Hur funkar poängbokning på SAS.se? SAS BONUS vs. "Regular tickets for points"

Den 27 november 2019 lanserade SAS en efterlängtad uppdatering till sin bokningssida för EuroBonusresor på SAS-flygningar, där man nu kan boka två typer av resor för sina poäng. Det är nu möjligt att köpa "rena bonusresor", det SAS kallar SAS BONUS, för sina poäng, men man kan också köpa "vanliga biljetter" för poäng. Här reder vi ut begreppen och hjälper dig att navigera i poängdjungeln.

Denna artikel finns även som poddavsnitt, klicka här för att lyssna på Chatflights #travelhacks.

Bästa Pris vs Bästa Tillgänglighet

Bonusresor på SAS egna flygningar delas in i två kategorier. Bästa Pris (det som kallas SAS BONUS) och Bästa Tillgänglighet (det som kallas "Regular tickets for points").

Bästa Pris eller "SAS BONUS"

Bästa Pris är rena bonusresor, dvs bonusresor som helt och hållet betalas med poäng. Dessa bokas in i bokningsklasserna X för SAS Go, I för SAS Plus inom Europa eller SAS Business interkontinentalt och F för SAS Plus interkontinentalt.

Dessa biljetter släpps i begränsad omfattning på flygningar där SAS inte räknat med att kunna fylla flygplanet med fullt betalande passagerare. På dessa bonusresor är priserna fasta och rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan tillämpas.

SAS pristabell för bonusresor till Bästa Pris.

Bästa Tillgänglighet eller "Regular Tickets for Points"

Bästa Tillgänglighet räknas tekniskt sett inte som bonusresor utan som betalda biljetter där betalningen sker med poäng. Den stora skillnaden mot den förstnämnda kategorin är att så länge det finns betalda platser till försäljning på flygningen så är det möjligt att boka dessa för poäng. Priset i poäng styrs av rådande marknadspriser och på populära flygningar är priserna högre, medan mindre populära flygningar är billigare.

Rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan inte tillämpas på dessa biljetter, då de tekniskt sett räknas som ordinarie betalda biljetter. Rabatt ges däremot till medlemmar i Silver, Guld och Diamantnivå i SAS EuroBonus där Diamantmedlemmar får upp till 30% rabatt om resan bokas mer än 14 dagar innan avresa.

SAS tabell för bonusresor i Bästa Tillgänglighet. SAS har ibland tillfälliga kampanjer som gör att priset går under ovanstående priser, nedan listas några exempel på det.

En ytterligare skillnad är att av- och ombokningsvillkoren är desamma som för motsvarande betald biljett. Detta innebär exempelvis att en SAS Go-biljett bokad till Bästa Tillgänglighet inte är återbetalningsbar, medan samma biljett bokad till Bästa Pris är om och avbokningsbar fram till 24 timmar innan avresan.

Den stora fördelen med Bästa Tillgänglighet är att du tjänar poäng på din resa precis som om du hade köpt en vanlig biljett för pengar. I praktiken innebär det att du kan räkna av poängen du tjänar på resan från priset du betalar vid bokning vilket i vissa fall ger samma eller ett lägre pris än vad motsvarande resa hade kostat om den bokades till Bästa Pris.

Poängpriserna i Bästa Tillgänglighet är alltid högre än Bästa Pris, ofta mycket högre. Men ibland finns kampanjer som innebär att priserna kommer ner under de priser som listas i tabellen ovan. Lite längre ner går vi igenom några sådana exempel.

Varför detta är en viktig förändring för SAS EuroBonus

SAS har historiskt sett gjort sig kända för att vara restriktiva med tillgången på bonusplatser, framför allt gäller det på långflygningar till USA och Asien. Det främsta skälet till detta har att göra med kapaciteten där SAS har en relativt liten långdistansflotta jämfört med många andra flygbolag.

Chatflights får vi dagligen in förfrågningar från kunder som specifikt efterfrågar bonusresor i SAS Plus och Business till USA och Asien, men möts av frustration och besvikelse när platser inte finns tillgängliga. Många av dessa kunder har ackumulerat stora poängsaldon som inte kommer till användning. Outnyttjade poäng tillför inget värde för kunden och för flygbolaget utgör de en skuldpost som belastar balansräkningen. Att betala ett lite högre poängpris för bättre tillgänglighet anses av våra kunder vara en god kompromiss för att få exakt den resa som efterfrågas.

Sweet Spots - När det lönar sig att betala mer

När flygbolag inför förändringar i sina bonusprogram är konsekvenserna övervägande negativa. SAS går däremot emot denna trend och inför förändringar som faktiskt gynnar kunden. Vi såg detta 2018 i samband med prishöjningarna på Star Alliance bonusresor där bränsletillägget på 2.400 SEK togs bort och vi ser detta nu med möjligheten att kombinera Bästa Pris och Bästa Tillgänglighet på samma biljett.

Poängpriserna på bonusresor till Bästa Pris är oförändrade och för Bästa Tillgänglighet har priserna blivit lägre än vad de var tidigare. Innan pandemin slog till gjorde vi en kartläggning av de bästa användningarna för systemet baserat på utvalda kampanjpriser. Mycket har satts ur spel med tanke på Covid-19 men dessa exempel bör vara indikativa för hur kampanjpriser kan se ut när saker och ting normaliseras:

Resor över lov och storhelger

Lov och storhelger så som jul och nyår, påsk och sommarlov är tuffa perioder för den som önskar att hitta en bonusresa. SAS släpper i regel inga eller ytterst få bonusplatser på dessa perioder, vilket har varit föremål till frustration för många av våra kunder.

Extremfallet: T/R till New York i SAS Business för 118.000 poäng

För den som önskar att boka en betald biljett i Business så är priserna lägre under dessa perioder då affärsresandet minskar, och i samband med det kan priserna på Bästa Tillgänglighet vara förmånliga. Ett bra exempel på detta är New York över påskhelgen. SAS har inga bonusplatser tillgängliga över perioden.

Datum med en röd prick indikerar tillgänglighet av bonusplatser till Bästa Pris.

Tittar vi däremot på vilka resor som finns tillgängliga till Bästa Tillgänglighet den 10-13 april så ser priserna ut som följande:

En tur- och returresa till New York bokad till bästa tillgänglighet kostar på kampanj endast 134.274 poäng för en person i Business Class. Som jämförelse kostar motsvarande bonusresa till Bästa Pris 100.000 poäng och med Star Alliance kostar den 130.000 poäng.

Som Guldmedlem i SAS EuroBonus genererar resan även 15.937 poäng som kan dras av från priset, så den effektiva kostnaden av resan är 118.337 poäng. Värt att komma ihåg är att Amex 2for1 voucher och MasterCard FlyPremium inte kan tillämpas på dessa priser, men detta till trots så anser jag att priset är förmånligt sett till faktumet att resan sker över påsken.

En helt OK deal: Malaga över påskhelgen

Ett annat bra exempel är för en resa till Malaga över påskhelgen. På utresan finns det bonusplatser tillgängliga, medan hemresan inte har några platser tillgängliga.

Ordinarie pris för en tur och returresa till Malaga är 30.000 poäng i SAS Go, så för en merkostnad av 23.736 poäng så finns möjligheten att betala för en hemresa utan att behöva dela upp det på separata bokningar.

Motsvarande hemresa köpt kontant kostar 3.963 SEK, så merkostnaden i poäng representerar en stor kostnadsbesparing.

Har du en 2for1 voucher så kan du även applicera den på bokningen och få 50% poängrabatt på utresans pris. Den nya bokningssidan visar även exakt hur många 2for1 vouchers som finns tillgängliga på kontot, samt utgångsdatum på respektive voucher.

Mileage Runs: Använd dina extrapoäng och tjäna baspoäng

Saknar du poäng för att komma upp i Diamantnivå men inte känner för att betala 20.000 SEK för en Business Class biljett till Los Angeles? Då är en bonusresa till Bästa Tillgänglighet en utmärkt lösning för en mileage run.

Före pandemin hade SAS gott om billiga business class biljetter till Los Angeles från Stockholm och för 137.972 poäng var det möjligt att flyga tur och retur i Business Class via Köpenhamn till Los Angeles den 10-13 juli. Resan gav 24.374 nivågrundande baspoäng vilket nästan är tillräckligt för att upprätthålla Guldnivå i EuroBonus om du har ett SAS Amex Elite, eller om det fattas poäng för att komma upp i Diamant.

Motsvarande resa köpt kontant låg på 19.768 SEK så även här tillför poängen ett bra värde.

Slutsatser

SAS bokningssida och prissättning av bonusresor till Bästa Tillgänglighet har öppnat upp en värld av nya möjligheter, vilket gör det enklare att använda EuroBonuspoäng för resor som tidigare inte var möjliga att boka. Men det är ofta dyrt och svårt att göra de klipp som behövs för att det ska löna sig.

Våra senaste inlägg