Emelie Fågelstedt, Svenska Nomader: "Distansarbete är det nya normala"

Emelie Fågelstedt är frilansande kommunikatör sedan elva år tillbaka, för tillfället med bas i Stockholm. Termen ‘digital nomad’ är en hon först kom i kontakt med när hon flyttade till Tokyo för sju år sedan, och hon har sedan dess omfamnat möjligheterna med att jobba platsoberoende.

Emelie är en av grundarna av Svenska Nomader och vi pratar om att distansarbete nu är det nya normala, om att leda team online och hennes absoluta favoritdestinationer!

Hur tror du att vi kommer att prioritera resor/resmål framöver?

Jag tror att vi kommer att resa mer medvetet. Snabba weekends ersätts med mer planerade resor där vi kanske också stannar längre på en och samma plats, och jobbar på distans en period istället för att åka hem direkt. Vi kommer fortsatt vilja upptäcka världen, men slow travel kommer att ta allt större fokus, vilket också ökar möjligheten att lära känna landet vi kommer till och även människorna som bor där.

Vi reser till en plats för att upptäcka allt vad platsen har att erbjuda, inte bara ett hotellområde och turiststråk. Sen tror jag att vi kommer resa mer inom vårt närområde, och att hemester-trenden håller i sig även efter pandemin. Fler kommer också att se över alternativ till flyget under sina resor.

Nu när distansarbete blir det nya normala, hur påverkas 'worklife balance' av det?

När vi kan jobba mer på distans blir det enklare att planera jobbet efter vardagen, istället för tvärtom. Vi sparar tid på att pendla som istället kan spenderas med familj, vänner och fritidsintressen. Vi kan resa och jobba från nya platser utan att behöva känna stressen av att ta oss tillbaka till kontoret direkt.

Sen när vi väl väljer att ta fysiska möten eller jobba från ett kontor så uppskattar vi den sociala aspekten av mötet med andra människor på ett helt annat sätt. Att inte styras av fasta tider eller platser i vårt arbete hjälper oss att bättre få ihop livspusslet och därmed ökas också work/life balance.

Emelie Fågelstedt, grundare till Svenska Nomader.

Tips till chefer för att styra team online?

Jag tror på ett mer inlyssnanade ledarskap där hela teamet jobbar närmare varandra för att uppnå gemensamma mål. Chefens roll blir mer en facilitator än en traditionell chef, som hjälper till att koordinera och förenkla samarbetet mellan alla i teamet.

Att ha de digitala verktygen på plats för att kommunicera, projektleda och dela information och dokument med varandra är givetvis grundläggande för att distansarbete ska fungera, men viktigare än tekniken är ändå kulturen inom teamet. Sträva efter att skapa en bra teamanda som genomsyras av tillit och en gemensam ambition att uppnå mål tillsammans.

Bästa flygupplevelsen och varför?

Det måste vara Frankfurt till Bangalore i Lufthansa First Class. Vi hade samlat på oss Eurobonus-poäng och en 2-för-1 check från Amex och såg möjligheten att äntligen uppleva den omtalade First Class Terminal i Frankfurt. Efter bad i jacuzzi, champagne och privat bil ut till flygplanet fick vi njuta av kaviar och röda rosor i den luftiga och fantastiskt fint inredda fronten av en Boeing 747 (the Queen of the Skies).

Tre resmål du verkligen kan rekommendera?

  1. Tokyo, Japan - Vi bodde i världens största stad i 1,5 år och fascinerades av något nytt varje dag. Kulturen, människorna, maten, teknologin och de väldiga mängder sevärdheter runtom i stan. Dessutom är det bara 1 timmes tågresa till Hakone med sina berg, skogar och varma källor för den som vill ta ett avbrott från storstadsmyllret.
  2. El Nido, Palawan, Filippinerna - Kristallklart vatten, kritvita stränder, snorkling bland korallrev och orörd natur så långt ögat når. Att åka båt och upptäcka de fantastiska öarna i El Nidos skärgårdslandskap hamnar högst upp på min lista av paradissemestrar.
  3. London, Storbritannien - När vi flyttade till London för några år sedan och jobbade på distans därifrån blev jag helt förälskad i staden. Bortom turisterna vid Piccadilly Circus, Oxford Street och Hyde Park finns fantastiska områden som Shoreditch, Hackney och Brixton att upptäcka. Den smältdeg av mat, kultur och människor som finns att uppleva i London har jag inte upplevt någon annanstans på jorden.
Emelie Fågelstedt, på Sri Lanka.

Våra senaste inlägg