Vilket kort ska jag välja för att maximera mina flygpoäng på allt jag köper?

Många av våra kunder undrar vilket kort de ska välja för att maximera poängen på allt de köper. Här rankar vi de kort som vi anser just nu är bäst för att samla flygpoäng, läs vidare för att förstå mer och välja ett kort som passar just dig. Observera att denna guide är vägledande för valet av kort som du använder för allt annat än flygbiljetter. Vid köp av just flygbiljetter kan det vara förmånligt att tänka lite annorlunda.

Norwegian, Mastercard, American Express, Lufthansa Mastercard eller BA Visa, hur ska jag tänka?

Först behöver man förstå hur de olika bonussystemen fungerar. Vi förklarar det här lite snabbt.

Satsa på bonuspoäng, inte cashback

Man kan enkelt uttryckt dela in bonussystemen i två kategorier:

 1. Kort som ger cashback i % på allt du spenderar, t.ex. Norwegiankortet
 2. Kort som ger bonuspoäng på allt du spenderar, t.ex. SAS Amex eller Resurs banks Lufthansa-kort

Den viktigaste skillnaden mellan dessa två är att kort som ger cashback gör det enkelt att utnyttja bonusen, medan kort som ger bonuspoäng gör det komplicerat att utnyttja bonusen.

Varför ska man välja det kort som gör det komplicerat att utnyttja bonusen?

I och med att poängen är komplicerade att utnyttja brinner de ofta inne, och då har flygbolagen råd att göra dem mer värdefulla. Om ingen använder poängen så kostar det inget att ge mycket värde för poängen. Men om många använder poängen så måste man snåla lite, annars går man back.

Behöver du hjälp att boka resor för poängen? Chatta med våra experter eller ta del av vår guide i 6 delar.

Exempel - Handla för 20.000 kr. per månad i ett år

Med Norwegian-kortet får du:

 • 1% i "Cash Points" på allt du handlar med kortet.
 • Om du handlar för 240.000 kr. får du alltså 2.400 kr. att handla för på Norwegain.com.
 • Du loggar enkelt in på Norwegian.com och utnyttjar dina innestående Cash Points.

Med t.ex. SAS Amex Premium får du:

 • 15 poäng per 100 kr. för allt du handlar med på kortet vilket ger dig 36.000 poäng.
 • Men du får också en voucher från Amex som ger 50% rabatt på poängpriset
 • Det gör att du i praktiken har 72.000 poäng, och då kan du flyga Business inom Europa.

Skillnaden är att det är lätt att boka en resa på Norwegian.com för dina Cash Points, men det är ganska svårt att veta hur man gör för att hitta en resa till USA med Star Alliance.

Spendera 240.000 kr på ett år med ett Amex Premium så kan du flyga business inom Europa, här t.ex. med Turkish Airlines. Samma spend med Norwegian-kortet ger dig 2.400 kr. att handla Norwegian-biljetter för.

Om du kan få hjälp med att utnyttja bonuspoängen av ett proffs, välj ett system som ger flygpoäng, inte cashback!

OK, men vilka av poängkorten ska jag välja?

Börja med att tänka igenom hur du reser, var du reser ifrån, och var du spenderar dina pengar.

De flesta av oss i Norden vill ha Eurobonuspoäng

Såvida du inte bor i London eller ofta vill flyga med andra bolag än de som finns med i Star Alliance (SAS, Lufthansa, Asiana, Austrian, Singapore, TAP, Swiss, Thai, Turkish och många andra bolag), så kommer du att vilja ha ett kort som är anslutet till ett Star Alliance-bolag. Med poäng som gäller på Star Alliance kan du ta dig från Sverige till hela världen med dina bonuspoäng.

Vår topplista på kort som kan tecknas i Sverige och är anslutna till Star Alliance

Här rankar vi de kort som vi anser är bäst för att tjäna maximalt med flygpoäng på allt man köper:

 1. American Express SAS Eurobonus Elite
 2. SAS Eurobonus Mastercard Premium
 3. American Express SAS Eurobonus Premium
 4. Lufthansa Mastercard Miles & More Prime World
 5. American Express SAS Eurobonus Classic
 6. Lufthansa Mastercard Miles & More World
 7. SAS Eurobonus World Mastercard

Vill du veta hur långt du kommer på dina poäng? Ta del av vår tabell här.

Antalet poäng man tjänar per spenderad hundralapp spelar roll, men det är inte allt

Som ni ser har vi inte rankat det kort som ger flest poäng högst, utan det är en kombination av förmåner som gör att vi anser att ett kort är bättre än ett annat.
2 Vouchers som ger 50% rabatt på poängpriset

1a plats: American Express SAS Eurobonus Elite

Den främsta anledningen till att detta kort hamnar på förstaplats är vouchern - när du har spenderat 150.000 kr på kortet får du 50% rabatt på poängpriset. Du kan tjäna ihop till inte bara en sådan utan två, och dessa vouchers är det mest värdefulla man kan ha om man vill boka flyg för poängen.

Om du kan spendera 300.000 kr eller mer per år på kortet och planerar en eller två större resor per år så är detta kortet för dig.

