Aleksandras nätverksapp knyter samman kvinnor

Aleksandra pitchade sin app som ska stärka kvinnor – och möttes av sexism från investerare

"Det är ett sådant bevis för varför jag gör det jag gör", säger Aleksandra Avli. Aleksandra står, tillsammans med Sofia Kacim, bakom HON –  ett kvinnligt nätverk som samlar över 6000 medlemmar i 20 städer med målsättning att bygga broar och stärka kvinnor som vill lära av och stötta varandra. HON finns som app och har liknelser med plattformen Linkedin, men en mansfri sådan.

Högprofilerade makthavare inom näringslivet

Cristina Stenbeck är en av Sveriges mest högprofilerade makthavare inom näringslivet. Tidigare i år lämnade hon Kinneviks styrelse och satsar istället på egna investeringar. Nu har hon, tillsammans med sju andra kvinnor, investerat i det sociala nätverket Her online network, även kallat HON. Andra kvinnor som investerat i HON är designern och entreprenören Emilia de Poret och Krys medgrundare Josefin Landgård.

Aleksandra Avli.

Hur har arbetet med HON utvecklat dig under åren?

Skulle kunna skriva en öppen dialog med mig själv - typ av - bok, en transparent och självinsiktfull bok om hur det är att driva förändring i ett system som man känner sig fast i och samtidigt ser oändligt mycket möjligheter till förändring genom rätt verktyg, nätverk och kommunikation.

Denna resa med HON har förändrat mig något så enormt, framför allt har det dödat mitt ego och belyst punkter i mitt arbete som handlar om yttre vs inre validering. Kan prata en evighet om detta, och förhoppningsvis kommer det en lägre story snart :)

Aleksandra Avli och Sofia Kacim.

Hur är det att jobba med så många andra kraftfulla kvinnor?

En dröm med en utmaning. Vi som starka kvinnor har gått igenom en stark resa innan styrkan gjorde sig synlig inom oss. Det gäller för oss alla att hålla fokus och takt samtidigt och ha vårt långsinta resultat av vad vi vill uppnå i sikte.

Det är helt otroligt vad vi kan skapa, när vi gör det tillsammans. Jag känner mig ödmjuk att jag får stå där jag står. Min plats kräver också att man själv gjort och gör en viss mental och emotionell resa för att kunna representera kraften som finns i vårt systerskap.

Har arbetet med HON nätverket låtit dig se mer av världen och dess kvinnor?

OOOHJA!! Det är nog just det som gör att jag orkar när jag tror att jag inte orkar mer. Det är den globala synenergin vi kvinnor har oss emellan utan några landsgränser. Jag bestämde mig väldigt tidigt, att antigen driver vi en förändring för alla som identifierar sig som kvinnor eller för inga kvinnor. Finns inget lagom eller mitt emellan för mig. Just för att den typ av förändring som kvinnor vill skapa behöver skapas genom globala vågor av system skillnad och systerskap. Mitt arbete har fått mig helt klart att se hur liten världen egentligen är, och hur vi alla är mer lika än olika varandra.

Är det någon resa och person som har satt sig lite extra i ditt minne?

Jag har så många sådana, men om jag måste välja en så är det en resa jag gjorde med min gudmor som är en nunna på Balkan. Hon tog mig runt bland många olika byar där hon själv organiserade hjälpinsatser till människor som står utanför samhällets resurser. Kan inte understryka hur viktigt det är att använda resandet för att utmana sina stereotyper i huvudet och utöva sin mänsklighet. Vi är alla av samma skrot och korn. Vissa har bara välsignats med mer än andra. Kommer aldrig glömma de insikter och den kärlek som skapades i mig tillsammans med alla inblandade.

Jag dagdrömmer om att få åka till Sydamerika, Aleksandra Avli.

Finns det något land du inte sett än som du skulle vilja åka till och träffa en inflytelserik kvinna?

Jag dagdrömmer om att få åka till Sydamerika, till Manchu Picchu. Tror än idag att den urbefolkningen där har löst människans stora gåta om livet, enkelheten och det naturliga samarbetet människor emellan.

Skulle inte förvåna mig heller om jag blir livet BFF med någon högt rankad kvinna på plats. Jag har en tendens att hamna i sådana situationer mer än du kan gissa :)

Vill du boka en bonusresa för poäng eller pengar till Peru? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag - vi bokar din resa!

Har du något tips till alla kvinnor där ute som vill utvecklas, göra karriär och se världen?

Jag har massor, låt oss hoppas att jag får fram en här som jag själv önskar att jag hade hört av någon annan. Innan du tar dig an världen,ta dig an dig själv. Vi kvinnor rusar ofta på krafter av yttre validering innan vi prioriterar den inre kärleken. Finn de systrar som du känner uppbackning och mental styrka ifrån. Du kommer aldrig klara den långa resan själv i livet, öppna upp och skapa det du vill skapa för att det finns i dig, inte för att omvärlden kräver det. Håll dig nära dina systrar, kvinnor i grupp är ren livsenergi. En dag kommer du se att den vägen du valde att ta, den är din adress till den delen i dig som aldrig flyttar hemifrån.

Och sist, men absolut inte minst - Hur gör man om man vill gå med i ert nätverk?

Man laddar ner appen HON i App Store 💜

Våra senaste inlägg