Chatflights guide till Costa Rica

Costa Rica har länge varit storfavorit bland kunderna och är ett av våra mest bokade resmål. Med en tiondel av Sveriges yta så bjuder landet på stor biologisk och geografisk mångfald med allt från regnskogar, vulkaner, vackra stränder och stora grönområden.

Costa Rica råkar även vara en sweet-spot i uttagstabellen för SAS EuroBonus som erbjuder bra värde för poängen till en relativt låg poängkostnad. I juli 2022 fick vi chansen att resa till landet med hjälp av EuroBonuspoäng och i denna guide delar vi med oss av våra upplevelser, erfarenheter och matnyttiga tips.

Så bokade vi resan

Sommaren 2022 var en rekordsommar för flygbolagen. Detta var den första sommaren på tre år som det var möjligt att resa utan större restriktioner och efterfrågan på flygresor var enorm. Att hitta bonusplatser under denna period var svårt men inte omöjligt, under förutsättning att man är flexibel med resväg och antal stopp.

Vår bonusresa till Costa Rica bokades i april 2022 för resa tre månader senare. Vi använde oss av 130.000 SAS EuroBonuspoäng, en Amex 2for1 voucher och cirka 2500 SEK per person i skatter för att boka två business class biljetter till San José Costa Rica.

Vår resa bokades med 130.000 SAS EuroBonuspoäng + Amex 2for1 voucher från SAS Amex Elite, samt cirka 2.500 SEK per person i skatter och avgifter.

Resan bokades som följande:

 • Stockholm – Wien med Austrian Airlines i business class
 • Övernattning + heldag i Wien (22 timmar)
 • Wien – Istanbul –  Cancun med Turkish Airlines i business class
 • Övernattning + heldag i Cancun (23 timmar)
 • Cancun – Panama City – San José med Copa Airlines i business class
 • Destination
 • San José – Mexico City – Frankfurt – Stockholm med Avianca och Lufthansa i business class

För att hitta bonusplatser under populära semesterperioder behöver man vara flexibel med sin resväg och restid, i synnerhet om man vill resa till en destination som Costa Rica dit man vanligtvis behöver byta 2-3 gånger för att hitta en fungerande resa. Byten och övernattningar kan på ytan framstå som skrämmande, men dessa kan utnyttjas till din fördel om de bokas på rätt sätt.

Vår övernattning i Wien på utresan bokades på bekväma tider vilket gav oss möjligheten att spendera en natt och en heldag i staden innan resan fortsatte vidare.

Vårt 22-timmars byte i Wien gav oss möjligheten att spendera natten på Andaz am Belvedere Vienna och spendera en heldag i staden.
Resan till Cancun via Istanbul var lång men behaglig.

Vistelsen i Cancun följde samma utlägg där vårt flyg från Istanbul ankom vid lunchtid och resan vidare till Panama avgick vid lunch nästföljande dag vilket gav oss möjligheten att spendera en heldag på resorten.

Vårt dygn i Cancun spenderades på Hyatt Ziva Riviera All Inclusive Resort.

Möjligheterna att hitta bonusresor ökar exponentiellt för varje extra mellanlandning som du lägger till på resan och när resan sker i business class och det finns tillgång till lounger så kan man betrakta den extra restiden som en möjlighet att få maximera flyg och markupplevelsen.

Reseplanering

Costa Rica är ett land som man helst ska uppleva i helhet och när man planerar sin resa så bör man besöka minst 2-3 olika delar av landet. En optimal längd på vistelsen är två veckor och hyrbil är ett måste. Vi valde att bygga upp vår resa enligt följande upplägg.

 • Dag 1: Ankomst till San José och övernattning på ett hotell nära flygplatsen
 • Dag 2: Upphämtning av hyrbil och bilfärd till La Fortuna
 • Dag 3-5: La Fortuna
 • Dag 6: Bilfärd från La Fortuna till Monteverde
 • Dag 7-8: Monteverde
 • Dag 9: Bilfärd från Monteverde till Papagayo
 • Dag 10-12: Papagayo
 • Dag 13: Bilfärd från Papagayo till San José
 • Dag 14: Hemfärd

Vår resa innefattade fyra nätter i La Fortuna för att uppleva kända attraktioner som Volcano Arenal, Mistico Hanging Bridges Park och La Fortuna Waterfall. Tre nätter i Monteverde för att uppleva de berömda molnskogarna och slutligen fyra nätter på Papagayohalvön för avslappning på lyxiga Andaz Costa Rica Resort.

Volcano Arenal utanför La Fortuna.

Costa Rica har mycket att erbjuda och beroende på hur länge du planerar att stanna i landet så rekommenderar vi en kombination av regnskog och strand i en kombination av enklare och lite mer äventyrliga boenden, med en avslutning av lyx.

Boenden

Boendealternativen är många och beroende på vilken budget och upplevelse som du är ute efter så kommer du inte att ha några problem att hitta ditt perfekta boende. För våra vistelser i La Fortuna och Monteverde bokade vi stugor på AirBnB.

Priserna är väldigt överkomliga där det är möjligt att hitta en stor stuga med två sovrum för under 1000 SEK per natt. För dig som vill ha en mer lyxig hotellupplevelse i La Fortuna rekommenderas Tabacon Thermal Resort & Spa. En välkänd lyxresort med vulkaniska varmvattenkällor. I Monteverde saknas det ordentliga lyxboenden, men för dig som är äventyrlig och vill ha en unik boendeupplevelse så rekommenderar vi att ni spenderar minst en natt i ett kupolhus.