Vill du maxa det du betalar med kortet för att tjäna ännu mer poäng? Ta del av vår kompletta guide för att tjäna Eurobonuspoäng

Kortet kostar visserligen 4.800 kronor per år, men om du använder kortet för större inköp och spenderar 300.000 kronor på ett år så får du ihop minst 60.000 poäng som med den första vouchern dubblas till 120.000 poäng. Nästa voucher har också ett värde i att det dubblar alla poäng som du tjänar när du flyger eller värvar en vän till kortet, låt oss säga att det kan leda till ytterligare 60.000 poäng.

Totalt hamnar det på 180.000 poäng vilket tar dig hela vägen till Sydostasien i Business.

FlyPremium - Res i Plus för SAS-priset (med poäng)

2a plats: SAS Eurobonus Mastercard Premium

Detta kort har ingen voucher som ger 50% rabatt på poängpriset och inget program för att rekrytera vänner, men har två andra förmåner som på ett bra sätt väger upp detta:

 • När du bokar poängresor på SAS kan du boka SAS Plus men bara betala poängen för SAS Go. När du kommer upp i 200.000 poäng kan du sen boka SAS Business till priset av Go, se tabellen nedan.
 • För varje månad som kortet används får du 1.000 baspoäng hos SAS, dvs. den typ av poäng som ger möjlighet till en uppgraderad status och kan hjälpa dig att nå guldstatus snabbare (guldkort hos SAS ger dig tillgång till Fast Track och lounger).

Om du reser lite oftare och tänkte satsa på ett par mindre resor, och inte den där lite större resan, så är detta kort ett bra alternativ. Du kan utan större svårigheter tjäna ihop till ett par resor inom Europa i SAS Plus. Kortet ger 15 poäng per spenderad hundralapp (i Sverige, men 20 poäng utomlands) och kostar 1.495 kr/år, men bara 750 kr/år för dig som har Eurobonus Diamond (här kan du läsa mer om förmånerna med Eurobonus Diamond).

1 Voucher som ger 50% rabatt på poängpriset

3e plats: American Express SAS Eurobonus Premium

Det finns två anledningar till att detta kort rankas på andra plats:

 • Du får en Voucher som ger 50% rabatt på poängpriset när du har spenderat 150.000 kr.
 • Du får 12.000 extra bonuspoäng när du rekryterar en vän eller familjemedlem att signa upp för kortet vilket är ett bra sätt att samla poäng till drömresan.

Kortet är ett bra alternativ för dig som inte har tänkt att spendera fullt så mycket och planerar en längre resa på ett år. Att spendera t.ex. 200.000 kr. på kortet ger i praktiken 60.000 poäng vilket tar dig och en vän var som helst i Europa i SAS Go. Kortet ger 15 poäng per spenderad hundralapp och kostar 1.200 kr/år.

Få 25 flygpoäng per spenderad hundralapp

4e plats: Lufthansa Mastercard Miles & More Prime World

Lufthansas kort imponerar mest när det kommer till antalet poäng som man tjänar när man spenderar pengar (25 kr. per hundralapp), men det sjunker lite i värde med tanke på att kortet inte erbjuder så många förmåner hos SAS, vilket vi skandinaver har mycket nytta av.

Lufthansas Miles & More-kort har dock en fördel till, nämligen tillgången till s.k. "Mileage Bargains" där poängplatser reas ut på vissa sträckor, ganska ofta. Om du är flexibel och gillar att resa på kort varsel finns det riktigt bra deals att göra här.

Funderar du på att flyga mer med Lufthansa än SAS? Läs vår jämföresle av de båda lojalitetsprogrammen här.

Om du reser mycket till Tyskland ska du överväga detta kort, och ännu mer om du kan vara flexibel med dina resor och därmed utnyttja Lufthansas "Mileage Bargains". Kortet kostar 99 kr. per månad och ger 25 poäng per spenderad hundralapp.

5e plats: American Express SAS Eurobonus Classic

En voucher hos SAS inom Europa

Detta kort är vanligt i Sverige och rankar högst bland de avgiftsfria korten i vår lista därför att:

 • Den erbjuder en voucher för 50% rabatt på poängresor inom Europa, och
 • Du kan rekrytera en vän till kortet och tjäna 6.000 bonuspoäng på kuppen.

Som med den andra korten ger det dock inte särskilt många poäng per hundralapp (10 poäng) och är inget vi skulle rekommendera om du spenderar mer än mindre belopp på kortet.

6e plats: Lufthansa Mastercard Miles & More World

Få bra rabatter på bonusresor, om du är flexibel

Lufthansas avgiftsfria kort ger likt de andra avgiftsfria korten inte många poäng per hundralapp (bara 10 poäng), men just detta kort har ett unikt erbjudande i s.k. "Mileage Bargains". Lufthansa erbjuder titt som tätt rabatter på poängresor som man kan utnyttja, särskilt om man är lite flexibel.

7e plats: SAS Eurobonus World Mastercard

Kan användas överallt

Detta kort kostar 395 kr per år men ger samma eller sämre villkor än Amex eller Lufthansas avgiftsfria kort, dvs 10 poäng per hundralapp som man handlar. Det som gör kortet bra är att det kan användas överallt, men det tycker inte vi väger upp för avgiften och de förmåner som Amex och Lufthansa erbjuder med sin voucher och Mileage Bargain.

Våra senaste inlägg