Chatflights testar Turkish Airlines business class på Airbus A321NEO

Turkish Airlines anses av många erbjuda Europas bästa business class. Tillskillnad från sina konkurrenter erbjuder de riktiga business class-stolar på sina kort och medeldistansflygplan som trafikerar flygbolagets rutter mellan navet i Istanbul till destinationer i Europa och mellanöstern. Vi fick nyligen chansen att prova på flygbolagets senaste business class-produkt på deras nya Airbus A321NEO mellan Stockholm Arlanda och Istanbul. Följ med oss ombord!

Så bokade vi resan

Turkish Airlines är medlemmar i Star Alliance sedan år 2008 och de flyger till fler destinationer än något annat flygbolag. Flygbolaget erbjuder god tillgänglighet för i business class poäng till många långdestinationer i Asien, Nordamerika, Syd och Centralamerika, Afrika, samt mellanöstern. För dig som inte vill använda poäng så erbjuder Turkish Airlines även attraktiva priser i business class på betalda biljetter.

Vår resa bokades i ekonomiklass från Stockholm till Bangkok via Istanbul och uppgraderades i samband med bokning till business class med hjälp av upgrade vouchers från Turkish Airlines eget bonusprogram Mies&Smiles. Medlemmar på högsta nivån Elite Plus får två fria uppgraderingar per år som kan användas till att bekräfta en uppgradering från ekonomi till business tur och retur inklusive anslutningsflygen. Detta är en väldigt trevlig förmån som tillför ett stort mervärde till bonusprogrammet.

Uppgraderingar kan bekräftas i förväg om bokningsklass J finns tillgänglig. Detta är samma klass som används för rabatterade biljetter i business class vilket innebär att det är relativt enkelt att hitta tillgänglighet. Alla betalda biljetter i ekonomiklass kan uppgraderas vilket innebär att värdet på dina vouchers blir större desto billigare biljett du lyckas boka.

Resan bokades med hjälp av uppgraderingsförmånen för Elite Plus-medlemmar i Turkish Airlines bonusprogram Miles&Smiles.

Turkish Airlines flight TK1796 Stockholm Arlanda – Istanbul

Vår resa börjar på Arlanda Terminal 5 där köerna dagen till ära är väldigt långa. Turkish Airlines incheckning på Arlanda öppnar tre timmar före flygets avgångstid. Flygbolaget har tre dagliga avgångar från Stockholm som avgår med tre timmars mellanrum. Trots att diskarna är bemannade under större delen av dagen så är det inte möjligt att checka in mer än tre timmar före flygets avgångstid.

Passagerare i business class har möjlighet att använda fast track på Arlanda med kortare väntetider i säkerhetskontrollen, samt tillgång till SAS Lounge i väntan på ombordstigning. Vi väljer istället att besöka Amex Lounge by Pontus som du får tillgång till med ett Amex Platinum. Här erbjuds ett bättre utbud av mat och en behagligare miljö än SAS loungen.

Amex Lounge by Pontus på Arlanda.

Ombordstigning påbörjas cirka 30 minuter före flygets avgångstid och passagerare i business class har möjlighet att kliva ombord flygplanet först.

Kabin och komfort

Business class-kabinen på denna Airbus A321NEO består av 20 stolar i en 2-2 konfiguration. Stolarna erbjuder generöst benutrymme och förvaring, en högupplöst 15-tums videoskärm, ett justerbart benstöd, samt vingade nackstöd med avskärmning.

Business class på Turkish Airlines Airbus A321NEO
Varje stol är utrustad med en 15-tums underhållningsskärm med 4K upplösning.
Vingade nackstöd med avskärmning för extra avskildhet.

Första intrycken av kabinen var klart positiva och dessa stolar är väldigt bekväma för flygningar upp till 5 timmar. En klar förbättring i komfort jämfört med de flesta andra Europeiska flygbolag som endast erbjuder ekonomistolar med blockerat mittensäte i business class.

Mat, dryck och service

Kort efter att vi gjort oss bekväma i stolen serverar besättningen välkomstdrycker bestående av lemonad, apelsinjuice, jordgubbssaft och vatten. Champagne serveras på förfrågan, vilket för oss var det naturliga valet.

Ett glas Champagne serveras före start.

Utskrivna menyer delas ut, följt av hörlurar till underhållningssystemet. För en tretimmarsflygning är menyn minst sagt imponerande med förrätt, sallad, tre val av varmrätt, ost och efterrätt.

Menyn för kvällens flygning.
Avgång sker enligt tidtabell och efter start inleds serveringen med varma handdukar.

Därefter tas dryckesbeställningar innan förrätten serveras. Förrätt, efterrätt, sallad och ost serveras på en och samma bricka täckt med en bordsduk. Därefter lyfts förrättstallriken bort och varmrätten placeras på brickan.

Mezze till förrätt bestående av tabbouleh med vinblad, fylld zucchini, hummus och bulgur.
Valet av varmrätt föll på lammkotletten som serverades med polenta, zucchini, ratatouille och grillad paprika.

Maten smakade fantastiskt och avnjöts tillsammans med flera glas champagne (Charles Heidsieck Blue Top Monopole). Efter maten erbjuds kaffe/the och digestif att avnjuta tillsammans med efterrätten.

Besättningen på denna flygning var väldigt uppmärksamma och erbjöd ständigt påfyllning av champagneglas och kaffekopp. Servicen kan beskrivas som korrekt och professionell, om något opersonlig.

Flygplanet är utrustat med Turkish Airlines senaste underhållningssystem Planet med över 200 filmtitlar, TV-serier, spel och musikalbum. Flygplanet är även utrustat med wi-fi och passagerare i business class har 1 gigabyte i fri datamängd. Hastigheten var förvånansvärt snabb och det var möjligt att streama musik från Spotify och videoklipp från Youtube utan problem.

Slutsatser – Ett mycket behagligt sätt att ansluta till sin långflygning

Turkish Airlines erbjuder utan tvekan en av de bästa business class upplevelserna inom Europa och möjligheten att få en ”riktig” business class-stol i samband med anslutningen vidare till en långflygning väger starkt när man jämför med konkurrerande flygbolag i Europa som erbjuder samma stolar som ekonomiklass i business. Mat och dryck, service, stolskomfort, samt underhållningssystem håller toppklass.

På det stora hela är detta en väldigt trevlig produkt för en tretimmarsflygning till Istanbul. Något som är värt att tänka på är att Turkish Airlines även erbjuder denna produkt på sina längre flygningar till Mellanöstern och Afrika, bland annat till Zanzibar, Dar es Salam och Mombasa. På en flygning upp till 7 timmar så kan stolskomforten motsvara premium economy. Det är därför extra viktigt att dubbelkolla flygplanstypen innan du bokar resan.

Turkish Airlines Airbus A321NEO.

Låt Chatflights omvandla dina hårt förvärvade poäng till drömresor. Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!


Våra senaste inlägg