Specialsjuksköterska på natten, författare på dagen

Specialsjuksköterska på natten, författare på dagen

Marcus Jarl är författare på dagen och specialsjuksköterska på natten. Han har precis släppt sin andra bok "Dina färger var blå", en relationsroman som handlar om Lina som jobbar på neonatalen och ofta hamnar mitt bland dramatiska förlossningar och förkrossade föräldrar. Själv drömmer hon om egna barn, men hennes make Samuel vill inte ha barn och de lever utåt sett ett bra liv. Men Lina har haft svårt att glömma sin stora kärlek Ted; han som helt plötsligt lämnade henne och krossade hennes hjärta. Men så en dag är han tillbaka...

"Dina färger var blå" har fått fantastiska recensioner och klättrar på topplistorna över sommarens mest läsvärda böcker! Vi har pratat med Marcus om hur det är att kombinera ett heltidsjobb med skrivandet, samt frågat honom om hans absoluta drömresmål.

Dina färger var blå, en relationsroman av Marcus Jarl.

Berätta, hur hamnade en kille från Vadstena i Stockholm?

Det har varit många små kreativa avstickare genom åren. Jag är född och uppvuxen i Vadstena, eller snarare Borghamn som är ett litet samhälle vid Ombergs fot. Flyttade in till Vadstena, eller ”stan” som vi sa när jag fyllde sju. Gick gymnasiet i Orrefors där jag blåste glas hela dagarna i tre år. Och flyttade till Stockholm 2010 efter att jag tagit min sjuksköterskeexamen i Örebro.

Hur och när föddes författaren i dig?

Författaren har nog alltid funnits där. Min mamma sa en gång att jag alltid varit en skrivande själ. Jag har alltid skrivit. Även när jag höll på med andra kreativa saker, så som glasblåsningen så skrev jag på min lediga tid. Men det var ungefär för tio år sedan som jag bestämde mig för att verkligen ta det på allvar, började frilansa för tidningar och satte mig samtidigt ner och började skriva ett bokmanus.

Fotograf: Erik Ögnelooh.

Till vardags jobbar du som specialsjuksköterska, finner du inspiration till skrivandet där?

Absolut! Jag träffar så otroligt många människor, vissa som är i sitt livs största kris. Att konstant vara omgiven av starka känslor färgar såklart en relationsromansförfatattare.

Vad har varit dina största utmaningar alt. fördelar med att kombinera jobb, privatliv och skrivandet?

Jag insåg tidigt att om jag skulle satsa på skrivandet så skulle jag behöva skära ner på någonting annat. Så jag valde att börja jobba enbart natt vilket gav mig mer ledig tid till skrivandet. Jag jobbar ungefär nio nätter i månaden som sjuksköterska och skriver resten. Jag har hittat en balans mellan mina två jobb. För mig är det viktigt att även se skrivandet som ett jobb. Jag sitter aldrig och väntar på inspiration utan har en arbetsrutin även där.

Fotograf: Kajsa Göransson.

Skriver du på din semester så som många andra läser böcker på sin semester?

Ja, så är det faktiskt. De senaste sommarsemestrarna har jag antingen skrivit bokmanus eller redigerat bokmanus. Andra intryck så som dofter, människor och vackra byggnader triggar min fantasi och får det att klia i skrivfingrarna.

När du läser, vad läser du helst och hur avnjuter du den boken bäst?

Jag har en förkärlek till relationsromaner och amerikanska thriller. Jag läser helst innan jag går och lägger mig eller vid vattnet. Vågskvalp och böcker är alltid en vinnande kombination.

Marcus första bok, Tusen bitar.

Om du skulle skriva en bok som inte utspelar sig i Sverige, vart skulle den utspela sig då?

I min senaste roman ”Dina färger var blå” så finns det faktiskt några kapitel som utspelar sig i Cascais, Portugal. Det är det bästa med att skriva, du kan resa var du vill. Du kan utforska nya ställen eller återvända till dina favoritplatser. Inget pass krävs för dom resorna. Men jag älskar verkligen Florens så mina karaktärer kommer med största sannolikhet ta en tripp dit i någon framtida roman.

Och givetvis måste vi få veta, vad är ditt absoluta drömresemål?

Svår fråga. Jag har redan gjort många av mina drömresor. Som när jag åkte till Los Angeles för ett reportage och platserna där Britney Spears spelat in sina musikvideos. Det var en dröm. Men jag skulle vilja uppleva alla vackra slott på Skottland.

Vill du boka en bonusresa för poäng eller pengar till Skottland? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – vi tar dig dit!

Våra senaste inlägg