4 saker som du bör tänka på innan du skaffar ett poängkreditkort

Att skaffa ett poängkreditkort kan vara ett smart sätt att tjäna bonuspoäng och få tillgång till exklusiva förmåner. Men innan du ansöker om ett sådant kort, är det viktigt att noggrant överväga om det verkligen är rätt för dig. Här är fyra viktiga frågor att tänka på:

Hur mycket pengar kan jag spendera på kortet varje år?

Det första du bör fundera på är din årliga utgiftsnivå. Kreditkort som erbjuder bonuspoäng belönar ofta de som spenderar mycket pengar. Detta inkluderar inte bara dagliga inköp som mat och bensin, utan även större utgifter för jobb och egen firma.

  • Dagliga inköp: Om du regelbundet använder ditt kort för att betala för dagliga inköp kan du snabbt samla poäng.
  • Jobbrelaterade utlägg: Om du kan använda ditt kort för jobbrelaterade utgifter, till exempel resor eller inköp för din egen firma, kan du maximera poänginsamlingen.
  • Större inköp: Planerar du att göra större inköp, som elektronik eller möbler? Dessa kan också hjälpa dig att samla poäng snabbare.

Vilket mål har jag med poängsamlande?

Dina mål med poängsamlande spelar en stor roll i beslutet om vilket poängkreditkort som är rätt för dig.

  • Resor i business och first class: Om du drömmer om att resa i business eller first class, kan ett poängkreditkort vara mycket fördelaktigt. Dessa kort erbjuder ofta höga poäng per spenderad krona och tillgång till exklusiva reseförmåner.
  • Ekonomiklassresor: Om dina resplaner främst består av resor i ekonomiklass till destinationer som Malaga och London, kan det vara mindre lönsamt att satsa på ett poängkreditkort. I sådana fall kan det vara bättre att bara boka resorna direkt utan att samla poäng.
Långflygningar i business class erbjuder överlägset bäst värde för dina poäng och är något som man bör ha som mål när du börjar samla poäng.

Kommer årsavgiften att tillföra värde?

Årsavgiften för poängkreditkort kan vara hög, och det är viktigt att överväga om denna kostnad ger dig tillräckligt med värde.

  • Förmåner och poäng: Jämför kostnaden för årsavgiften med värdet av de förmåner och poäng du får. Om förmånerna (som gratis flygresor, hotellnätter, eller loungeaccess) överstiger årsavgiften, kan kortet vara värt det.
  • Alternativa kostnader: Fundera på om du istället kunde ha bokat resorna för pengar för motsvarande summa som du har lagt på årsavgiften. I vissa fall kan detta vara billigare.
SAS Amex Elite har en årsavgift på 6000 SEK per år. Om du överväger att skaffa detta kort så bör du ha en årlig spendering på minst en halv miljon kronor för att få ut bäst värde för årsavgiften.

Hur ofta reser du per år?

Frekvensen av dina resor påverkar också om ett poängkreditkort är rätt för dig.

  • Reseförmåner: Många poängkreditkort erbjuder förmåner som loungeaccess och utökad reseförsäkring. Dessa förmåner kan vara mycket värdefulla om du reser ofta, särskilt i tjänsten.
  • Sällanresenärer: Om du bara reser en eller två gånger per år, kanske förmånerna inte är tillräckligt värdefulla för att motivera årsavgiften.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du fatta ett välgrundat beslut om huruvida ett poängkreditkort är rätt för dig. Ett poängkreditkort kan erbjuda fantastiska förmåner och möjligheter, men det är viktigt att det passar dina personliga behov och resvanor.

Våra senaste inlägg