Så reser du till Phuket utan karantän

Thailand öppnade upp sina gränser för karantänfritt resande till Phuket den 1 juli 2021 under pilotprojektet Phuket Sandbox. Syftet med detta projekt är att återuppliva landets turismindustri som har påverkats kraftigt av pandemin, där vaccinerade besökare får vistas i Phuket under 14 dagar innan de tillåts resa vidare i landet.

Phuket Sandbox är ett bra första steg i att återuppta massturismen till Thailand men att resa in i landet är inte så enkelt som att boka en flygbiljett och PCR-Test. I denna artikel går vi igenom processen steg för steg hur du gör för att besöka Phuket under Sandbox-modellen.

Phuket Sandbox ett pilotprojekt

Phuket Sandbox är ett pilotprojekt som lanserades av den Thailändska regeringen i syfte att återuppliva landets turismindustri. Först ut är Phuket som öppnade för karantänfritt resande den 1 juli 2021 och på sikt kommer fler städer i landet så som Koh Samui, Pattaya och Krabi att omfattas av liknande projekt, med målsättningen att öppna upp hela landet för karantänfritt resande mot slutet av året.

För att resa in till Phuket under Sandbox-modellen så ställs en rad krav som måste uppfyllas och i denna artikel går vi igenom det viktigaste som du bör tänka på  

Flygresan – Du får endast flyga direkt till Phuket från utlandet

Innan du bokar din resa till Phuket så är det viktigt att se till att ditt internationella flyg ankommer direkt till Phuket. Ankomst till Phuket med inrikesflyg är inte tillåtet, så om du exempelvis bokar din resa till Phuket via Bangkok så kommer du inte att kunna resa in i landet under Phuket Sandbox-modellen.

För att möta efterfrågan så har Thai Airways öppnat upp direktflyg till Phuket från bland annat Paris, Frankfurt, Zürich och London. Det finns även möjlighet att flyga till Phuket med Turkish Airlines via Istanbul, Emirates via Dubai, eller Qatar Airways via Doha.

Hemresan från Thailand behöver inte vara från Phuket, utan du kan välja att flyga hem från Bangkok när du har tillbringat minst 14 dagar i Phuket. Du kan dock lämna landet innan 14 dagar, men då behöver din flygresa avgå från Phuket. 

Thai Airways har öppnat nya direktlinjer från Europa till Phuket för att möta efterfrågan.

Visum, Certificate of Entry, reseförsäkring och PCR-test

För svenska medborgare krävs inget visum till Thailand för vistelser för upp till 30 dagar, men om du planerar att stanna i landet längre än så behöver du ansöka om ett turistvisum.

Innan du reser in i landet behöver du ansöka om ett Certificate of Entry. Detta görs hos närmaste ambassad eller konsulat, men det är även möjligt att göra ansökan online. Ansökan görs i tre olika steg och handläggningstiden för varje steg är omkring 3 arbetsdagar.

  • I det första steget fyller du i ansökningsformuläret och bifogar en kopia på ditt pass och reseförsäkring. För att kunna resa in i landet så behöver du en godkänd och giltig reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader för upp till 100.000 USD. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på om försäkringen är giltig, annars kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.
  • När ansökan är godkänd så går du vidare till det andra steget. Här behöver du ladda upp en kopia av din bokningsbekräftelse för flyg och hotellbokning inom 15 dagar från godkännandet av det första steget. Hotellet måste vara SHA+ ackrediterat, och du får inte byta boende under de första 7 dagarna av vistelsen. Hotellet måste vara förbetalt. 
  • I steg tre så behöver du bifoga bekräftelse på flygbiljett och hotellbokningar på nytt, samt betala för de tre PCR-testen som tas på plats i Phuket. Varje test kostar omkring 100 USD och betalningen görs direkt till hotellet. Handläggningstiden för detta steg är tre arbetsdagar.

När det tredje steget av ansökan är godkänt så behöver du skriva ut ditt Certificate of Entry tillsammans med kopia på negativt PCR-test som är taget max 72 timmar innan ankomst, kopia på reseförsäkring som intygar att den täcker sjukvårdskostnader på minst 100.000 USD, kopia på vaccinationsintyg, bekräftelse på förbetalt SHA+ boende för hela vistelsen i Phuket, bekräftelse på förbetalda PCR-tester på plats i Phuket

Full vaccination krävs för att resa till Phuket utan karantän

För att bli insläppt i Phuket utan karantän behöver du vara fullt vaccinerad, med detta avses att det måste ha gått minst 14 dagar och max ett år sedan den sista vaccindosen. Alla vaccin som har godkänds av WHO accepteras för inträde i landet. Du behöver även ladda ner smittspårningsappen ThailandPlus som behöver installeras innan ankomst till landet.

För att resa till Phuket utan karantän behöver du vara fullt vaccinerad.

Efter ankomst i Phuket

Vid ankomst i Phuket så genomgås ordinarie ankomstprocedurer och det första av tre PCR-test. I väntan på provresultatet som vanligtvis kommer efter ett dygn så behöver du försättas i karantän på ditt hotellrum utan möjlighet att lämna rummet tills dess att du har fått ett negativt svar.

När provsvaret kommit tillbaka som negativt så får du röra dig fritt på Ön. Nästa PCR-test tas på den sjunde dagen i Phuket och det sista testet tas på den tolfte eller trettonde dagen. Här behöver du inte sitta i karantän i väntan på resultatet, men i händelse av att du testar positivt på något av testen så kommer du att försättas i karantän och hänvisas till sjukvården beroende på hur allvarliga symptomen är.

Tre PCR-test tas under vistelsen i Phuket, det första vid ankomst, det andra på dag sju och det tredje vid dag tretton.

Under din vistelse i Phuket

I Phuket får du röra dig fritt på hela ön under 14-dagarsperioden. Du tillåts dock inte att röra dig utanför ön vilket även inkluderar båtutflykter och besök till närliggande öar. Du måste även bo kvar på samma hotell under de första 7 nätterna, men när dessa har passerat så får du byta boende till ett annat SHA+ ackrediterat hotell på ön.

När 14 dagar har passerat i Phuket – Då kan du resa fritt till resten av landet

Efter dina 14-dagar i Phuket så är det fritt fram att resa till resten av landet. För att kunna lämna Phuket behöver du ett intyg från ditt SHA+ ackrediterade hotell som intygar att du har fullgjort din 14-dagars karantänfria vistelse.

Efter 14 dagar i Phuket är det fritt fram att resa till andra delar av Thailand, exempelvis Bangkok.

Vi hjälper dig att säkra din ankomst

Att hålla koll på inresekraven, boka tester, fylla i formulär och ladda upp intyg väcker många frågor och är svårt att göra helt rätt. Med vår tjänst Trygg Ankomst får du hjälp av en kunnig specialist via en smidig chattfunktion i Chatflights app. Vi säkerställer att din resa blir så smidig och bekymmerslös som möjligt.

I vårt paket ingår:

  • Rådgivning från en kunnig resespecialist via en smidig chattfunktion i vår app
  • Ett PCR- eller antigentest beroende på destination
  • Hjälp att fylla i och ha med sig alla formulär
  • Hjälp att välja rätt försäkring
  • Hjälp att ladda upp intyg samt förboka och betala ankomsttester

Läs mer om Trygg Ankomst här.

Våra senaste inlägg