Lounger på Arlanda

För dig som reser mycket från Arlanda har vi satt samman en guide som rankar och beskriver de olika lounger som erbjuds på Stockholm Arlanda Airport.

Lounger på Arlanda under Corona-pandemin

Den 1 september 2020 öppnade SAS åter sin Gold Lounge på Arlanda, övriga SAS-lounger är fortsatt stängda. SAS Gold Lounge kan nu tillträdas av alla som flyger Plus eller Business med SAS eller Star Alliance och erbjuder ett begränsat utbud av mat och dryck.

American Express Lounge by Pontus har hållit öppet under hela pandemin, och Norrsken Lounge för de som har Priority Pass eller Loungekey-medlemmar öppnade åter den 1 maj 2020 med ett begränsat utbud.

Regler för tillträde till lounger

Generellt kan sägas att det finns tre olika typer av lounger på alla flygplatser:

 1. Flygbolagens egna lounger: T.ex. SAS-lounger som man får tillträde till om man har en viss status hos flygbolaget eller en viss typ av flygbiljett.
 2. Privata loungeaktörer: T.ex. Menzies som erbjuder access om man har ett medlemskap som Priority Pass eller LoungeKey.
 3. Rena American Express lounger: Amex erbjuder access till kortinnehavare av t.ex. Amex Platinum eller Centurion.

Man kan även skaffa tillträde till vissa lounger via tjänster som Loungebuddy, klicka på länken för det som erbjuds på Arlanda.

Olika regler gäller för olika lounger. American Express Lounge by Pontus på Arlanda är endast tillgänglig för dig som har ett Amex Platinum eller Centurion.

På Arlanda återfinns alla tre typer av lounger, här går vi igenom dem en efter den andra.

Följande lounger har nyligen stängts på Arlanda

Tyvärr har ett antal lounger nyligen valt att stänga sina verksamheter på Arlanda. Det gäller Menzies Aurora Lounge i terminal 2 samt Menzies Executive Lounge och Stockholm Arlanda Lounge i terminal 5.

Vår rankinglista över Lounger på Arlanda

Så rankar vi de olika loungerna på Arlanda.

 1. American Express Lounge By Pontus: Endast tillgängligt för Amex Platinum- och Centurionmedlemmar. Utmärkt utbud och service som håller en helt annan nivå än de andra loungerna.
 2. SAS Guld Lounge: Endast tillgängligt för SAS Guld- och Diamantmedlemmar och erbjuder mötesrum, duschfaciliteter och relaxavdelning. Kan ofta vara mycket folk.
 3. SAS övriga lounger: Har ett OK utbud av mat och dryck men kan kännas lite tråkiga.
 4. Norrsken Lounge: Tillgängligt för Priority Pass och Loungekeymedlemmar och har kantats av en hel del klagomål från besökare.

Håller du med om vår ranking av loungerna eller tycker du något annat? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan, det hjälper våra andra läsare 👇. Här går vi igenom varje lounge i tur och ordning.

American Express Lounge by Pontus

Amex-loungen på Arlanda är den mest uppskattade av Frequent Flyers.

Plats, öppettider, tillträde och gäster

 • Plats: Loungen hittas i Terminal 5, mot gate F26-F69
 • Öppettider: Loungen har öppet alla dagar mellan 05-20, lördagar 05-19
 • Tillträde: Alla som har ett Amex Platinum eller Centurion får komma in, även extrakortsmedlemmar.
 • Gäster: Platinummedlemmar får ta med en gäst och Centurion två, oavsett om man är huvudkortsinnehavare eller har extrakortet. Ytterligare en gäst får tas med mot betalning.

American Express Lounge by Pontus erbjuder Amex Platinum- och Centurionmedlemmar en mycket god loungeupplevelse på Stockholm Arlanda terminal 5. Loungen fokuserar på en god mat- och dryckupplevelse men saknar praktiska faciliteter såsom mötesrum och duschar.

