Chatflights guide till uppgraderingar på flyget

Många förknippar användandet av bonuspoäng med uppgraderingar men faktum är att bonusresor och uppgraderingar skiljer sig kraftigt åt. Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på vilka sorters uppgraderingar som finns. I denna guide reder vi ut de vanligaste typerna av uppgraderingar och ger tips på hur man bör gå tillväga för att få ut bäst värde vid en uppgradering.

Lyssna på denna artikel i poddformat

På Chatflights podcast, #travelhacks, kan du ta del av denna artikel i poddformat. Chatflights VD Alexis och poängexpert Jonas guidar dig genom uppgraderingsdjugeln. Klicka här.

Du får ut mest värde av dina flygpoäng genom att boka resor, inte uppgraderingar

Vi får dagligen in frågor från våra kunder gällande uppgraderingar och om man bör satsa på det istället för att boka en "ren" bonusresa för sina poäng. Vår generella rekommendation är att bonuspoäng skall användas för att boka resor, inte uppgraderingar. En bonusresa tillför nästan alltid bättre värde för poängen än en uppgradering, av 3 anledningar:

 1. Priset i poäng för en uppgradering är i de flesta fall detsamma eller marginellt lägre än att boka en bonusresa rakt av.
 2. Bekräftade uppgraderingar hos många flygbolag förutsätter att det finns bonusplatser tillgängliga i den högre kabinen.
 3. De flesta flygbolag tillåter inte uppgraderingar för poäng på rabatterade Ekonomibiljetter.

I vissa lägen kan det vara bra att använda poäng till uppgraderingar

Incitamenten för en uppgradering med poäng är ofta låga sett till ovan faktorer, för en privatresenär anser vi att det är en dålig idé att använda poängen till uppgraderingar. Men i vissa lägen kan det finnas en poäng med att uppgradera:

 • Om det inte finns bonusplatser tillgängliga i den klass man önskar att resa, då kan en köpt biljett plus uppgradering med poäng ge dig en plats som annars inte är tillgänglig för bara poäng.
 • Om du reser i jobbet och vill uppgradera till en bättre kabin. Arbetsgivaren står för den betalda biljetten, att använda poäng som är intjänade i jobbet för att uppgradera en jobbresa innebär inga krav på förmånsbeskattning.

Olika sätt att uppgradera din resa

Det finns 5 olika sätt att uppgradera din resa, här går vi igenom dem alla:

 1. PlusGrade: Uppgraderingar genom budgivning
 2. Uppgraderingar på flygplatsen
 3. Operational Upgrades: När planet är överbokat
 4. Star Alliance Upgrade Awards
 5. Courtesy upgrades och uppgraderingskuponger

PlusGrade: Uppgraderingar genom budgivning

SAS är ett av många flygbolag som använder sig av PlusGrade, en budgivningstjänst för uppgraderingar. Passagerare i SAS Go och Plus på betalda biljetter och bonusresor ges möjligheten att buda på en uppgradering till de högre klasserna, antingen för pengar eller poäng. De lägsta buden för en uppgradering på en interkontinental resa ligger på följande nivåer:

 • Från SAS Go till SAS Plus: 15.000 poäng
 • Från SAS Plus till SAS Business: 25.000 poäng
 • Från SAS Go till SAS Business: 40.000 poäng

Budnivåerna varierar beroende på bokningsläget på den specifika flygningen, samt vilken marknad som bokningen utgår från.

Guld- och Diamantmedlemmar får automatiskt starkare bud

Är du Guld eller Diamantmedlem i SAS EuroBonus så höjs ditt bud automatiskt med 20% respektive 30% utan att du betalar för mellanskillnaden. Detta medför en högre chans att få sitt bud accepterat, i synnerhet om det är flera budgivare på samma flygning. Besked om godkänd uppgradering ges inom 48 timmar från flygets avgångstid och alla bokningsklasser i SAS Go och SAS Plus är giltiga för PlusGrade.

Uppgraderingar på flygplatsen

SAS och ett flertal andra flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera på flygplatsen i mån av plats, antingen för poäng eller pengar. För den som har bokat sin resa nära inpå avgång och inte kunnat lägga ett bud via PlusGrade, eller för den som har fått sitt bud nekat så finns det fortfarande chanser att få sin uppgradering om man är ute i god tid på flygplatsen.

Om vi tar SAS som ett exempel så är det möjligt att betala för en uppgradering vid incheckning eller gate om det finns lediga platser kvar i de högre klasserna och dessa tilldelas enligt först till kvarn-principen.

Priserna är oftast högre än för PlusGrade

Priserna för uppgraderingar på flygplatsen är i regel högre än för PlusGrade och en uppgradering från SAS Go till SAS Business kostar oftast runt 50.000 poäng. Priserna varierar beroende på bokningsläget på den specifika flygningen, och på populära avgångar så får man räkna med att betala en slant för att säkra sin uppgradering.

