SAS återupptar flygningar till Sarajevo

Efter en paus sedan sommaren 2018 kommer SAS återigen att inkludera Sarajevo, huvudstaden i Bosnien-Hercegovina, i sitt rutenät. Detta beslut välkomnas av bosnier boende i Danmark som länge efterfrågat direktförbindelser till sitt hemland.

Säsongsbetonad rutt under högsäsong

SAS har planerat att lansera en högsäsongrutt från Köpenhamn till Sarajevo under den kommande sommaren. Flygningarna är schemalagda att äga rum varje onsdag från den 3 juli till den 31 augusti, med avgång från Köpenhamn kl. 08.30 och ankomst till Sarajevo International Airport kl. 10.50. Returflygningen till Köpenhamn avgår kl. 11.40 och landar kl. 13.55.

Airbus A320neo i tjänst

För att betjäna den nya ruten kommer SAS att använda sig av en 180-sätes Airbus A320neo. Detta blir den enda rutten från Danmark till Bosnien-Hercegovina under sommaren.

Den nya rutten till Sarajevo kommer att flygas med en Airbus A320neo.

Tidigare försök och utmaningar

SAS har tidigare flugit till Sarajevo under perioden mars till oktober 2018, men ruten återupptogs inte för sommarsäsongen 2019. Annonsen om den nya ruten kommer efter att det grekiska flygbolaget Lumiwings nyligen var tvunget att avbryta sin rutt mellan Esbjerg och Tuzla, den tredje största staden i Bosnien-Hercegovina, på grund av ekonomiska tvister och låga passagerarsiffror.

Ekonomiskt stöd och konkurrens

Sarajevo flygplats har tidigare utlyst anbud där flygbolag kunde lämna in förslag på nya rutter med möjlighet till ekonomiskt stöd. SAS ansökte i slutet av 2023 men avslogs initialt då ansökan inte uppfyllde alla kriterier. Trots detta verkar det som att SAS ändå kommer att få tillgång till ekonomiskt stöd. Samtidigt har Norwegian nyligen bekräftats få stöd vilket omvandlar deras sommarrutter från Oslo och Stockholm till helårsrutter.

Målgruppen för resorna

En stor del av passagerarna på flygningar till Bosnien-Hercegovina och Sarajevo utgörs av så kallade VFR-resenärer (Visiting Friends and Relatives), vilket understryker vikten av dessa rutter för personer som vill hålla kontakten med familj och vänner i hemlandet.

Våra senaste inlägg