Som medlem får man tillgång till mat och dryck som på många plan överstiger det som övriga lounger på Arlanda kan erbjuda. Utöver det som ingår i medlemskapet finns en meny och möjlighet att köpa till goda, gedigna maträtter och dryck.

Räksmörgåsen har krympt sen starten men är fortfarande ett mycket uppskattat inslag i Pontus-loungen.

För en mer detaljerad redovisning av standarden på lounge, tillträdesregler, exempel på menyer och annat, läs vår genomgång av allt du behöver veta om American Express Lounge by Pontus.

SAS Lounger

Plats och öppettider

 • Plats: Loungerna hittas i Terminal 4 och 5, på olika platser. Se nedan under varje loungebeskrivning.
 • Öppettider: Varierar beroende på när första flygen avgår från Arlanda. De öppnar ca. 60 min före dagens första SAS-avgång och stänger ca. 30 minuter före den sista.

Tillträde till SAS-lounger på Arlanda

SAS har tre lounger på Arlanda, en i terminal 4 och två i terminal 5. SAS erbjuder fri tillgång till loungerna om du:

 • Har bokat en resa i SAS Plus eller SAS Business.
 • Är Diamant- eller Guldmedlem.
 • Flyger med Business Class inom Star Alliance.
 • SAS Gold Lounge är bara till för SAS Guld- och Diamantmedlemmar som har ett avgående flyg inom Star Alliance.
SAS Gold Lounge är bara tillgängligt för dig som är Guld- eller Diamantmedlem

Du kan få tillgång till Domestic Lounge och International Lounge mot en avgift om du flyger något av bolagen inom Star Alliance, tillgång köps då via loungereceptionen. Flyger du SAS Go kan du även köpa tillgång till loungen online.

SAS Domestic Lounge, terminal 4

SAS Domestic Lounge är till för inrikesresenärer och ligger i terminal 4, mellan gate 37 och 39.

SAS Domestic Lounge på Arlanda

Loungen är en traditionell flygplatslounge som är till för dig som vill koppla av i någorlunda privat miljö innan avfärd. Mat- och dryckutbudet är acceptabelt men är inget man äter sig mätt på, för mer gedigna måltider rekommenderar vi dig att besöka en restaurang i avgångshallen.

Följande tjänster ingår i SAS Domestic Lounge

 • Snack- och dryckesbar (läsk, vin och öl)
 • WiFi utan avgift
 • Tidskrifter
 • Affärstillbehör
 • Telefonrum

SAS International Lounge, terminal 5

SAS International Lounge ligger i terminal 5 vid gate 1 och är en standardmässig lounge för dig som behöver någonstans lite lugnare att sitta i väntan på att ditt flyg ska avgå. Loungen är stor, ljus och trevlig och erbjuder oftare en lugnare upplevelse än SAS Gold Lounge bredvid tack vare rymligheten.

SAS International Lounge i terminal 5 på Arlanda

Skillnaden mellan SAS International Lounge och SAS Gold Lounge

Maten och drycken på SAS International Lounge är acceptabel men utan stora överraskningar. Till skillnad från SAS Gold Lounge erbjuds ett mer begränsat utbud av öl och vin samt ingen sprit. Loungen har fri WiFi och ganska gott om tidningar men ingen tillgång till duschar eller mötesrum vilket finns i Guldloungen.

I SAS International Lounge finns en barnavdelning vilket innebär att den lockar barnfamiljer, men loungen är stor så man brukar kunna gå undan om man störs.

Följande tjänster ingår i SAS International Lounge

Det som är unikt för den internationella loungen jämfört med inrikesloungen är möjligheten att få hjälp med sin resa av SAS Travel Service samt tillgången till ett lekrum för barn. Annars är loungerna ganska lika varandra.