I Monteverde finns det gott om mysiga stugor till överkomliga priser.

Vår resa rundas av på lyxiga Papagayohalvön i Guanacaste-regionen på Stillahavskusten. Fyra nätter spenderas på Andaz Costa Rica Resort at Peninsula Papagayo. Priset per natt ligger på omkring 6.000-10.000 SEK beroende på säsong vilket är i linje med vad man förväntas betala på de flesta lyxresorter i landet.

Andaz Costa Rica Resort at Peninsula Papagayo.

Hyrbil och transport

Om du avser att besöka mer än ett ställe i landet så är hyrbil ett måste för en lyckad Costa Rica-resa. Innan du väljer hyrbilsfirma så är det viktigt att känna till att priserna som publiceras på de stora globala firmornas hemsidor inte inkluderar grundförsäkringar som är obligatoriska. Försäkringarna ligger i snitt på 20 USD per dag och priserna är sällan tydliga under bokningsprocessen eller i det finstilta.

För att undvika dyra och obehagliga överraskningar så rekommenderar vi att man hyr en bil från en mindre lokal firma. Dessa inkluderar alla grundförsäkringar i priset och är väldigt transparenta i sin prismodell. Priserna är aningen högre än de stora firmorna, men du slipper eventuellt tjafs och merförsäljning som du normalt tvingas utstå från de stora firmorna.

Om du har betalat 75% av resan med ett SAS Amex Elite eller Amex Platinum så ingår en omfattande hyrbilsförsäkring och du behöver inte teckna några tilläggsförsäkringar utöver de obligatoriska.

Vår hyrbil bokades från Target Car Rental i Alajulela som ligger 5 minuter från flygplatsen i San José. Valet av bil föll på en Suzuki Jimny med automatlåda, fyrhjulsdrift och Apple CarPlay. En väldigt trevlig och kapabel bil att köra på de guppiga och leriga småvägarna i landet. En SUV eller bil med hög markfrigång är ett måste då vägarna i landet är i dåligt skick, samt att vädret är mycket oförutsägbart.

Suzuki Jimny är den perfekta äventyrsbilen för de små och guppiga bergsvägarna i Costa Rica.

För dig som inte vågar dig på att köra bil i landet eller saknar körkort så finns det möjlighet att ta sig runt via privat shuttle, Uber och bussar. Räkna dock med att få betala cirka 100 USD per person för en resa mellan San José och La Fortuna om ni väljer privat shuttle.

Attraktioner och sevärdheter

Costa Rica är världens mest biologiskt mångfaldiga land med över en halv miljon djur och växtarter på en tiondel av Sveriges yta. Nationalparker, vattenfall, vandringsspår och regnskogar är några av landets främsta sevärdheter och något som man absolut inte får missa. Oavsett om du intresserar dig för växt och djurliv eller inte så är det lätt att fascineras av oslagbart vackra naturen.

Mistico Hanging Bridges National Park i La Fortuna.

Något som man behöver vara beredd på är att inträdesavgifter tas ut nästan överallt, både på de stora nationalparkerna, men även på vandringsspår och i vissa mindre grönområden. Räkna med att betala mellan 15 och 30 dollar per vuxen i inträdesavgifter, samt ytterligare 5-10 dollar för parkering.

Att besöka attraktionerna är inte billigt och något som man bör budgetera för när man planerar en resa. Många av parkerna har väl utmärkta spår vilket gör dem till lämpliga attraktioner för dig som reser med barn och familj.

La Fortuna Waterfall.
Monteverde Cloud Forest Reserve.

Om du verkligen vill komma nära djurlivet så är en guide att rekommendera då det annars är väldigt svårt att se djuren och fåglarna på egen hand i regnskogen. Kostnaden för att hyra en guide ligger på omkring 30-100 USD beroende på tid och plats.

Två veckor i Costa Rica

Costa Rica är ett fantastiskt land som du absolut inte får missa att besöka. Våra 10 första dagar spenderades i La Fortuna och Monteverde som är de mer populära orterna för dig som vill uppleva djur och natur. Vi fick chansen att utforska regnskogarna, gå i vandringsspår längs Arenalvulkanen, samt de sällsynta djur och fågelarter på relativt nära håll.

Dramatiska vyer när molnen drar in över molnskogarna i Monteverde.

Efter 10 dagars äventyrande var det skönt med avkoppling på Andaz Costa Rica Resort at Peninsula Papagayo. Även här fick vi chansen att komma nära djuren då det bor både vrålapor och kapucinapor på resorten, såväl som leguaner och grårävar.

Kapucinapor finns det gott om på Andaz Costa Rica Resort. Att mata djuren är strikt förbjudet, men det hindrar dem inte från att komma nära gästerna.

Vår största besvikelse med vistelsen på Papagayo var stränderna och vattnet. Tyvärr var det inte de kritvita stränder som vi hade förväntat oss från broschyrerna och algblomningen i havsvattnet gjorde det omöjligt att bada under större delen av dygnet. Lyckligtvis fanns det gott om pooler på resorten, men för dig som besöker Stillahavskusten med förhoppningen om kritvita stränder så kommer besvikelsen att bli stor.

Stränderna och algblomningen i vattnet var kanske den största besvikelsen med vår resa till Costa Rica.

Allt som allt är Costa Rica en destination som lämpar sig väl för ensamresenärer, par och barnfamiljer. Med rätt förberedelse och planering kan ni göra er resa till ett minne för livet.

Vill du boka din nästa bonusresa till Costa Rica? Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg