Amex Centurion – Vi avslöjar allt om det mytomspunna kreditkortet

American Express Centurion Card är världens tveklöst mest exklusiva kreditkort och har fått en näst intill mytomspunnen status. Väldigt lite information finns publicerad om kortet och dess förmåner, och det finns inga publicerade regler om hur man erhåller det.

Chatflights har fått en exklusiv inblick bakom kulisserna på det mytomspunna svarta Amex-kortet. I denna guide går vi igenom vad som krävs för att få kortet, vilka förmåner som ingår och hur de skiljer sig mot ett vanligt Amex Platinum.

Skrönan som blev verklighet

Det hela började som en skröna. Under början av 1990-talet ryktades det om ett hemligt svart American Express-kort med obegränsad kreditgräns som endast gavs ut till ett fåtal förmögna och berömda individer. År 1999 blev skrönan verklighet när American Express bestämde sig för att lansera Centurion card. Kortet har under de två decennierna sedan lanseringen blivit vanligt förekommande i populärkultur vilket på sikt har cementerat dess image som den ultimata statussymbolen.

Så blir du inbjuden till Amex Centurion

Det finns idag ingen officiell kravlista på vad som krävs för att bli medlem, men utifrån vår kommunikation med American Express och Centurion-innehavare har vi kommit fram till följande:

  • Du måste vara en befintlig American Express-kortmedlem med en gedigen köphistorik som sträcker sig flera år bakåt i tiden. Ju längre du har varit medlem desto större är chansen att du får en inbjudan.
  • Du behöver ha spenderat mycket pengar på kortet, uppskattningsvis runt 2,5 miljoner SEK per år.
  • Dina köpmönster har också en viss betydelse. Om din spendering till största del utgörs av resor, annonsering och lyxkonsumtion är chansen större att få en inbjudan än om du t.ex uteslutande handlar byggmaterial på kortet.
  • Vilket kort som du tidigare har haft spelar mindre betydelse. Dina chanser att få en inbjudan är lika stora om du tidigare har använt ett SAS Amex Elite som ett vanligt Amex Platinum.
  • Dina ekonomiska tillgångar spelar roll för att bli inbjuden. Ju mer förmögen du är desto större är chansen.

Dessa krav har varken bekräftats eller förnekats av American Express och ger endast en fingervisning av vad som krävs för att bli inbjuden. Om du anser att du uppfyller kraven och ansöker om ett Centurion men blir nekad kan det hjälpa att stå på sig, ring in till Amex och argumentera för varför just du ska ha ett kort, ibland kan välvilligheten från en agent fälla avgörandet.

Vem är den typiske Centurion-innehavaren?

Att enbart spendera 2,5 miljoner per år på sitt Amex-kort gör dig inte kvalificerad för en inbjudan till Centurion. Detta var något som en medlem på reseforumet FlyerTalk försökte sig på när han bestämde sig för att köpa en Ferrari på sitt Amex Platinum i hopp om att få en inbjudan till Centurion.

Egenföretagare är överrepresenterade

Kortets exklusiva image och höga status kan lätt skapa fördomar om vem den typiske kortinnehavaren är, och det är lätt att tro att det endast rör sig om personer som köper dyra klockor och drinkbord på nattklubbar.

Att uppnå 2,5 miljoner SEK i spendering per år är svårt men inte omöjligt, i synnerhet om du jobbar på ett företag där du har möjlighet att ta stora utlägg på ditt privata kort. Konferenser, affärsresor, representationsmiddagar och inköp av kontorsmaterial kan lätt generera utlägg i mångmiljonklassen. Men så länge du är anställd med lön så bör du inte räkna med en inbjudan.

Den typiske Centurion-innehavaren är ofta en entreprenör eller egenföretagare som använder sitt privata Amex-kort för företagsutlägg. En av anledningarna till varför så många använder privata kort är svårigheten att ansöka om företagskort om du driver ett litet eller nystartat bolag, i synnerhet när det rör sig om utlägg i miljonklassen. 

Den typiske Centurion innehavaren behöver inte nödvändigtvis vara en person som lägger sina pengar på dyra klockor och drinkbord på nattklubbar.