 • Snack- och dryckesbar (läsk, vin och öl)
 • WiFi utan avgift
 • Tidskrifter
 • Affärstillbehör
 • Telefonrum
 • SAS Travel Service (finns ej i domestic lounge)
 • Lekrum för barn (finns ej i domestic lounge)

SAS Gold Lounge, terminal 5

SAS Gold Lounge ligger i terminal 5 och är den lounge som de flesta verkar uppskatta mest efter Amex-loungerna. Den enda nackdelen med loungen är att den är ganska liten vilket kan leda till trängsel.

Inredning och känsla

Loungen har en klassisk skandinavisk design och erbjuder plats vid ett antal sittgrupper och två större matsalsbord.

SAS Gold Lounge på Arlanda

När det är mycket folk på flygplatsen kan loungen bli ganska trång, det gäller främst på morgintimmarna samt sena eftermiddagar, på vardagar.

Det finns gott om svenska och internationella dagstidningar att tillgå samt några magasin.

Kall mat och dryck utan större överraskingar

Många menar att Guldloungen på Arlanda har lite att jobba på med sitt utbud om man jämför med de andra skandinaviska guldloungerna i t.ex. Oslo och Köpenhamn. På morgonen finns frukost, en kall rätt med bröd under dagen samt ostar på kvällen. Kakor, frukt och chips finns under hela dagen.

Till dryck bjuds man på rött och vitt vin (2 av varje), öl och olika spritsorter, dock serveras ingen alkohol under Coronapandemin. Läsk, juicer, kaffe och te finns också att tillgå.

Extra tjänster och faciliteter

Behöver du hjälp att hantera din resa finns SAS-personal på plats som kan hjälpa till, i annat fall finns en SAS Service Desk just utanför loungen.

Följande tjänster ingår i SAS Gold Lounge

 • Snack- och dryckesbar (läsk, vin, öl och alkoholhaltiga drycker)
 • WiFi utan avgift
 • Tidskrifter
 • Affärstillbehör
 • Telefonrum
 • Mötesrum (finns ej i international lounge)
 • Duschfaciliteter (finns ej i international lounge)
 • Relax-område (finns ej i international lounge)
 • SAS Travel Service

Menzies Norrsken Lounge

Menzies Norrsken Lounge är den mest utskällda lounger av de som hittas på Arlanda. Den stora skillnaden mot de andra loungerna är att denna är den enda loungen som man kan få tillgång till utan att resa i Plus/Business, ha ett guldkort eller ett Amex Platinum eller Centurion.

Menzies Norrsken Lounge på Arlanda

Loungen drivs av Menzies och ingår i utbudet för de som har Priority Pass eller LoungeKey. Man kan också köpa tillträde via tex. Loungebuddy.

Plats, öppettider, tillträde och gäster

 • Plats: Loungen hittas i Terminal 5, bredvid SAS Loungerna
 • Öppettider: Loungen har öppet måndag-fredag 06:45-17:30, lördag stängt, söndag 06:45-17:30.
 • Tillträdde: För tillträde till loungen krävs Priority Pass eller Lounge Key. Priority Pass kan köpas online eller ingå i vissa kortmedlemskap, Lounge Key kan inte köpas online utan ingår i vissa kortmedlemskap.
 • Alla kan få tillträde till loungen mot en avgift. Barn under 12 år får fritt tillträde i målsmans sällskap.

Mat och dryck

I loungen skall det erbjudas snacks, öl, vin och annan dryck samt kallskuret via buffén. Många av kundernas klagomål vittar dock om att det ofta saknas mat, men snacks brukar man kunna få.

Kaffe och te finns att tillgå men även här finns en del klagomål på trasiga kaffemaskiner och att t.ex. mjölken tar slut.

Extra tjänster och faciliteter

Du har alltid tillgång till tidningar fritt WiFi, tv och möjlighet till att få hjälp med att göra utskrifter.

Dela och kommentera artikeln 👇

Var artikeln hjälpsam? Har du frågor eller kommentarer? Skriv nedan så hjälps vi åt att svara på alla frågor. Dela även gärna artikeln på sociala medier så att andra kan ta del av kunskapen.

Våra senaste inlägg