Avbokning & ombokning av resor pga Corona-epidemin och reseförbudet till USA

Många skriver till oss just nu och vill boka av sina flyg. Här följer en redogörelse för vad som gäller. Vi går igenom både flygbolagens policys och försäkringsfrågor.

Tre anledningar till att man vill boka av sin resa

De huvudsakliga anledningarna till att man skulle vilja boka av sin resa just nu är följande:

  • Jag har bokat en resa till ett land som inte släpper in någon, t.ex. USA.
  • Jag har bokat en resa till ett land som UD avråder resor till.
  • Jag har en resa bokad som jag inte vill genomföra pga. pandemin, men den är inte inställd och UD avråder inte från resor till det landet.

Vi går igenom dessa i tur och ordning.

Jag har bokat en resa till ett land som det råder reseförbud till

USA har utlyst genetrellt reseförbud från Europa till USA

Din reseförsäkring täcker förmodligen inte avbokade resor till dessa länder

Försäkringsbolagens villkor täcker i normalfallet inte kostnader förknippade med att man inte kan resa till ett land pga inreseförbud eller UD:s avrådan. Din reseförsäkring täcker däremot sjukdom, så om du kan påvisa att du själv ställer in resan, eller hade ställt in resan, för att du eller någon i familjen är sjuk, eller för att du t.ex. är i riskzonen för att drabbas extra allvarligt av Corona-viruset, så kan det räknas som skäl för ersättning. För detta krävs sjukintyg, kontakta din vårdcentral och skicka sjukintyget till ditt föräkringsbolag. Stå på dig!

Vi har skrivit en separat kort artikel om just reseförsäkringar i Corona-tider, klicka här.

Men många flygresor ställs in och då får du antagligen pengarna tillbaka

I dessa situationer är det bra att kunna luta sig på en fungerande försäkring då den täcker mer än bara flygresan. Men i och med att försäkringen förmodligen inte är till hjälp kan man istället vända sig till leverantören, i detta fall flygbolaget. I de flesta fall innebär en inställd resa att flygbolagen betalar tillbaka det du har betalat för din resa. Här kan du se vilka SAS-flyg som har ställts in.

Men det är inte helt säkert. Tittar man på flygbolag som Air France och Lufthansa, som ofta drabbas av strejker och annat som leder till inställda flyg, är deras policy att betala tillbaka resenären för flyget eller i värsta fall erbjuda en vettig ombokning (vilket är svårt i detta fall). Men vissa flygbolag kan möjligen inte hantera så stora återbetalningar och kan helt enkelt låta bli. Norwegian är ett bolag som vi anser ligga i riskzonen p.g.a. deras finansiella utmaningar.

Norwegian har finansiella utmaningar, frågan är om man får igen pengar för inställda flyg

Ersättning för övriga utgifter såsom hotell och hyrbil är upp till varje leverantör

I och med att reseförsäkringen förmodligen inte gäller så kan man inte få ersättning den vägen. Då gäller det att vända sig till leverantören och se vilka villkor som gäller i varje enskilt fall. Varje hotell och hyrbilsföretag är unikt. De är inte tvingade att återbetala bokningen utan kan välja att göra som de vill givet att de följer de bokningsvillkor som erbjöds vid bokning.

Jag har bokat en resa till ett land som UD nu avråder resor till, får jag igen pengar på min försäkring?

Om du har bokat en resa till ett land som UD nu avråder resor till så gäller bara din reseförsäkring om du har blivit ordentligt sjuk före eller under resan. Tyvärr hjälper det inte att UD har avrått från resor, det hjälper inte heller att du är orolig för att resa i Corona-tider eller att Danmark har stängt gränserna. Försäkringsbolagen villkor täcker generellt sett inte dessa saker. Rent juridiskt finns det argument som kan användas mot försäkringsbolagen i dessa situationer, men de är tyvärr ganska svaga. Vår rekommendation är att inte räkna med hjälp från försäkringsbolaget i dessa tider, om man inte är allvarligt sjuk.

UD avråder nu resor till alla länder. Tyrolen var det sista specifika området att avrådas innan dess.

I många fall ställs resor in till dessa destinationer vilket innebär att man kan få ersättning för inställt flyg av flygbolaget, och ersättning för resten av resan från försäkringsbolaget.

Jag har bokat en resa som jag inte vill genomföra pga. pandemin, men den är inte inställd och UD avråder inte från resor till det landet

Denna situationen är tyvärr svår. Din reseförsäkring kommer inte att täcka en avbokad resa såvida inte:

  • Du själv eller en närstående är sjuk och inte kan genomföra resan
  • Du själv eller en närstående befinner dig i riskzonen och skall därför inte resa

Om ingen av ovanstående fallet så är det flygbolagens bokningsvillkor för när du bokade resan som gäller. I många fall är flygresor icke återbetalningsbara vid avbokning, men enda sättet att ta reda på det är att kontakta flygbolaget eller resebyrån som bokade biljetten.

Har du en bonusresa som behöver ställas in?

Läs vår blogg om avbokning av bonusresor pga Corona-pandemin

Våra senaste inlägg