Surfen har tagit Amanda Djerf världen över

Surfen har tagit Amanda Djerf världen över

28-åriga Amanda har rest mycket och sett många av världens vackra hörn. Hennes passion för surfandet har tagit henne på många äventyr och hon har sett de mest häpnadsväckande vyerna med de bästa vågorna. Hon har gjort allt från att ha surfat i morgonens tunna strålar till sena salsanätter på en vägkrog någonstans i Costa Rica.

Här frågar vi Amanda om hennes äventyr, stränderna och människorna hon har mött på sin resa från våg till våg.

Just nu bor Amanda i Biarritz, Frankrike.

Med surf som din stora passion, hur har den låtit dig upptäcka världen?

Som svensk surfare är det nästan ofrånkomligt att flänga runt och upptäcka nya platser och vågor, och sedan 19 års ålder har jag nästan alltid haft en surfresa att se fram emot. Ofta vill man gärna ha en våg där man kan surfa med så få folk som möjligt, så surfingen har tagit mig till väldigt remote ställen där man bott spartanskt och levt väldigt enkelt, bästa resorna!

Har reserestriktionerna påverkat dig och din passion?

Pandemin fick mig verkligen att stanna upp och reflektera över hur jag vill spendera mina dagar, och jag insåg hur viktig hela livsstilen kring surf är för mig och att ett liv i Sverige kändes som ett liv på paus.

Så i mars köpte jag en bil tillsammans med en väninna och körde ner för att tillfälligt bosätta mig i Frankrike. Restriktionerna är mycket hårdare här. Allt är stängt och det är utegångsförbud om kvällarna, men om dagarna får vi surfa så helt plötsligt känns det som att livet är i rörelse igen. Underbart!

Amanda Djerf i Costa Rica.

Om du skulle sammanfatta att leva och bo i Sverige vs. Kalifornien, hur skulle du beskriva det då?

Känner att jag äntligen har hittat en fin vardag i Stockholm. Jag cyklar runt överallt, dricker helst mitt kaffe utomhus oavsett årstid och älskar att bo på söder. Men i och med att surfen inte är optimal i Sverige känner jag att jag enkelt tappar mitt fokus och att livet i Sverige ofta går lite för fort.

Kalifornien har alltid känts som mitt ställe på jorden. USA har självklart sina nackdelar men livet I södra Kalifornien är min oas, det är avslappnat och surfkulturen är starkt etablerad. Man är utomhus hela dagarna, folk är aktiva, glada och ser en i ögonen när man passerar på gatorna.
Det fina är att man enkelt kan skapa sin egna balans här, leva simpelt men ändå köpa den godaste koppen kaffe eller en acai bowl.

Vad har varit den största utmaningen med att ha varit en resande ung surfkvinna?

Definitivt att hitta personer att resa med. Det tog några år men nu när jag har byggt upp ett litet surf community underlättar det så mycket.
Att flänga runt och leta vågor är alltid roligare med någon :)

Redo för vågorna!

Hur ser en typisk dag ut för dig i Frankrike där du befinner dig just nu?

Jag vaknar i takt med första solljuset och dricker en kaffe. Kvällen innan har jag redan kollat surfprognosen och såg surfen bra ut nere på Côte des Basques är det snabbt på med våtdräkt för att promenera ner, annars lastar vi bilen för att åka till en strand där surfen ser bäst ut. Det fina med Biarritz är att det finns många vågor som funkar bra på lite olika prognoser, så det går nästan alltid att hitta en våg.
Efter morgonsurfen är det hem för att jobba. I och med att jag har ett flexibelt jobb (jobbar för ett svenskt företag med sociala medier) varierar arbetsdagarna i enlighet med surfprognosen.

Kvällen avslutas på samma sätt som den började – vid havet. Antingen i vattnet eller med ett glas vin framför solnedgången.

Var ser du dig själv om 5 år?

Jag ser ett litet hus vid havet med min kärlek. Kanske bor jag fortfarande här i Biarritz. Men livet är simpelt och avskalat och dagarna styrs fortfarande av surfen.

Amanda drömmer om ett hus vid havet.

Om du får beskriva din drömresa, hur skulle du komponera den då? Med allt från flygupplevelsen till hotell, land och äventyr?


Min drömresa... Någonstans remote. Resan dit är mindre viktig. Men väl på plats vill jag känna mig hemma, jag vill bo in mig och lära känna stället och människorna. Bor på airbnb så man kan låtsas att det är ens egna ställe och har en bas, men har tillgång till en bil/moppe för att kunna åka på dags- och weekendutflykter. Jag är gärna iväg en längre period, skapar en vardag men känner ändå pirret varje dag av att vara iväg.

Och sist men inte minst! Ditt absoluta topp resminne?

Hm svårt att välja ett. Men första gången jag var i Costa Rica åkte jag på en roadtrip med två kompisar. Det var så spontant, flummigt och väldigt äventyrligt. Vi bodde i nedgångna men charmiga små hus, om dagarna letade vi vågor på öde stränder med vild natur, och om kvällarna dansade vi salsa på vägkrogar. Jag kände mig så levande den veckan!

Amanda Djerf lever för surfen.

Vi tar dig dit! Chatta med våra resegenier i Chatflights app och boka din nästa resa för poäng eller pengar.

Våra senaste inlägg