Vad kostar ett Centurion-kort?

I Sverige ligger årsavgiften för Amex Centurion på 35.000 SEK per år. För nya kortmedlemmar utgår även en anslutningsavgift på 35.000 SEK under det första året.

Dessa förmåner ingår i kortet

Centurion är ett "betalkort" och har ingen kreditgräns

En viktig sak som särskiljer Centurion från övriga Amex-kort är faktumet att det fortfarande är ett betalkort. Detta innebär att kortet inte har någon övre kreditgräns, till skillnad från Amex ordinarie kort som idag är kreditkort med en fast kreditgräns. Avsaknaden av kreditgräns underlättar vid stora inköp, där du inte behöver göra någon extra inbetalning förutsatt att fakturan betalas i sin helhet i slutet av varje månad.

Förmåner när du reser

Amex Platinum anses av många vara ett av världens bästa kreditkort när det kommer till reseförmåner. Kortet ger tillgång flygplatslounger världen över, en omfattande reseförsäkring, samt hög status i många hotell och hyrbilsprogram.

Amex Centurion tar dessa förmåner till en ännu högre nivå, samt erbjuder exklusiva lifestyleförmåner som inte kan fås via något av de lägre korten. Förmånerna varierar beroende på vilket land som ditt kort är utfärdat i och nedan listar vi några av de förmåner som ingår om du har ett svenskt Centurionkort.

Tillgång till exklusiva rum i Amex egna lounger

Som Centurion-medlem ingår tillgång lounger via Amex Global Lounge Collection. Dessa lounger inkluderar bland annat Amex egna Centurion lounger, samt Amex Lounge by Pontus på Arlanda som drivs i samarbete med Pontus In the Air.

I dessa lounger får Centurion-medlemmar tillgång till privata rum där det erbjuds bättre mat och dryck. Ett bra exempel är på Amex Lounge by Pontus på Arlanda där Centurion har en egen sektion med en förbättrad á la carte meny, bättre viner och fri champagne.

Amex Lounge by Pontus på Arlanda.

Vill du veta mer om Amex Lounge by Pontus på Arlanda? Klicka här

Tillgång till Lufthansa First Class Lounge

American Express bedriver sedan ett par år tillbaka även samarbeten med Lufthansa och Delta Air Lines där kort medlemmar får tillgång till deras lounger när de reser med flygbolagen. För oss Skandinaver är samarbetet med Lufthansa mest aktuellt och som Centurion får du tillgång till Lufthansas exklusiva First Class lounger.

Dessa lounger har du vanligtvis endast tillgång till om du reser i First Class på Lufthansagruppen eller om du innehar ett HON-Circle kort i Miles&More. Att kunna få obegränsad tillgång till dessa lounger även när du reser i ekonomiklass är en otroligt värdefull och exklusiv kortförmån.

Lufthansa First Class Lounge på Frankfurts flygplats.

Du blir automatiskt Guld-medlem hos SAS EuroBonus

Som Centurion-medlem blir du automatiskt uppgraderad till guldnivån i SAS EuroBonus och får tillgång till alla förmåner som hör till. Vid resa med SAS och Star Alliance så får du tillgång till prioriterad incheckning och fast track, extra bagagemängd, tillgång till över 1.500 Star Alliance lounger världen över, prioriterad bagagehantering, samt prioritet vid väntelista.

Amex Centurion ger dig tillgång till alla lounger i Star Alliance och förmåner som extra bagage, fast track och prioriterad incheckning.

Tillgång till övriga utbudet av lounger via Priority Pass och Plaza Premium

Utöver tillgång till Amex egna lounger och utvalda flygbolagslounger så ingår även ett Priority Pass, samt tillgång till alla lounger Plaza Premium nätverket. Denna förmån skiljer sig inte nämnvärt mot vad som ingår i Amex Platinum.

Uppgraderingar till sviter och fri frukost på hotellet

Amex Centurion medför många trevliga hotellförmåner. Om du bokar din hotellvistelse direkt genom Amex Travel så kan du nyttja programmet Fine Hotels and Resorts. Här ingår förmåner så som fria uppgraderingar i mån av plats, fri frukost, tredje natten gratis, samt en spa och restaurangkredit som kan spenderas på hotellet under vistelsen.

