om din resa. Något som man inte får när man bokar en biljett i ekonomiklass.

Uppgraderingar är inte altid en dålig affär och bonusprogram som Finnair Plus och British Airways Executive Club gör det extra förmånligt att uppgradera över att boka en ren bonusresa. Uppgraderingar på British Airways har vi avhandlat i en tidigare blogg och i denna guide ska vi fokusera på allt som du behöver veta om att uppgradera Finnair flygningar med Finnair Plus.

Finnairs nya business class på Airbus A330-300 och utvalda A350-900.

Uppgradera Finnair-flygningar med poäng

Finnair Plus erbjuder medlemmarna möjligheten att uppgradera alla Finnair-flygningar (både inom Norden, Europa och interkontinentalt) från ekonomiklass till business class. Följande priser gäller för poänguppgraderingar på Finnairs egna flygningar.

  • Flygningar inom Norra Europa (Köpenhamn, Göteborg, Stockholm, Reykjavik, Riga, Tallinn, Krakow och Warszawa) 7.500 poäng per flygning.
  • Flygningar inom övriga Europa, samt Tel Aviv och Dubai 10.000 poäng per flygning.
  • Flygningar till Asien och Nordamerika 50.000 poäng per flygning.

Som jämförelse så kostar bonusresor i business class på motsvarande rutter följande för en enkelbiljett. För tur och returresor gäller dubbla priset: 

  • Flygningar inom Norra Europa (Köpenhamn, Göteborg, Stockholm, Reykjavik, Riga, Tallinn, Krakow och Warszawa) 12.500 poäng enkel väg.
  • Flygningar inom övriga Europa, samt Tel Aviv och Dubai 25.000 poäng enkel väg.
  • Flygningar till Asien och Nordamerika 80.000 poäng enkel väg.

Tillskillnad från SAS EuroBonus där kostnaden att uppgradera en ekonomibiljett från Go till Business ligger på cirka 50.000 poäng per väg, vilket är detsamma som vad en bonusresa kostar så finns det en ganska påtaglig skillnad i pris mellan uppgraderingar och bonusresor på Finnair Plus. En långresa i business class med Finnair kostar 160.000 poäng tur och retur, medan en uppgradering från ekonomiklass till business class kostar 100.000 poäng tur och retur.

Uppgradering för poäng kan göras från alla betalda biljetter i ekonomiklass under förutsättning att biljetten är utställd av Finnair, samt att den är bokad på Finnairs eget flygnummer. Codeshare-flygningar kan inte uppgraderas med poäng, trots att flygningen utförs av Finnair.

Då alla ekonomibiljetter inklusive de allra billigaste kan uppgraderas för poäng så finns det ett värde i att uppgradera med Finnair Plus-poäng under förutsättning att du lyckas boka en tillräckligt billig biljett.

Finnairs äldre business class på Airbus A350-900.

Bekräftade uppgraderingar

Finnair Plus erbjuder möjligheten att bekräfta en uppgradering från ekonomiklass till business class under förutsättning att det finns tillgängliga bonusplatser i business class. Guldmedlemmar och högre kan bekräfta en uppgradering som tidigast 360 dagar innan flygets avgång, dvs i samband med att flygningen går till försäljning. Silvermedlemmar och lägre kan bekräfta sin uppgradering som tidigast 59 dagar innan flygets avgång.

Finnair erbjuder idag inget verktyg för att kontrollera tillgängligheten av uppgraderingar i förväg, utan den bästa indikatorn för huruvida du kan uppgradera din flygning är om det finns bonusplatser tillgängliga. Dessa kan du söka efter direkt på Finnairs hemsida, eller genom en tredjepartstjänst som ExpertFlyer. Bokningsklassen för bonusresor i business class är U-klass, så om denna klass finns tillgänglig så kommer din uppgradering att bekräftas direkt.

Väntelistade uppgraderingar

Om U-klass inte finns tillgängligt så finns det fortfarande en chans att uppgraderingen blir bekräftad, men om inte så kommer din uppgradering att placeras på väntelista. Huruvida en väntelistad uppgradering går igenom beror helt och hållet på flygningens bokningsläge, hur många som står på väntelistan, samt vilken medlemsnivå du har. Medlemmar på Platinum, Platinum Lumo och Platinum Lifetime har störst chans att få sin väntelistade uppgradering bekräftad.

Den senaste tidpunkten för att bekräfta en uppgradering är 37 timmar innan flygets avgång. Om din väntelistade uppgradering inte har gått igenom så kommer poängen att återföras till ditt konto inom 24 timmar. Din bästa chans för att uppgradera vid detta läge är på flygplatsen i mån av plats.

Uppgraderingsvouchers för medlemmar på Guld och Platinum nivå.

En av de bästa förmånerna hos Finnair Plus är möjligheten till fria uppgraderingar, dessa ges ut i form av vouchers och är indelade i två kategorier.

  • Vouchers giltiga för resor inom Europa + Tel Aviv och Dubai
  • Vouchers giltiga för resor interkontinentalt

Som guldmedlem i Finnair Plus får du fyra vouchers som kan användas för att uppgradera fyra enkelresor inom Europa, samt till Tel Aviv och Dubai. Som platinamedlem i Finnair Plus får du i tillägg till dessa fyra även två vouchers som kan användas till att uppgradera två enkelresor interkontinentalt. Möjlighet finns att växla in fyra vouchers inom Europa mot en interkontinental voucher. Detta innebär att guldmedlemmar kan uppgradera en enkelresa interkontinentalt och platinamedlemmar kan uppgradera tre enkelresor interkontinentalt.

Uppgradering med vouchers fungerar på samma sätt som poäng, dvs bonusplatser i business class måste finnas tillgängliga för att med säkerhet kunna uppgradera, samt att uppgraderingar kan väntelistas om det inte finns bonusplatser tillgängliga.

Finnairs nya måltidskoncept i business class som har rullats ut på alla flygningar.

Dessa förmåner ingår vid en uppgradering till business class

Om din uppgradering till business class har bekräftats i förväg med poäng eller vouchers så ingår alla förmåner som du normalt får på en business class-biljett. Däribland tillgång till prioriterad incheckning, säkerhetskontroll och ombordstigning, extra bagagemängd, tillgång till lounger, samt fritt wifi ombord.

Om du uppgraderar på flygplatsen i mån av plats så ingår ingen av markförmånerna, däremot kan du få tillgång till samma eller likvärdiga förmåner beroende på din medlemsstatus i Finnair Plus.

Tillgång till lounge ingår precis som vanligt om du bekräftar din uppgradering i förväg.

Därför ska du boka och uppgradera Finnair-flygningar genom Chatflights

Finnair är det flygbolag som vi på Chatflights har bokat mest under de senaste halvåret, vilket till en stor del beror på att vi har tillgång till fina avtalspriser hos Finnair och deras samarbetspartners i Oneworld. Våra avtalspriser är desamma eller lägre än de publicerade priserna som visas på Finnairs hemsida. Likaså ingår alltid incheckat bagage, tillgång till lounge och val av sittplats om du bokar Finnair business class genom Chatflights.

Vid bokning direkt på Finnairs hemsida så förekommer Business Light, dvs rabattrade business class-biljetter utan incheckat bagage och lounge, samt där val av sittplats kostar extra. Våra priser är desamma som Business Light-priserna på hemsidan, men där allt ingår. Likaså erbjuder våra avtalspriser bättre villkor när det kommer till av och ombokning.

Kom ihåg att vi även kan hjälpa dig att uppgradera dina Finnair-flygningar med poäng eller uppgraderingsvouchers. Vårt bokningssystem ger oss möjligheten att se tillgänglighet under flera månader framåt, samt hålla platser för att säkerställa att de inte hinner bokas upp av någon annan.

Finnair erbjuder attraktiva priser i business och ekonomiklass på sina direktflyg från Stockholm. Just nu finns det fantastiska priser till Los Angeles under sommaren. Chatta med oss för att säkra din plats!

Boka och uppgradera din resa med Finnair. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi hjälper er igenom hela processen!


Våra senaste inlägg