Chatflights 5 mest ställda nybörjarfrågor om poäng

Varje tisdag håller vi på Chatflights en Q&A session på Instagram där du som följare får ställa dina nybörjarfrågor om allt som rör poäng och resande i first och business class. I denna guide ger vi svar på 5 av de mest ställada frågorna.

Hur mycket bör jag räkna med att betala i skatter och avgifter för en långresa i business class?

SAS EuroBonus är ett av få bonusprogram som inte debiterar bränsletillägg på bonusresor med partnerflygbolag. När du bokar en Star Alliance bonusresa så betalar du en Star Alliance serviceavgift på 450 SEK per person, denna serviceavgiften ersatte bränsletilläggen i slutet av 2018 som tidigare låg på cirka 2500 SEK per person för en tur och returresa. Utöver serviceavgiften så tillkommer flygskatter och flygplatsavgifter. Dessa varierar beroende på avreseort, destination, samt flygplatserna du passerar på resan.

Reser du från Sverige så kan du förvänta dig att betala följande summa i skatter och avgifter för en bonusresa med Star Alliance:

  • USA och Kanada: 1500-2000 SEK per person
  • Centralamerika och Karibien: 2000-3000 SEK per person
  • Asien: 2000-2500 SEK per person
  • Australien: 2500-3000 SEK per person
  • Afrika: 1500-2500 SEK per person
  • Maldiverna: 2500-3500 SEK per person
Skatter och avgifter för en bonusresa i business class med Lufthansa till Mexico City.

Jag har nyligen börjat samla poäng och undrar hur många poäng som krävs för en bonusresa?

Bonusresor på SAS EuroBonus kan bokas för så lite som 5000 poäng, men för att få ut bra värde för dina poäng så är vår rekommendation att boka långresor i business class. Här tillför poängen stora kostnadsbesparingar jämfört mot att boka samma resa för pengar. En bonusresa i business class kostar vanligtvis cirka 1,5-2 gånger så många fler poäng än ekonomi, medan betalda flygbiljetter i business class vanligtvis kostar 4-5 gånger så mycket som en betald biljett i ekonomiklass.

För att kunna resa långt i business class så behöver du minst 100.000 poäng vilket är tillräckligt för att resa med SAS i business till någon av deras långdestinationer. Om du vill resa långt med Star Alliance så behöver du samla ihop minst 105.000 poäng för att kunna resa i business till Centralafrika/Mellanöstern zonen som är den billigaste zonen utanför Europa. Vår rekommendation är att samla ihop minst 130.000 poäng vilket är tillräckligt för att resa till Nord och Centralamerika zonen i business. Här ingår bland annat USA, Kanada, Mexico och Costa Rica.

130.000 EuroBonuspoäng är tillräckligt för att resa business class till Costa Rica. En sweet-spot i uttagstabellen för Star Alliance bonusresor.

Varför hittar jag inga bonusplatser trots att jag är ute i god tid?

Den generella regeln när det kommer till att hitta bonusplatser är att vara ute i god tid och boka platserna i samband med biljettsläpp som brukar ske 360-300 dagar före flygets avgång beroende på flygbolag. Alla flygbolag släpper dock inte sina bonusplatser i business class vid biljettsläppet och till populära destinationer under populära perioder så släpps platserna vid senare tillfällen.

Generellt sett så har du störst chans att hitta bonusplatser i business class vid biljettsläppet på Avianca och Ethiopian Airlines. Flygbolag som SAS, ANA, EVA Air och Turkish släpper platser vid första biljettsläppet men endast på utvalda avgångar och rutter.

Avianca är ett av flygbolagen som släpper 9 platser i business class på nästan varje avgång i samband med första biljettsläppet.

Kan jag överföra mina EuroBonuspoäng till ett annat bonusprogram t.ex Miles&More eller Avios?

Detta är en fråga som vi ofta får från följare som har uttryckt frustration över den begränsade tillgängligheten av bonusplatser till populära destinationer som Maldiverna, Sydostasien och Australien. Dessvärre så är det inte möjligt att överföra EuroBonuspoäng till ett annat flygbolags bonusprogram.

EuroBonuspoäng kan inte överföras till något annat flygbolags bonusprogram. De kan däremot användas för att boka bonusresor på SAS och Star Alliance.

Vart kan jag resa i first class med mina EuroBonuspoäng?

Möjligheterna resa i first class med EuroBonuspoäng har försvårats kraftigt efter pandemin, men det är inte helt omöjligt. Följande flygbolag släpper bonusplatser i first class som kan bokas med EuroBonuspoäng:

  • ANA
  • Lufthansa
  • Thai Airways

Här gäller det dock att vara flexibel med datum och destination. ANA släpper first class på utvalda avgångar mellan London, New York, Chicago och Los Angeles till Tokyo. Här kan du hitta 1 bonusplats per avgång vid första biljettsläpp som sker 355 dagar före avgång.

Med Thai Airways så finns det möjlighet att flyga first class mellan London och Bangkok. Här kan du hitta upp till två platser per avgång tidigast 30 dagar i förväg.

Lufthansa är flygbolaget som släpper flest bonusplatser till EuroBonus, men här måste du kunna resa med kort varsel då platserna släpps tidigast 8 dagar före avgång, men vanligtvis 1-3 dagar före avgång. Boston, Chicago och Washington DC har du störst chans för bonusplatser i first.

För dig som vill uppleva first class så finns det goda möjligheter att hitta bonusplatser till Boston, Chicago och Washington DC med Lufthansa. Du behöver dock kunna resa med kort varsel.

Låt dina EuroBonuspoäng användas för upplevelser som du sent kommer att glömma. Ladda ner Chatflights app och låt våra experter boka din resa!

Våra senaste inlägg