Uppgraderingar på flygplatsen för andra flygbolag

Flygbolag såsom Lufthansa, SWISS och Turkish Airlines erbjuder också uppgraderingar på flygplatsen i mån av plats men endast från s.k. "outstations", dvs. flygplatser som inte är flygbolagets hemmabas. Likaså erbjuds uppgraderingar ofta när de lägre klasserna är överbokade, vilket agerar som ett incitament för flygbolaget att driva in extra intäkter istället för att ge bort uppgraderingarna gratis.

Operational Upgrades: När planet är överbokat

Flygpassagerare har en tendens att inte dyka upp på sin flygning. Detta kan bero på flera olika orsaker, bland annat avbokningar i sista minuten, missade anslutningsflyg, eller helt enkelt folk som väljer att inte utnyttja sin biljett. För att motarbeta detta tillämpar flygbolagen överbokning, där flygbolaget säljer fler platser än vad som finns tillgängligt ombord på flygplanet.

I de situationer där alla biljetterade passagerare på flygningen infinner sig på flygplatsen så behöver flygbolaget antingen söka efter volontärer som är villiga att ta ett senare flyg, eller uppgradera passagerare till en högre klass.

Bäst chans under semesterperioder

Populära semesterperioder är ett bra exempel på scenarion där flygbolagen tillämpar överbokningar. Affärsresandet är ofta lågt och det blir vanligare att flygbolagen överbokar ekonomiklass och uppgraderar passagerare till Business Class.

Medlemsstatus och pris på biljetten spelar roll

Urvalskriterierna för vem som blir uppgraderad varierar mellan flygbolagen. SAS, Emirates och Turkish Airlines uppgraderar baserat på medlemsstatus i sina respektive bonusprogram där Platinum/Diamant och Guld har högst prioritet. Andra flygbolag som Lufthansa uppgraderar baserat på bokningsklass där passagerare som har köpt dyra biljetter i ekonomiklass har en högre prioritet på listan.

Star Alliance Upgrade Awards

Star Alliance är den enda av de tre stora flygbolagsallianserna som erbjuder uppgraderingar med poäng från andra flygbolag. Exempelvis möjligheten att uppgradera en resa med Lufthansa med poäng från SAS EuroBonus och vice versa.

Svårt att få till, och inte en särklit bra affär

Star Alliance uppgraderingar medför tyvärr en rad begränsningar vilket gör dem till ett oattraktivt alternativ för de allra flesta:

 • Det är mycket ovanligt att man har en ekonomiklassbiljett som tillåter uppgraderingar.
 • Det måste finnas bonusplatser tillgängliga i den högre kabinen för att uppgradera vilket är ovanligt.

Anledningen till att din ekonomibiljett förmodligen inte kan uppgraderas är att endast s.k. "fullprisbiljetter" får uppgraderas för poäng. Dessa kostar som en ordinarie Business Class-biljett, dvs. ca. 20-25 tusen kronor t/r till Asien eller Nordamerika. Tillgängligheten av bonusplatser varierar kraftigt och till populära destinationer som Kalifornien, Japan och Sydafrika så finns det ytterst sällan bonusplatser tillgängliga i de högre kabinerna under stora delar av året, med undantag för nära inpå flygningen.

Star Alliance uppgraderingar är med andra ord inget alternativ för de flesta, då man gott väl kan köpa en betald biljett i Business för samma pris som en uppgraderingsbar biljett i Ekonomiklass.

Courtesy Upgrades och uppgraderingskuponger

Uppgraderingar ges även ut som en förmån till de medlemmar på den högsta nivån i många bonusprogram. SAS erbjuder bland annat Diamantmedlemmar förmånen Courtesy Upgrade vilket innebär en fri uppgradering till Plus eller Business i mån av plats. Hur och när dessa uppgraderingar sker och vilka kriterier de baseras på är än så länge oklart, men en tumregel är att Courtesy Upgrades som oftast sker på varannan långresa med SAS som Diamantmedlem.

Lufthansa, Turkish Airlines och de Amerikanska flygbolagen erbjuder bekräftade uppgraderingar till Business och First Class till medlemmarna på de högsta nivåerna.

 • Turkish Airlines erbjuder sina Elite Plus medlemmar två fria uppgraderingar till Business Class per år och dessa uppgraderingar kan bekräftas i förväg så länge bokningsklass J (samma bokningsklass som används för rabatterad Business) finns tillgänglig.
 • Lufthansa erbjuder ett liknande upplägg till sina Senator och HON Circle medlemmar där man som Senator får två e-vouchers per år. Dessa kan användas till att uppgradera en Europaresa tur och retur från ekonomiklass till Business, alternativt för en enkelvägs uppgradering från ekonomiklass till Business eller från Business till First på en interkontinental resa.

Lyssna på denna artikel i poddformat

På Chatflights podd, #travelhacks, kan du ta del av denna artikel i poddformat. Chatflights VD Alexis och poängexpert Jonas guidar dig genom uppgraderingsdjugeln. Klicka här.

Våra senaste inlägg