SAS lämnar Star Alliance 31 augusti 2024

Ett drygt halvår efter att SAS meddelade sitt utträde ur Star Alliance så har vi äntligen fått klarhet gällande när alliansbytet sker. Nu är det äntligen officiell, SAS lämnar Star Alliance den 31 augusti och går med i SkyTeam den 1 september. I samband med utträdet så kommer det goda nyheter om Amex 2for1 vouchers, samt redan bokade bonusresor på Star Alliance som sker efter utträdesdatumet.

SAS är medlemmar i Star Alliance fram till 31 augusti 2024

Beskedet från SAS har gett oss väl efterlängtad klarhet i ett halvår av ovisshet kring alliansbytet. Fram till den 31 augusti så är SAS medlemmar i Star Alliance och du kan tjäna och använda poäng på alla 26 medlemsflygbolag precis som vanligt. Dina förmåner som EuroBonus Guld/Diamant/Pandion erkänns som Star Alliance Gold vilket innebär att du kan nyttja lounger, fast track och prioriterad incheckning när du reser med t.ex Lufthansa.

Bokning av EuroBonusresor på Star Alliance sker som vanligt fram till 31 augusti och din resa kan ske även efter utträdesdatumet.

Efterregistrering av poäng på Star Alliance kommer att vara möjligt fram till den 8 september 2024 för flygningar som har genomförts senast den 31 augusti. Om dina poäng inte har hunnit registreras innan 8 september så kommer det inte vara möjligt att efterregistrera dem.

SAS går med i SkyTeam 1 september 2024

SAS går med i SkyTeam den 1 september 2024 och i samband med inträdet i alliansen så kommer det att vara möjligt att tjäna och använda poäng, samt utnyttja förmåner på de flesta flygbolag inom alliansen.

SAS har ännu inte gett några detaljer kring vilka flygbolag som är exkluderade från möjligheten att tjäna och använda poäng, samt nyttja förmåner. Mer information kommer senare under året.

I samband med alliansbytet så kommer EuroBonus Silver att översättas till SkyTeam Elite, samt Guld/Diamant/Pandion att ersättas till SkyTeam Elite Plus. Tillhörande förmåner så som prioriterad incheckning, fast track och lounge kommer att gälla på de nya flygbolagen i SkyTeam.

SAS går med i SkyTeam 1 september 2024.

Amex 2for1 vouchers kommer att gälla på SkyTeam

En god nyhet som många av oss har väntat på är Amex 2for1 voucher. SAS har bekräftat att dessa kommer att kunna nyttjas vid bokning av bonusresor på SkyTeam även i framtiden. Antalet poäng som krävs för bonusresor har ännu inte publicerats, men många av oss hoppar på att SAS bibehåller sin fasta poängtabell även efter övergången till SkyTeam.

Från den 1 september kommer du att kunna uppleva Air France business class med EuroBonuspoäng och Amex 2for1 voucher.

Så påverkas befintliga Star Alliance bonusresor

Bonusresor på Star Alliance kan bokas fram till den 31 augusti. Avresan för dessa kan ske efter utträdesdatumet. Redan bokade bonusresor kommer inte att påverkas av alliansbytet och du kan med gott samvete resa på din redan bokade Star Alliance bonusresa.

Om du behöver boka om din Star Alliance bonusresa efter alliansbytet så kommer detta att vara möjligt under begränsade omständigheter. SAS kommer enligt uppgift att tillåta ombokningar av en befintlig Star Alliance-bokning till andra flygbolag i SkyTeam under förutsättning att bonusplatser finns tillgängliga, samt att dina poäng och eventuell Amex 2for1 voucher fortfarande är giltiga.

Reglerna för om och avbokning är desamma där det senaste tillfället för att boka om och av en bonusresa är dagen innan avresa. Påbörjade resor kan inte bokas av eller om.

Befintliga bonusresor med Star Alliance kommer att hedras efter alliansbytet även om resan sker efter att SAS har lämnat Star Alliance.


Våra senaste inlägg