Som Centurionmedlem får du även hög status hos de största hotellkedjornas bonusprogram. Följande hotell statusar blir du automatiskt uppgraderad till:

  • Hilton Honors Diamond
  • Melia Rewards Platinum
  • IHG Rewards Platinum
  • Radisson Rewards Gold
  • Marriott Bonvoy Gold Elite

Förmånerna varierar beroende på vilken hotellkedja du bor på, men gemensamt för dessa nivåer är att de inkluderar förmåner som uppgraderingar till bättre rumstyp eller sviter, fri frukost, tillgång till lounge (på hotell där club lounge erbjuds), tidig incheckning och sen utcheckning.

Som Centurion får du hög status hos bland annat Marriott, Hilton och IHG Hotels. Fri frukost och uppgraderingar till bättre rum och sviter ingår bland förmånerna.

Uppgraderad hyrbil, rabatter och fria extraförare

I Centurion ingår även högsta status hos Sixt, Hertz och Avis:

  • Sixt Diamond
  • Hertz Presidents Circle
  • Avis Presidents Club

Förmånerna i dessa nivåer inkluderar bland annat garanterade uppgraderingar till högre hyrbilskategorier, fria extraförare och exklusiva rabatter på bilhyror.

Tjäna 1,5 Membership Rewards-poäng per spenderad krona

Som Centurionmedlem tjänar du 1,5 Membership Rewards-poäng per spenderad krona på alla inköp. När du har spenderat 1,5 miljoner SEK inom ett kalenderår så får du en extra bonus på 500.000 poäng, samt ytterligare 500.000 poäng när du har spenderat 2,5 miljoner SEK.

I ditt medlemskap ingår även ett SAS Amex Elite utan årsavgift. Detta innebär att du även kan tjäna EuroBonuspoäng och Amex 2for1 vouchers om du väljer att lägga över delar av din spendering på kortet.

Poängen kan växlas mot resor och hotellnätter antingen genom att boka direkt via portalen i Amex Travel eller genom att överföra dem till någon av 11 flyg och hotellbonusprogram som finns som transferpartners.

Som Centurionmedlem får du ett Amex Elite på köpet

Tillgång till Amex Lifestyle Concierge och exklusiva events

Som Centurionmedlem har du tillgång till Amex Lifestyle Concierge som kan hjälpa till med allt från vanliga restaurangbokningar och konsertbiljetter till mer extraordinära förfrågningar som bokningar av privatjets och specialleveranser med kurir. Som Centurion har du även möjlighet att bli tilldelad din egen concierge som sköter alla dina förfrågningar och önskemål.

Centurionmedlemmar får även inbjudningar till exklusiva events och förtur till kampanjer. Bland annat golftävlingar, privata konserter och middagar, för att bara nämna några få.

Är Centurion värt sin höga årsavgift?

Amex Platinum anses av många vara ett av de bästa kreditkorten på marknaden när det kommer till förmånerna. För dig som har nytta av förmånerna så kan du få ut ett värde som täcker årsavgiften flera gånger om. Amex Centurion erbjuder samma förmåner, men på en betydligt högre nivå.

Tillgång till Lufthansas First Class lounger på Frankfurt och München, EuroBonus guldkort, privata rummet på Pontus och förhöjd poängintjäning med extra bonusar är de förmåner som vi anser tillföra störst värde med Centurionkortet jämfört med Platinum. Tillgång till Amex Lifestyle Concierge och exklusiva events är också två aspekter som särskiljer Centurion mot Platinum.

Med en årsavgift på 35.000 SEK och en anslutningsavgift på 35.000 SEK under första året så är Centurion inget billigt kort. Om du har en månatlig spendering på mer än en halv miljon och reser frekvent så kan den höga årsavgiften representera ett stort värde. Om du inte har en hög spendering eller reser frekvent, så är Amex Platinum ett utmärkt alternativ för en bråkdel av kostnaden.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg