Tyska Lufthansa satsar på artificiell intelligens för att minska matsvinnet och effektivisera måltidshanteringen ombord. Ett nytt system med smarta kameror analyserar varje bricka efter flygningarna och ger insikter om passagerarnas matvanor.
Tyska Lufthansa satsar på artificiell intelligens för att minska matsvinnet och effektivisera måltidshanteringen ombord. Ett nytt system med smarta kameror analyserar varje bricka efter flygningarna och ger insikter om passagerarnas matvanor.
Vid Lufthansas cateringanläggning i Frankfurt används ett AI-drivet system med kameror som skannar måltidsbrickor när de når disken efter en flygning. Kamerorna analyserar hur mycket mat som har ätits upp och hur mycket som har lämnats, och kopplar denna information till flightnummer, kabinklass och måltidstyp.
Systemet avgör om en måltid är uppäten, delvis uppäten eller helt orörd. Det möjliggör insikter om vilka måltider som är populära och vilka som ofta går till spillo.
Med hjälp av datan kan Lufthansa justera mängden mat som lastas ombord på specifika avgångar och ersätta mindre populära måltider. Flygningar där passagerare ofta inte äter – exempelvis sena kvälls- eller tidiga morgonflyg – kan få reducerad måltidslast.
Systemet hjälper även till att anpassa portionsstorlekar, vilket ytterligare bidrar till att minska svinnet. Cirka 3–5 procent av bokade passagerare uteblir från sina flyg, vilket innebär att deras måltider blir överflödiga och slängs.
Efter positiva resultat i Frankfurt planerar Lufthansa att införa systemet även på flygplatsen i München. Utöver brickskanning använder flygbolaget en annan AI-modell som förutser måltidsbehov baserat på faktorer som flygtid, avgångstid och tidigare efterfrågan.
Ett liknande system används redan av KLM, där man försöker beräkna hur många passagerare som faktiskt kommer att gå ombord – i syfte att anpassa antalet måltider och undvika svinn.
Matsvinn är ett stort problem inom flygindustrin, då internationella regler ofta kräver att oanvänd mat kasseras eller förstörs vid ankomst. Tidigare har flygbolag försökt minska matsvinnet genom att lasta måltider för enbart 80–90 procent av passagerarna.
System som dessa bidrar till att ta bort gissningsarbetet, men resultaten är inte alltid perfekta. Det finns en risk att för få måltider lastas, vilket kan leda till att vissa passagerare inte får någon mat ombord.
Vill du chatta? Våra experter hjälper dig, ladda ner appen för iPhone eller Android och chatta med oss där. Har du en snabb fråga kan du också nå oss via Facebook Messenger.
Ladda ner appenFacebook Messenger